Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
POLITIKA
Proizvodnja paraobavještajnih lažnjaka: “Sramotom” na sramotu, podvalom na medijsku vjerodostojnost

Proizvodnja paraobavještajnih lažnjaka:
“Sramotom” na sramotu, podvalom na medijsku vjerodostojnost

Tolušić s prostitutkom u krilu šmrće kokain. Po tom otrcanom stereotipu za (montirano) diskreditiranje kojekakvih VIP-ova, napravljena je i najnovija krivotvorina s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem u naslovnoj ulozi. I objavljena na naslovnici Nacionala. Tko bi ga znao zašto je baš ovaj narcisoidni ljubitelj trajnih ( po mogućnosti kamenih ili brončanih ) zahvalnica, što mu ih podižu ili postavljaju zahvalni “građani” diljem zemlje kako bi veličali njegov lik i djelo, dobio toliku obavještajno-medijsku pozornost. Zašto je tjednik Nacional objavio montažu za koju su znali da je podmetnuta? A i zašto je baš u ovom trenutku takav opskurni uradak još opskurnijih autora, gurnut Nacionalu u ruke? Što se zapravo htjelo postići s ovim, od početka evidentno lažnim skandalom?

Bilo bi naivno povjerovati da je Tolušić doista bio primarni cilj i meta. Prije će biti da su ovdje priučene špije iz paraobavještajnog podzemlja, po nalogu ” odozgo” ozbiljno nanišanile medije i njihovu vjerodostojnost. Zar i ovo što je ostalo od medijskih sloboda treba ugušiti i to autodestrukcijom?!

Spomen-ploča (foto Facebook/Radio Slatina)

Supstitucija jedne sramote drugom 

Nacional je uz fake skandal objavio i tekst u kojem , kao da se pokušava u pet do dvanaest spašavati od napakiranih krivotvorina, objašnjava kako je paraobavještajno podzemlje kompromitirajućim fotografijama htjelo diskreditirati, i u finalu uništiti, ministra Tolušića. Navodno im je anonimni izvor dostavio fotke uvjeravajući ih da su autentične, ali je naknadna provjera, i SOA-e i Nacionala, izvor brzo demantirala. Zašto Tolušić? Kome je taj inferiorni političar skromnih kapaciteta uopće važan? Kome je eventualno stao na žulj? Je li Tolušić zapravo samo paravan za puno ozbiljniju i opasniju priču koja se iza ovih fotomontaža valja? Ili smo zbilja tako jadni da je, nakon predsjedničina savjetnika, sad i jedan ministar u epicentru privatnog rata s obavještajnim podzemljem?

Tolušić je, naime, odmah dao do znanja da znade tko bi mogli biti kreatori ove montaže, pa je “bandi koja se malo zaigrala” javno priprijetio da se “namjerila na krivog” i da im je bolje da odmah počnu pakirati kufere. Zašto? Zar ih ne bi trebalo privesti pravdi, a ne pustiti da dadu petama vjetra?! Ili ih kani sam Tolušić dati zatvoriti? 

Svi su ( elektronički ) mediji danas preplavljeni ovim insceniranim “skandalom”, javnost je izbombardirana lažnjakom koji je potpuno zasjenio puno važniju stvarnost, depresivnu, ružnu istinu čiji je dio i ova bizarna epizoda . Je li to bio cilj, klasično spiniranje bez mjere i ukusa kako bi se odmakli od slike premijera iz sabornice dok krupnim korakom juri prema zastupniku riješen zgrabiti  ga za vrat? Ili se htjelo skrenuti pozornost s Penavinog “doma za vješanje” maloljetnika srpske nacionalnosti koji sjede dok “lijepa naša” odzvanja na nogometnom igralištu? Jesu li naši genijalci iz paraobavještajnog miljea jednu sramotu na brzinu pokušali supstituirati drugom?

Brze i ekspeditivne “institucije”

Zanimljivo je kako su odjednom sve “institucije” proradile, trenutno su skočile na noge, stale u obranu ministra u roli prigodnog statista. Nema tko se nije oglasio. Od Vlade koja je oštro osudila “perfidnu i protuzakonitu krivotvorinu smišljenu s ciljem kompromitiranja najviših državnih dužnosnika i podmukle destabilizacije Vlade”. Od policije , DORH-a i svih nadležnih institucija očekuje se da pronađu počinitelje, poručili su iz Vlade.

.

Reagirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić, SOA, Tolušićeve kolege ministri, tko god je dobio priliku kazao je što o ovom slučaju misli. Nevjerojatno! Takva promptnost neučinkovitog, tromog i visoko politiziranog sustava tjera na razmišljanje o stvarnoj pozadini uratka i njegovog plasmana u Nacional. Zar su novinari Nacionala nečim ucijenjeni pa su morali objaviti montažu svjesni da time i sami postaju saučesnici u publiciranju i promicanju krivotvorine? Da, dakle, služe svrsi koja im je od obavještajnog šljama namijenjena…

Što god da im je bila namjera, prljava je i otužna, upravo kao i oni koji se takvim montažama bave, a pogotovo njihovi nalogodavci koji se bez krzmanja takvim “uslugama” koriste. No, najviše pogađa činjenica da je ovim podmuklim podmetanjem od najnižih u ljudskoj vrsti, zadan još jedan udarac medijima koji su ionako na aparatima, iscipelareni , poniženi i obezvrijeđeni. Sutra, i kad otkriju najveći skandal establishmenta, javnost će ga tretirati kao ovaj prizemni lažnjak. Neće ni trepnuti na njega, ali ni na odumiranje profesije koja je nekoć otvarala prozore i širila vidike i najvećim sljepcima među nama…

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI