Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
POLITIKA
Tajanijev revizionizam i iredentizam u Basovizzi digao Hrvatsku na noge!

Tajanijev revizionizam i iredentizam u Basovizzi digao Hrvatsku na noge!

Šef Europskog parlamenta Antonio Tajani na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi svoj je govor završio riječima: ” Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine”. Hrvatska se digla na noge!

Tajanijeve su poruke, piše N1, snažno odjeknule u Hrvatskoj, izazvale konsternaciju i osudu kod cijelog državnog vrha, ali i kod opozicije. Premijer je izravno kontaktirao predsjednika Europskog parlamenta Tajanija i izrazio mu ogorčenje i osudu takvog demonstriranja revizionizma i očiglednih teritorijalnih pretenzija.

– Moram priznati da ovako nešto nisam očekivao, gospodin Tajani i ja smo imali kvalitetan odnos svih ovih šest godina koliko ga poznajem, nikada dosada nisam čuo da je ičim dao naslutiti ovako nešto, nije bilo ni najmanjih indicija ovakvog stava. Ne želim ga opravdavati, izjavio je novinarima hrvatski premijer, napominjući da iako je Tajani izjavu dao na skupu potomaka žrtava izbjeglih Talijana i onih koji su završili u fojbama, to ga ne može ekskulpirati od formulacija koje su svima u Vladi i HDZ-u neprihvatljive.

I predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović je, kako javlja N1,  ocijenila Tajanijev revizionizam i iredentizam apsolunto nerihvatljivim, te podsjetila kako temelji EU i njezinih institucija na takvim vrijednostima ne počivaju. Odbacila je i osudila posezanje za hrvatskim teritorijem i najavila o tome izvijestiti talijanske i europske institucije.

Reagirao je i predsjendik Sabora Gordan Jandroković ocjenjujući kako izjave predsjednika EP-a Tajanija predstavljaju sramotno iskrivljavanje povijesnih činjenica i ne priliče šefu jedne od ključnih institucija EU.

Potpredsjendik sabora Milijan Brkić poručio je, pak,  “ne daj Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri”.

Potpuno neprimjerenim izjave Antonija Tajanija ocijenila je i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, napose što dolaze od šefa Europskog parlamenta. Njegove poruke, kazala je, nisu na tragu pomirbe, suživota i svih civilizacijskih vrijednosti na kojima se temelji EU.

Čelnik SDP-a Davor Bernardić, kako prenosi N1, bio je posve jasan i nedvosmislen: “Ideja da su Istra i Dalmacija talijanske je temeljna ideja fašizma. Hrvatski se antifašizam protiv toga borio. Tajani je dio pučke obitelji s HDZ-om. Njihove reakcije nisu čudne jer upravo je ova Vlada dopustila upotrebu ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ kojim se pozdravljalo i u okupiranoj Istri i Dalamciji”, kazao je Bernardić te poručio: “Glas za HDZ- je glas za Tajanija i fašističke i proustaške tolerancije”.

A prvak HSS -a Krešo Beljak je čak najavio mogući izlazak HSS-a iz EPP-a zbog ovakvog skandaloznog, iredentističkog istupa visokog europskog dužnosnika.

Nakon burnih reakcija na njegov govor u Basovizzi, Tajani se pokušao “posuti pepelom”.

-Svojim prisustvom htio sam podsjetiti na tisuće žrtava Talijana, ali i Hrvata i Slovenaca. U svom sam govoru htio istaknuti put mira i pomirenja između Talijana, Hrvata i Slovenaca, govorio sam o talijanskoj Istri i Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanje teritorija, govorili smo o Talijanima, njihovim unucima i sinovima koji su bili prisutni na toj ceremoniji- opravdavao se Tajani, napominjući kako su to bili neprijatelji u prošlosti, ali su danas prijatelji što samo svjedoči da je EU uspješan projekt. Izrazio je žaljenje ako su njegove riječi krivo protumačene, jer nije htio nikoga uvrijediti.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI