Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
IZDVOJENO
Je li Penavino prozivanje učenika Tehničke škole “Nikola Tesla” zbog nedovoljnog patriotizma bilo povod za napad na učenika te škole

Je li Penavino prozivanje učenika Tehničke škole “Nikola Tesla” zbog nedovoljnog patriotizma bilo povod za napad na učenika te škole

Dva dana nakon što je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na konferenciji za novinare prozvao učenike Tehničke škole “Nikola Tesla” koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku jer se na nogometnoj utakmici finala Kupa Vukovara nisu ustali dok je bila intonirana hrvatska himna, učenik te škole je napadnut.
Napad na učenika trećeg razreda te škole, koji nastavu pohađa na srpskom jeziku, dogodio se u srijedu navečer na autobusnoj stanici u Vukovaru. Napalo ga je ga je pet do šest maloljetnika s fantomkama na glavama. Jednoga d njih koji nije nosio fantomku, prema neslužbenim informacijama, napadnuti mladić je prepoznao. Navodno se radi o učeniku koji pohađa istu školu, ali na hrvatskom jeziku, i pripadnik je navijačke skupine Bad Blue Boys.
Jesu li i ostali napadači dio navijačke skupine i pohađaju li istu školu, zasada nije poznato, policija još utvrđuje okolnosti događaja.
Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, napad na učenika dovodi u vezu sa istupom gradonačelnika Penave jer je učenike škole srpske nacionalnosti i samu školu označio zbog nedovoljnog patriotizma, a još k tome na službene stranice Grada postavio snimku sa utakmice.
-Može se dovesti u vezu sa tim i u vezi s činjenicom toleriranja grupnog nasilja pojedinih navijačkih grupa prema učenicima škola koje pohađaju djeca srpske nacionalnosti. Ovo što je uradio gradonačelnik Penava sasvim sigurno je u suprotnosti sa zakonima u RH, Zakonu o dobrobiti i zaštiti djece, sasvim sigurno je protivno odredba zakona koji se tiču međunacionalnog povjerenja i sasvim je sigurno protivno njegovoj ulozi kao gradonačelnika da zastupa i govori u interesu svih građana, a ne samo jednog dijela građana Vukovara kao što on to čini”, izjavio je Pupovac za N1 televiziju.
Stavljanje videomaterijala na službene stranice Grada Vukovara u kojima se izlaže djecu rizicima napada i prozivanje Tehničke škole “Nikola Tesla”, mogle bi biti osnova i za pokretanje prijave protiv gradonačelnika Penave, poručio je Pupovac.
Da je istup vukovarskog gradonačelnika u direktnoj vezi s napadom na učenika, smatra saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.
– Penava uporno ignorira trećinu svog stanovništva, a pravi gradonačelnici tako se ne ponašaju. Osim toga, pitam se kada je to nogometna utakmica postala obrazac ponašanja. Na nogometnim igralištima i stadionima imali smo priliku svašta čuti, pa i skandiranja ‘Za dom spremni’ ili ‘Ubij, ubij Srbina’, pa se nekad na njih reagiralo, a nekad nije jer ih se nije čulo. Tako bi se moglo sada reći što bi bilo da Ivan Penava nije vidio tu djecu na igralištu, kazala je Jeckov za Novosti.
Gradonačelnik Ivan Penava od sebe odbacuje bilo kakvu odgovornost za napad i nevoljko je komentirao cijeli slučaj-
– Očekujem od policije da dobijem puno izvješće o događaju. Žao mi je što je došlo do sukoba i što je mladić ozlijeđen. Uvijek sam protiv nasilja, izjavio je Penava medijima, očito potpuno nesvjesan posljedica svog “djelovanja”.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI