Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Naslovnica internetske stranice Hrvatske mreže beskućnika

Mreža za beskućnike predsjednici RH:
Prošetajte s nama po kolodvoru, na zagrebačkim ulicama je 500 beskućnika

Naslovnica internetske stranice Hrvatske mreže beskućnika

Nakon antologijske misli i izjave predsjednice države Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović kako u Zagrebu nema beskućnika, javila se i Hrvatska mreža za beskućnike. Podsjetimo Kolinda G.K. je u svojem nedavnom posjetu Zagrebu u koji je doputovala iz Zagreba prilikom visokog bilateralnog susreta s Milanom Bandićem (vidi Tris) izjavila sljedeće: ‘Vidite da na ulicama grada, za razliku od mnogih gradova, nema beskućnika. Zagreb je beskućnicima omogućio krov nad glavom.’ 

Hrvatska mreža za beskućnike se nakon toga odučila obratiti javnosti s objavom na društvenoj mreži u kojoj poziva predsjednicu države da se prošeta s njima i obiđe zagrebačke kolodvore i napuštene vagone.

Poručili su joj i kako u Zagrebu ima najmanje 500 beskućnika.

To je za oko 500 beskućnika više nego koliko ih je izbrojala Kolinda G.K.

Zanimljivo, ovu objavu je napisao jedan od čelnika HMB-a koji  za Kolindu G.K. kazao da je ‘do danas bila i nadalje moj favorit za predsjednika/cu’.

Što je s time htio reći, zna on sam, no činjenica je i kako za ZG-načelnika i dalje ima riječi hvale.

Uostalom, evo u nastavku čitave njihove (njegove) objave.

Naslovnica internetske stranice Hrvatske mreže beskućnika

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

PREDSJEDNICA “NA ULICAMA ZAGREBA NEMA BESKUĆNIKA”

Dugo me ovako nešto nije šokiralo kao ova izjava, pomalo i iz razloga jer je od osobe koja je do danas bila i nadalje moj favorit za predsjednika/cu.

Često sam u medijima isticao dobru socijalnu politiku Grada Zagreba i zahvalu Gradonačelniku za Prihvatilište u Velikoj Kosnici, pučke kuhinje, socijalne samoposluge i druge usluge koje se pružaju siromašnima i socijalno isključenima. I sada, sve pohvale Gradu Zagrebu koji je prošle godine bio i najveći donator za odlazak Hrvatske reprezentacije beskućnika na Homeless World Cup u Mexico. 


Unatoč trudu Grada Zagreba, na zagrebačkim ulicama i objektima koji nisu namijenjeni za stanovanje, najmanje je 500 beskućnika. Na adresama podružnica CZSS Zagreb prijavljeno je oko 300 beskućnika.

Podsjećam da se na adresu Centra mogu prijaviti samo oni koji su zadnje prebivalište imali na području Grada Zagreba. U dva prihvatilišta trenutno je smješteno 130 beskućnika te u prenoćištu u Jukićevoj 40-tak. Najveći broj beskućnika na zagrebačkim ulicama je s drugih područja Hrvatske u kojima gotovo da nema nikakvih usluga za njih pa su prisiljeni doći u Zagreb i ako ništa drugo, prehraniti se mnogim pučkim kuhinjama. Mnogi dolaze i zbog posla i ako ga ne nađu ili izgube, ostaju.


Podsjećam da mnogi veliki gradovi i središta županija, zakonski obveznici financiranja skrbi o beskućnicima ništa ne čine da ih zbrinu pa dolaze u ZG da ne bi gladovali.


Zakonodavac je vrući krompir, beskućnike “uvalio” lokalnoj vlasti ne želeći priznati da je među njima najveći broj onih koji ispunjavaju zakonske uvjete za stalni smještaj (psihički bolesni, stariji od 65 godina, osobe s intelektualnim teškoćama, radno nesposobni zbog bolesti itd.) i da trebaju biti briga nadležnog ministarstva , a ne lokalaca. 


Da bi pomogli najugroženijim beskućnicima (bez prebivališta, osobnih dokumenata, prihoda itd.) zaposlenici i volonteri HMB-a i udruge Savao svaki utorak i petak idu na teren i pomažu im. HMB je osnovala i Centar za pomoć i podršku beskućnicima te posjeduje dugi popis onih koji su doslovno na ulici, možda ga Predsjednica želi pogledati.


Ne želim više širiti ovu tužnu priču o najisključenijoj skupini naših sugrađana, nego POZIVAM PREDSJEDNICU KOJA OBILAZI CIJELU HRVATSKU DA NAĐE VREMENA I JEDNU VEČER PROŠETA S NAMA NPR. SAMO PO GLAVNOM KOLODVORU I VAGONIMA, MOŽDA PROGLEDA.


Dodajmo i kako se procjenjuje da u Hrvatskoj ima oko 2000 beskućnika, a za njih su otvorena samo 14 prihvatilišta i prenoćišta u kojima ukupno ima samo 450 smještajnih mjesta. Četvrtina beskućnika su žene, odnosno beskućnice, vele podaci HMB-a.

Inače, za beskućnike je dobro znati da Mrežu čine sljedeće organizacije:

Udruga Most, Split

Franjevački svjetovni red Trsat, Rijeka

CERANEO, Zagreb

Caritas biskupije Šibenik

Caritas zagrebačke nadbiskupije

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb

Udruga sv. Jeronim, Grad Kaštela

Gradsko društvo Crvenog križa Pula

Udruga Milosrđe, Karlovac

Udruga Novi put, Varaždin

Udruga Oaza, Rijeka

Udruga Dom nade, Zagreb

Nadalje, kako kažu, Hrvatska mreža za beskućnike djeluje na nacionalnoj i međunarodnoj razini. osnovana je s ciljem unapređenja skrbi o beskućnicima i beskućnicama te drugim socijalno isključenim skupinama pružanjem podrške i pomoći organizacijama koje se bave problematikom beskućništva, podizanjem svijesti i razine informiranosti javnosti te senzibiliziranosti za problematiku beskućništva.

Imaju i krilaticu: Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI