Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
POLITIKA
Ilustracija - Predsjednica RH  s nekom puškom (foto: printscreen HTV)

Slavljenički intervju KGK za Media servis:
Predsjednica koja se ne mijenja…

Ilustracija - Predsjednica RH s nekom puškom (foto: printscreen HTV)

Žena, majka, kraljica. Iznad svega majka Hrvatica, vjernica. Naša predsjednica. Kolinda Grabar Kitarović. Takvom se ponosno predstavila u intervjuu za Media servis, povodom četvrte godišnjice mandata. Još malo, pa nestalo…
Sva sreća da predsjednica ne obilježava i polugodišnje obljetnice, jer tu količinu kiča i ispraznosti teško bi, onom racionalnom dijelu hrvatskog publicuma, bilo podnijeti. Naša je KGK opća opasnost za kardiovaskularni sustav nacije, bilo da od nje neki zapadaju u histerični idolopoklonski trans, što uredno bilježe selfijima kao povijesnim dokazom da su se susreli s boginjom s Pantovčaka, ili pak tonu u potpuni očaj zbog egzemplarno nesuvislih političkih promišljanja ove prvorazredne Hrvatice, majke i vjernice.

Zanimljivo, iako je rođendane slavila s bjeguncem od hrvatskih sudova, koji “pravdu” čeka u Međugorju ufajući se ukazanju same Gospe, iako je na svoju inauguraciju pozvala proskribirane likove poput “kokainskih svodnika”, svetkovala uz Thompsonove nacionalističke “budnice i davorje”, mada je tvrdila da poklič “Za dom spremni!” nije ustaški, nego stari hrvatski pozdrav, slikala se pred ogradom Bijele kuće kao krunskim dokazom da se srela s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, itd. itd, u prigodi četvrte godišnjice mandata uvjerava nas da je upravo ona uložila goleme napore u mijenjanje imidža i percepcije Hrvatske u svijetu, koja , priznaje, zadnjih godina nije baš na razini kakvu bismo htjeli. Ma dajte, predsjednice, ne trudite se, jer od vašeg truda postajemo sve inferiorniji, sve minorniji, sve žalosniji.

Decentralizirana turneja

Što to predsjednica smatra svojim najvećim postignućima? Inicijativu triju mora na međunarodnom planu, a navodno prebacivanje fokusa javnosti s ideoloških na egzistencijalna pitanja, na unutarnjem. Uspjela je, kaže, nametnuti i demografiju kao najveći problem u zemlji. O čemu to KGK?

Osim što nas je ugurala u Višegradsku skupinu najregresivnijih, ksenofobnih, nesolidarnih, antimigrantski raspoloženih država koje preziru tuđu nesreću i od nje se, kao kakve novovjeke kuge brane žilet-žicom i zidovima, sav je njezin učinak seljakanje ureda po hrvatskim županijama, kako bi se populistički ulagivala narodu fikcijom da joj je tobože važan svaki problem, svakog pojedinca s kojim se srela, osobito pred kamerama. I tu svoju cjelogodišnju turneju Hrvatskom naziva – decentralizacijom!

U međuvremenu se svađala s Vladom i njezinim predsjednikom Plenkovićem, stvarajući dojam u javnosti kako se radi o ljutim rivalima nepomirljivih stajališta, a ne kolegama iz iste stranke. Spekuliralo se čak da spinove kontra Vlade produciraju njezini savjetnici, nota bene, povezani s inkriminiranim falsifikatorima SMS-ova koji su trebali kompromitirati Plenkovića, pa je savjetničko perje KGK letjelo na sve strane s Pantovčaka. Insinuiralo se čak i da je rigidno desno krilo HDZ-a drži svojom neokrunjenom kraljicom koja bi nakon svrgavanja Plenkovića mogla preuzeti HDZ. Tek kad su se približili izbori za novu petoljetku na Pantovčaku, odložila je “hladno oružje” i potpisala “pakt o nenapadanju”. Jer, bez potpore HDZ-a, čak i ovoj autentičnoj hrvatskoj majci, katolkinji, vjernici, ne bi na izborima bilo posve lako…

Rad s mladima ???

Svojim demografskim mjerama oponirala je vladinom programu, iako se i od jednih i od drugih mjera mladim ljudima u ovoj zemlji kosa dizala na glavi, a prtljaga sama pakirala u kufere kako bi što prije napustili ovu Nedođiju.
A gle čuda, u svom slavljeničkom intervjuu, KGK upravo rad s mladima ističe kao svoje osobito postignuće. Zamislite, prošle godine je Vijeće mladih bilo izuzetno aktivno, radilo je vrlo intenzivno, a tako će nastaviti i ove godine, najavljuje naša pretenciozna “vladarica”, kojoj je količina riječi bitnija od sadržaja. Jer, da je iole prizemljenija i o stanju u državi informiranija, ili makar za njega zainteresiranija, ne bi se usudila prozboriti riječ – mladi. Bar ne bez samokritike, bez osude establishmenta, uključujući i njezinu neučinkovitu svitu koja se razbacuje frazama i demagoškim parolama, koja joj servira populističke sastavke koji mogu samo iritirati i njezinu ionako fikusnu poziciju i dodatno diskreditirati.

Arhiva: Kolinda Grabar Kitarović u Vodicama (Foto TRIS/H. Pavić)

Spominje KGK i kako je smanjila broj dužnosnika , s 23 na 10, čime dokazuje da joj nije bitna količina, veličina, nego supstancija, rad, u skladu s njezinom nevjerojatnom krilaticom da Hrvatska nije mala zemlja!? Možda. Manja je…

A što je predsjednici najveći projekt za budućnost? Projekt Pantovčak! Otvoriti šumu građanima. Genijalno i dalekosežno!

Negira loš odnos s Vladom, jer, radi se samo o objektivnoj i konstruktivnoj kritici, iako, veli, zbog percepcije u javnosti kako je na djelu sukob između Pantovčaka i Banskih Dvora, promijenila je retoriku. Jasno, da bi od šefa HDZ-a dobila potporu. Za novu kandidaturu. O kojoj se izravno ne očituje, ali oko nje ne dvoji, pa i da HDZ iza nje ne stoji, KGK se te prilike i tog statusa ne bi tako lako odrekla. Mada, tvrdi, “meni je potpora HDZ-a bitna. Cijenim to, to je moje uvjerenje od rane mladosti, to je uvjerenje koje sam njegovala tijekom studija, kroz našu borbu za neovisnost. I ponovno, uz dužno poštovanje prema svim političkim opcijama u Hrvatskoj, ja sam osoba koja ne mijenja strane i ne volim one koji ih mijenjaju”.

Budimiru Lončaru ne bi daal odličje, Tajaniju bi oprostila

-Gledajte, ova dužnost je iznimna, iznimna čast, ali je iznimna odgovornost, golema odgovornost. Ja sam prije svega majka. Majka, Hrvatica, vjernica, građanka Republike Hrvatske i, naravno, građanka Europske unije, i doista želim razmotriti što je to čime ja mogu pridonijeti, što je to što možemo zajedno učiniti kako bismo Hrvatsku poveli u bolji život za sve- izrecitirala je za Media servis.
Eto, sad znamo da KGK ide u još jednu izbornu utakmicu. I nije neko otkriće…

Ambiciozna je, trojka koju dobiva od građana u anketama je ne brine, i nastaviti će kao prava odlikašica truditi se i dalje. Sve dok ne padne petica!
“Mali princ” joj je jedna od najdražih knjiga, a “Dnevnik Anne Frank” je isto tako “jedno od vrhunskih djela” i smatra da bi obje knjige morale ostati na popisu obavezne lektire.
Za nju život počinje začećem, ali podržava pravo na izbor ( ?) i smatra da se zabranom pobačaja ne mogu riješiti problem nataliteta. Zalaže se za referendum, ali ne kao sredstvo koje će onemogućavati rad Vlade, i drži da prag ne smije biti nedostižan za svaku referendumsku inicijativu. A je li rad Vlade bio transparentan ili nije u postupku provjere potpisa inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”, ne može procijeniti. Nema jasnog stava predsjednice ni oko propale nabave borbenih aviona od Izraela. Krivo je prekratko vrijeme, veli, možda se nisu stigli sagledati svi aspekti…

Kolinda Grabar Kitarović – fotografija sa službenog Facebook profila predsjedničke kandidatkinje

“Verbalni delikt”

Pravosuđe nam je tromo, a Huanita Luksetića će pomilovati kad dobije papire Ministarstva pravosuđa.
Budimira Lončara nikad ne bi odlikovala, istup predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija smatra nedopustivim, ali, možda je posrijedi nesmotrenost, ispričao se, a svi moramo znati oprostiti…

O slučaju Zorana Ercega osuđenog zbog “verbalnog delikta” i gušenju slobode govora u Hrvatskoj, kaže: Naravno, slobodu govora treba izražavati, a u ovom slučaju ona se mogla izraziti na drugi način”.

To je naša predsjednica, naša uzdanica, koja ima o svemu svoje mišljenje, osim kad ga nema. Teško je reći što je gore, kad ima mišljenje i javno ga iznosi, ili kad ga nema, pa se kiti tuđim. Ili maskira nerazumijevanje problema populističkim frazama. Ipak, naša je predsjednica, prije svega, majka, Hrvatica i vjernica…

Ilustracija – Predsjednica RH s nekom puškom (foto: printscreen HTV)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI