Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
POLITIKA
Pokrenut postupak smjene veleposlanika Del Vechija

Pokrenut postupak smjene veleposlanika Del Vechija

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ovog puta je djelovalo ekspeditivno i odmah pozvalo na “konzultacije” hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija, a potom je, kako je za N1 potvrđeno iz Vlade, pokrenuta procesudra za opoziv veleposlanika. Razlog ovako radikalnog poteza je nečuven postupak veleposlanika koji je bez suglasnosti Ministarstva i konzultacija, “na svoju ruku”, odlučio otići u Banja Luku 9. siječnja, na obilježavanje neustavnog “dana republike” genocidne paradržavne tvorevine Republike Srpske.

Da stvar bude gora, Del Vechio se na marginama proslave, na kojoj tvrdi da nije bio, sastao s aktualnim predsjednikom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom jer su, kakve li koincidencije, baš za taj dan imali dogovoren susret u Banja Luci. Zašto baš na dan proslave u sklopu koje je bio odlikovan i bivši JNA oficir, general srpske vojske u Bosni i pripadnik Kninskog korpusa koji je , po nalogu ratnog zločinca Ratka Mladića, granatirao Šibenik 1991., pri čemu su uništena brojna gospodarska postrojenja, kulturni i vjerski spomenici iznimne vrijednosti, a bilo je i ljudskih žrtava. Riječ je o generalu Slavku Lisici koji je u Hrvatskoj osuđen ( 2001.) u odsutnosti na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije, i topničkih napada na Šibenik kojima je zapovijedao. Orden “Karađorđeve zvijezde RS” dodijeljen mu je posthumno, a primio ga je njegov sin.

Zanimljivo je da se sada iz Vlade napominje kako će veleposlanik biti smijenjen, odnosno razriješen, ne samo zbog sudjelovanja u banjalučkoj opskurnoj proslavi, nego i zbog toga što mu je istekao mandat ( ?! ) No, navodno se to dogodilo još prije godinu dana, ali se s njegovim razrješenjem čekalo zbog BiH izbora, koji su, nota bene, održani u listopadu prošle godine, pa je bilo sasvim dovoljno vremena da se i dosad zaključi četverogodišnji mandat veleposlanika.

Proslavu u Banja Luci nije propustio ni šef HDZ-a BiH Dragan Čović, sa suradnicima, koji je na svečanosti dočekan s oduševljenjem, a prijatelj Dodik za njega je rezervirao mjesto u prvom redu. Indikativno je da u hrvatskoj Vladi i HDZ-u nema ozbiljnijih kritika na račun Čovića. Tvrdi se, štoviše, kako je HDZ BiH autonomna stranka na čije odlučivanje domicilna stranka u Hrvatskoj nema utjecaja. Pobornik takvog stava je, primjerice, ministar uprave Lovro Kuščević, koji izgleda pritom zaboravlja da HDZ itekako financijski podupire sestrinsku stranku u susjedstvu, a hrvatska država iz proračuna za hrvatske institucije, ustanove, kulturu, obrazovanje itd. u BiH, godišnje izdvaja prekao sto milijuna kuna. Može li i smije li Vladi biti svejedno kako se javni novac poreznih obveznika Hrvatske troši i za promicanje kakve politike?

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI