Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
POLITIKA
Željko Komšić u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2: Mi nismo predstavnici, nego pripadnici naroda, zaklinjemo se BiH, a ne narodu

Željko Komšić u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2:
Mi nismo predstavnici, nego pripadnici naroda, zaklinjemo se BiH, a ne narodu

Što znači biti persona non grata u vlastitoj zemlji, kod vlastitih sunarodnjaka, pokušao je opisati Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.
– Institut ‘persone non grata’ koji su za mene uvele HDZ-ove općine – meni je smiješan. Ne trebaju oni meni, njima sam ja potrebniji. Krećem se u Sarajevu, ali i u općinama u srednjoj Bosni, i tamo se animozitet među običnim ljudima ne osjeti, to nam servira politika, rekao je Komšić, a prenosi HRT.

Kreatore Daytonskog sporazuma smatra mudrima jer nisu BiH sveli na tri konstitutivna naroda nego su u tu priču uveli i građane kao individue. Podsjetio je da su konstitutivnost uveli sovjetski komunisti, a preuzeli jugoslavenski, radi višenacionalne strukture zemlje. Samo zbog veličine i vizionarstva Tita, BiH nije i ranije podijeljena između Zagreba i Beograda, kaže Komšić, iako je i tada bilo onih koji su mislili da bi to trebalo učiniti. No, kad je nestalo zajedničke političke ideje, koncept konstitutivnosti postao je temelj podjela.

Komšić preferira zaštitu građanina kao induvidue, ali da bi se to doista i provelo potrebno je da društvo sazrije, da samo dođe to toga kao rješenja, kao prioriteta. Ide mu, kaže, na živce što mu stalno prebrojavaju krvna zrnca otkako je izabran za člana Predsjedništva BiH. Rasnu čistoću se moralo provjeravati u Hitlerovoj Njemačkoj, ističe, dodajući kako je on Hrvat, a u činjenici da ne bi mogao ući u Predsjedništvo da nije Hrvat, vidi elemente fašizma. U BiH Ustavu nije , kaže, riječ o fašizmu, nego o diskriminaciji, jer se izrijekom kaže da u Predsjedništvo mogu ući samo Hrvat, Bošnjak i Srbin. I to će se, i prema stajalištu Europskog suda, morati mijenjati. Za BiH bi, smatra, bio puno bolji kancelarski model s jednim predsjednikom po uzoru na Njemačku.

Aktualnu BiH diskriminaciju ilustrirao je na primjeru vlastite kćeri koja je rođena u braku pripadnika dva različita konstitutivna naroda i po Ustavu se ne bi mogla kandidirati za funkciju člana Predsjedništva. Jer, što ako se ne želi izjasniti za jedan od ta dva naroda…
Kao klasični građanski političar, ustrajao je na tome da on predstavlja sve građane, a ne samo Hrvate.

– Mi nismo predstavnici naroda, nego pripadnici naroda- naglasio je, i kada se zaklinjemo, zaklinjemo se BiH, a ne narodu.

BiH, kao funkcionalne države, nema bez vladavine prava, bez borbe protiv korupcije i kriminala , za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Ono što ga u BiH najviše deprimira, kaže, je pravosuđe, korupcija i organizirani kriminal. To dokida nadu da stvari mogu biti bolje, a Predsjedništvo BiH tu nema nikakve ovlasti.

Što se tiče Pelješkog mosta, radi kojega je svojedobno najavljivao podići tužbu protiv Hrvatske, Komšić podsjeća da se problem mogao izbjeći da je ratificiran sporazum o granici kojeg su potpisali Tuđman i Izetbegović, ali Hrvatska nažalost nije imala dobre volje da to napravi. Unatoč svemu, skloniji je dogovoru nego tužbama.

Vlastima u Hrvatskoj je poručio da je otvoren za suradnju i volio bi da hrvatska predsjednica shvati da u Sarajevu ima partnera s kojim može računati i gdje je uvijek dobrodošla kao i ostali hrvatski političari, jer ima otvorenih pitanja, i osim Pelješkog mosta, koja treba rješavati.

Na kraju emisije, upitan od voditelja Aleksandra Stankovića o uvođenju televizije na hrvatskom jeziku, Komšić je kazao da ne vidi potrebe, da se za njega radi o istom jeziku kojim se koriste sva tri naroda u BiH, a posebnim hrvatskim kanalom, tvrdi, de facto Hrvati sami sebe stavljaju u status nacionalne manjine.

Nije znao reći što čeka BiH, kakva je budućnost zemlje, volio bi da njegovo dijete ostane u BiH, ali ne želi da mu ono sutra fakturira odgovornost za upropašteni život.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI