Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
POLITIKA
Kuščević L. (foto: TRIS)

Lovro Kuščević:
Da samo slušam i čitam što pišu u hrvatskim medijima, kupio bi kartu za Izrael, Irsku… i nikad se više ne bi vratio u Hrvatsku!

Kuščević L. (foto: TRIS)

Andrej Plenković i njegova stranačko-ministarska svita “počastili” su šibenske HDZ-ovce svojim dolaskom u prigodi 29. obljetnice osnutka stranke u Šibeniku. Prepuno Kazalište,  red govora, red klapskog pjevanja, svi k’o jedan, svima ravnomjeran aplauz, zadovoljstvo, oduševljenje, radost sudjelovanja u “velebnom” događaju. Ni muha se nije čula za vrijeme govora, a kako je primijetio jedan lokalni portal, čak su i strojevi na gradilištu, tik do Kazališta ( Poljana), zamukli kako ne bi dekoncentrirali govornike, ili ne daj bože doveli do kakve krive interpretacije. No, za fake news su ipak zaduženi novinari kako ni ovom prigodom nije propustio upozoriti politički tajnik HDZ-a, Plenkovićev ministar uprave Lovro Kuščević. Zvani “Hvaljen Isus”. Eto, time je definitivno zaslužio našu pažnju…

Nakon očekivane, slavljeničke samohvale domaćina, nizanja sjajnih projekata i uspjeha, preko 800 milijuna kuna ugovorenih radova u Šibeniku ( gradonačelnik Željko Burić), pa do titule “najtolerantnije urbane sredine u južnoj Hrvatskoj” ( prema istraživanju zadarskog Filozofskog fakulteta), neizostavne, i danas, koliko i prije 29 godina, prioritetne brze ceste Šibenik- Drniš- Knin ( župan Goran Pauk ) i usputne, više retoričke figure koja glasi: ” bilo je i propusta” ( Nediljko Dujić, šef ŽO HDZ-a), uslijedile su laude s nacionalne razine. Bajkovita Hrvatska…

 

Gigantski koraci

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, iz perspektive onog što su Hrvatska i HDZ proživjeli u proteklih 29 godina, zaključuje:” To su”gigantski koraci koje, bojim se, nikad nitko u svijetu nije napravio.” A vas sve molim, rekao je, da idete u istom smjeru, naprijed.

Blago nama…

A onda se na pozornicu popeo ministar uprave, politički tajnik HDZ-a, Lovro Kuščević. I bi svjetlo…

Stranački pravaci u prvim redovima (foto: TRIS)

Čestitke domaćinu na blistavim postignućima, ali sve je to rezultat “kružne politike”, otkriva Kuščević, jer bez pomoći nacionalne razine ne bi bilo lokalnih rezultata, kao što ni nacionalnih pobjeda ne bi bilo bez potpore i logistike s terena. Uslijedile su glorije, u slavu vođe, ali i osobnog grandioznog djela.

-A kako smo mi to, evo , u zadnje dvije godine, otkad je predsjednik Vlade i HDZ-a, Andrej Plenković, to vama vratili. Evo, ja bi samo istaknuo fiskalnu decentralizaciju. Znači u zadnje dvije godine Vlada RH se odrekla svojih prihoda i prepustila ih općinama, gradovima i županijama, i to u vrijednosti, govorim samo kod poreza na dohodak, u 2018. preko dvije milijarde kuna. I sad uzmite vi te dvije milijarde, i ukoliko su pametni gradovi i županije, a ovdje jesu, i uložimo ih u EU-projekte. Dakle, onaj njihov dio sufinanciranja od 30 posto, koliko se te dvije milijarde kuna multipliciraju. Ne samo to. Kompletan porez od kamata na štednju, oko 350 milijuna godišnje, također smo vratili našim općinama i županijama… No, naravno, ne treba stati na tome, ne treba živjeti na staroj slavi, mi ćemo nastaviti raditi za dobrobit ne samo općina i gradova, nego cijele RH…

“Situacija nikad bolja, percepcija nikad gora!”

I konačno, politička poruka:

-Kao politički tajnik želim vam reći samo jednu političku poruku. Ja sam član u ovom trenutku , sada, HDZ-a, još od Mladeži, sada sam predsjednik općinske organizacije HDZ-a u Nerežišću na otoku Braču, potpredsjednik sam županijske organizacije HDZ-a za Splitsko-dalmatinsku županiju, član sam Središnjeg odbora, politički sam tajnik, tri puta sam izabran za načelnika, dva puta za saborskog zastupnika, dva puta za županijskog vijećnika, tri puta za ministra itd. itd. I znate što? Ja sam ponosan na to. Ja sam ponosan da sam član HDZ-a još od Mladeži do danas. Imam isti onaj elan, isti onaj žar kao što sam imao prvog dana kad sam se učlanio u Mladež. A to očekujem i od vas. Vi svi možete biti ponosni. Svi strateški ciljevi koje je RH ostvarila ostvareni su, po principima, načelima, temeljima koje je predsjednik Franjo Tuđman zadao još prije negoli smo imali RH. Upravo sve te strateške ciljeve ostvarila je RH pod vladavinom HDZ-a. Sjećamo se prije 15-ak, 20, ili prije 29 godina kad bi netko napao HDZ, kad bi netko napao Tuđmana, mi bi se, ako treba i potukli negdje na terenu. Naravno, ne treba se tuči, ali treba koristiti isti onaj žar, isti onaj elan i braniti politiku HDZ-a.

Što se danas događa? Evo, kad bi ja čitao mobitel, lažne novosti, istinite novosti, kad bi to čitao od 8 ujutro do 8 navečer, ja bih u 8,30 navečer kupio kartu za Izrael, ili Irsku, ili Ameriku, i nikad se više ne bi vratio u Hrvatsku. Kad bi svoje mnijenje kreirao prema tome što imam priliku čuti ili pročitati u hrvatskim medijima. Dakle, situacija nikad bolje, percepcija nikad gora! I upravo zato je potreban vaš, naš angažman na terenu, upravo zato se mi moramo, ne s lažima, nego s činjenicama boriti na terenu i zastupati stavove HDZ-a. Pred nama su europski izbori, i ako ijedna politička snaga u Hrvatskoj ima pravo te izbore prisvojiti sebi, to je HDZ.  Prije nego što smo dobili samostalnu hrvatsku državu, predsjednik Tuđman je rekao da je jedan od glavnih ciljeva ulazak u europsku integraciju. Dakle, mi smo ostvarili taj ulazak. Mislim da ti izbori pripadaju HDZ-u, mislim da na ovim izborima HDZ mora odnijeti pobjedu.

Baš mora???

Kuščević L. (foto: TRIS)

Ljuta Kapulica

Tako je govorio Lovro Kuščević. A još egzaltiraniji, ratoborniji bio je predsjednik Zajednice utemeljitelja dr. Franjo Tuđman, savjetnik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Mario Kapulica.

-Zemlju zrače sunca zraci, a Hrvatsku, hrvatski junaci!- prigodno je započeo u tipično HDZ-ovom epskom stilu Kapulica, prisjećajući se Prvog općeg sabora HDZ-a. Danas, kaže, više ne govore tako, ali “ja sam uvjeren s istim onim žarom, istom onom voljom da doprinesemo svojoj hrvatskoj državi i s istom onom ljubavi za svoj hrvatski narod”.

– Prva organizacija u šibenskoj općini osnovana je u Vodicama tijekom listopada 1989. Šibenski odbor osnovan je 11. veljače 1990. i s te osnivačke skupštine je poslana poruka da Hrvatska nema problem ni s jednom svojom nacionalnom manjinom, ali da ima problem s hrvatskim unitaristima koji se grčevito drže tadašnje Jugoslavije koja je bila negacija i hrvatske slobode i hrvatske suverenosti- krenuo je ab ovo prvi predsjednik HDZ-ove mladeži.

– Malo je tu bilo komunističke ideologije, iako ste ovdje, u vašem gradu, imali kvartove koje ste kolokvijalni zvali “malim Moskvama”. U takvim okolnostima, na prvim višestranačkim izborima, ovdje, vi ste već imali 11 HDZ-ovih organizacija , HDZ je u Šibeniku odnio uvjerljivu pobjedu i u izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru, i što se tiče tadašnje općine Šibenik gdje ste osvojili dvije trećine mandata. Ali, istovremeno, u Kninu, svega 40 kilometara zračne linije odavde, HDZ je do tih prvih višestranačkih izbora imao samo jednu organizaciju, i to onu u Kijevu. Naš kandidat izgubio je tamo izbore za Sabor, a na lokalnim izborima izabran je samo jedan vijećnik HDZ-a i taj je radne materijale dobivao na ćirilici. Zašto ovo govorim- mudro će “historiograf” HDZ-a- zato da budemo svjesni povijesne dimenzije svih događaja, svih uspjeha, ali i svih prepreka na koje smo nailazili u proteklih 30 godina. I svih tih 30 godina smo bili svjesni važnosti onoga što radimo.

Zar zbilja?!

Kapulica (foto: TRIS)

Postoji jedna priča, nastavlja s anegdotom Kapulica. – Ljudi su radili na gradilištu. Došao je čovjek i pitao ih- što radite. Jedan je odgovorio : Nosimo kamenje. Vruće je, ubija nas sunce, umoran sam, ne mogu više. Drugi je odgovorio veselo: Gradimo katedralu. To je razlika između nas koji smo svjesni onoga u čemu sudjelujemo, i onih koji guraju kamenje i uopće ne vide ni gdje su, ni što su ni kamo idu. To je ujedno i formula dugovječnosti HDZ-a, to je formula našeg 30-godišnjeg postojanja- zaključio je ponosno HDZ-ov “graditelj katedrale”.

A što je sve HDZ u proteklih 30 godina napravio?

Kardinal Kuharić je 1989. godine, kada smo mi u Zagrebu imali prve sastanke inicijativnog odbora za osnivanje HDZ-a, osnovao Odbor za obnovu zagrebačke katedrale. Radovi idu dobro, ali skele su još uvijek tamo. A sad pogledajte , od tog vremena, što je sve HDZ napravio, koje je velebno djelo iza nas i koje tektonske promjene smo napravili, ne samo stvaranjem hrvatske države, nego i njezinim uređenjem. Sve je to HDZ napravio u svojih prvih 30 godina- ustvrdio je Kapulica,a potom, onako u zanosu, održao i kratki tečaj o suverenosti koja se danas, veli, vodi jačanjem i očuvanjem gospodarstva, kao zadnjim bojištem na kojem se čuva veliko djelo HDZ-a…

I onda završno:

– Nije naša politika, i ne treba biti, da u 30 godina postojanja Tuđmanove stranke strašimo ljude duhovima prošlosti i potičemo strahove, nego da ih sokolimo da mirno i spokojno žive jer imaju državu koja neće dopustiti da njihovi interesi, da njihovi životi, da njihova egzistencija i njihova sloboda dođu u pitanje. I nitko nije stup stabilnosti ove države, ove vlade, osim jakog i stabilnog HDZ-a… Oni koji šire defetizam, koji raspiruju sumnje u naše unutrašnje snage moraju se zapitati i sami pred sobom dati odgovor na jedno pitanje: Što je veći krimen, onaj Milanovićev, kad je govorio o slučajnoj državi ili od onih koji hrvatsku državu slikaju najcrnjim bojama, koji o hrvatskoj državi govore najružnijim riječima, onih po kojima u Hrvatskoj ništa ne valja i onih po kojima hrvatska država nema mogućnosti? To nije suverenizam, to je bacanje klipova pod noge suverenizma i bacanje klipova vjeri u Hrvatsku. Onoj vjeru u Hrvatsku koju je pokazivao hrvatski čovjek kad je probijao Velebit , dok je druga strana još bila okupirana. Zato svima onima koji vam kažu da ne postoji više Tuđmanov HDZ, da ne postoji više HDZ koji nas je poveo u stvaranje hrvatske države i slobode, poručite da postoji i da je točno tamo gdje ga je Tuđman htio vidjeti- na kraju će Kapulica, pozdravljen razgaljenom masom koja u Kazalište zalazi samo u ovakvim, stranačkim prigodama.

Plenkovićev antigovor

Sat i pol poslije, veliko finale. Šibenčanima se obratio šef stranke, Andrej Plenković, a ono što je govorio, može se slobodno nazvati –antigovor. Potpuno besadržajan, prazan, birokratski monoton, a potrajao je dobrih pola sata. To je ono kad sadržaj pokušavate kompenzirati minutažom…

Plenković A. (foto: TRIS)

-Oni koji žele privući pozornost birača bit će demagozi, populisti, nudit će jeftina, laka rješenja, bez ikakvog drugog, trećeg ili četvrtog koraka… Članovi HDZ –a imaju tu ogromnu odgovornost da većina hrvatskih ljudi shvati tko je ozbiljan, a tko ne. To je ključan izbor. Temeljni fundament na kojem svatko od vas mora djelovati, bez ostatka, koji mora prepoznati koje su to političke snage na desnom spektru koje imaju samo jednu zadaću, samo jedan cilj, da gricnu jedan mali dio biračkog tijela HDZ- a, a nemaju rješenja ni za jedan problem hrvatskog društva. Toga morate biti svjesni i to morate rastumačiti ljudima na terenu da i oni postanu svjesni toga- upozoravao je šef stranke svoju sljedbu, napominjući kako moraju pronaći dovoljno sabranosti i iskustva za dobru, kvalitetnu trijažu onog čemu su izloženi.

-Ono što gledate kod nas, to je rat populizma, demagogije, površnog, apriornog, isključivog, nerijetko i ridikuloznog, pa i krajnje netočnog nastupanja… To je horizontalni fenomen… Može se biti i državotvoran i domoljuban, i respektirati manjine koje žive s nama. Nije to isključivo. Obrnuto. Onaj tko je jak, snažan, nema straha od onoga maloga. To je snaga velikih, snaga pobjednika, a to je HDZ. To morate razumjeti i na taj način projicirati politiku HDZ-a. A ne podleći fobijama koje su bile prisutne kad smo donosili konvenciju protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Svi smo svjesni koliko je grozan, neugodan problem nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Puno su gore statistike od prijavljenih. A onda je odgovornost na svima nama…Isto je i s pitanjem migranata i to je trebala biti tema koja će nas fragilizirati. A nije. Jer znamo da smo zemlja koja hoće ući u Šengen, znamo da naših 6500 policajaca danonoćno štiti hrvatsku granicu. Nismo potpali pod bilo kakve strahove ni na toj temi. Imali smo sad i zahtjev za revizijom Vatikanskih ugovora. I što je HDZ rekao na to? Naravno da smo rekli NE. Katolička crkva je partner hrvatskoj državi, akter u hrvatskom društvu, poštujemo se i surađujemo, i nećemo dopustiti da nam nitko ono što gradimo 20 godina, vraća natrag- poručio je iz Šibenika Plenković.

Nakon takvih riječi, toliko grandioznih djela i velebnih uspjeha, svi su članovi i simpatizeri HDZ-a sretno i zadovoljno napustili staro šibensko Kazalište. Proći će puno vremena dok ponovo ne zađu u njega…

 

Hadezeovci u kazalištu (foto: TRIS)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI