Neovisni novinarski portal
17.6.2021.
glazba je zvonka radost
Azimut u tri smjene: Još pet dana do otvaranja i gala koncerta Algiersa i Magula

Azimut u tri smjene:
Još pet dana do otvaranja i gala koncerta Algiersa i Magula

Napravljen je potpuno novi koncertni prostor ukrašen proširenom pozornicom i potpuno podređen uživanju u glazbi, a u novom ruhu lako može primiti oko 250 ljubitelja glazbe i inih događanja.

Protekli mjesec dana Azimut više liči na gradilište nego na klub, javljaju iz tog šibenskog epicentra urbanih kulturnih zbivanja. Radi se u tri smjene te je odrađen znatan dio posla oko rekonstrukcije dvorane i preuređenja cjelokupnog prostora. Unutar srednjovjekovnih bunara gdje Klub Azimut djeluje već gotovo šest godina napravljen je potpuno novi koncertni prostor ukrašen proširenom pozornicom i potpuno podređen uživanju u glazbi, a u novom ruhu lako može primiti oko 250 ljubitelja glazbe i inih događanja. Gornji prostor kluba nekadašnji „Muzej Bunari“ će biti dovršen i prezentiran javnosti neposredno prije obilježavanja šeste obljetnice rada Azimuta. Otvaranjem i gornjeg dijela napokon će se cjelokupna transformacija prostora zaokružiti u jednu multifunkcionalnog prostora.

Čast da otvori novi koncertni prostor u gradu pripala je šibenskoj grupi Magul predvođenim jednim od najproduktivnijih šibenskih glazbenika “profesorom” Antom Prginom. Odluka da upravo Maguli nastupe svojevrstan je hommage činjenici da je upravo Ante Prgin sa tadašnjom i nikad prežaljenom grupom L Kok koncertom sada već davne 2013. označio početak koncertnog program kluba Azimut.

Magul (Foto: Jozica Krnić)

 

Bend Algiers koja će na novoj pozornici zasvirati nakon Magula je trenutno jedan od najinovativnijih pojava te je već proglašen idućom velikom stvari u svijetu glazbe. U suradnji sa „Super uho“ festivalom u Šibenik dolaze tako reći u naponu snage. Izdali su dva albuma kojima nije mogao naći zamjerku nijedan relevantni strani medij. Čista energija koja dopire sa pozornice te spoj do sada ne spojivih elemenata glazbe, grmljavine post/punk gitarskih dionica isprepletene sa obiljem elektronike te vrlo dominantnim soul/gospel vokalom i sve zajedno začinjeno jakom ritmičnim linijama samo je jedan od opisa nastupa benda Algiers. Svi oni koji su ih imali prilike slušati prošlo ljeto u Primoštenu mogu to i potvrditi.

Ulaznice u prodaji na šanku Kluba Azimut, 60 kn u pretprodaji te 80 kn na dan koncerta.

U nastavku nešto više o izvođačima:

Magul

Šibenski post-rock bend s izraženom funk crtom, predvođen jednim od najproduktivnijih šibenskih glazbenika “profesorom” Antom Prginom ( Fali V, L KoK.. ). Osnovan je u jesen 2015. Pošto svi članovi imaju različite glazbene ukuse, glazba je sudar više stilova; tradicionalnih bubnjarskih ritmova inspiriranih Bonzo-m i Ginger-om, bas linijama koje imaju nešto od punk-a i neobičnim funky gitarskim riff-ovima sa naznakom Gilmour-ovog utjecaja.
Magul su Božidar Bilušić na bas gitari, Petar Pavasović na bubanju te Ante Prgin na gitari i vokalu.

Algiers

Razne se godine spominju kao početak djelovanja ovog glazbenog kvarteta porijeklom iz Atlante, glavnog grada američke savezne države Georgije, no kako sami članovi grupe Algiers navode tek su 2012. objavom prvog singla “Blood” shvatili da je to ono čemu su težili tijekom godina glazbenog istraživanja. Ta se njihova vizija u potpunosti iskristalizirala do objavljivanja istoimenog im albuma prvijenca 3 godine kasnije, albuma koji je izašao za jednu od najznačajnijih nezavisnih etiketa danas – Matador Records.

Njihov je spoj gospel vokala i gitarističke glazbe u rasponu od post punka jednih Gang of Four ili A Certain Ratio do electropunk i industrial prizvuka kultnih Suicide, zaintrigirao glazbenu kritiku koja je u pravilu ostala zatečena originalnošću i visokom razinom kvalitete koju su već na svom prvom albumu Algiers isporučili. Ali kao i obično postojala je kod mnogih skepsa i strah od “ukletog” drugog albuma koji se nerijetko događa onima koji se odlučuju implementirati nove i nekonvencionalne ideje, pa se takvi već na svom drugom pravom izdanju počinju vrtiti u krug bezuspješno tražeći izlaz iz okova revolucionarnog im albuma prvijenca.

Algiers

Na našu sreću Algiers su uvjerljivo demonstrirali kako u njihovom slučaju strahu mjesta nije bilo, jer lani je objavljeni “The Underside of Power” razoružao i najveće skeptike donijevši im hvalospjeve od strane većine bitnih glazbenih medija kao što su A.V. Club, AllMusic, Drowned In Sound, Clash, Alternative Press, The Quietus ili The Wire. Snimljen u Bristolu a produciran od strane Adriana Utleya (Portishead) ovaj album snažno i beskompromisno progovara o sadašnjosti koju proživljava ova četvorka smještena između New Yorka, Londona i Atlante. Stvarnost je to koju podjednako diktira Trumpova Amerika kao i sve izraženija ksenofobija u Velikoj Britaniji, stvarnost kojoj se Algiers odlučno suprostavljau svojim strastvenim spojem gospela, soula i post punka.

Algiers su Franklin James Fisher na vokalu, Ryan Mahan na bas gitari, Lee Tesche na gitari, a odnedavno je punopravni član benda i Matt Tong, nekadašnji bubnjar i suosnivač grupe Bloc Party.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI