Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
UKRATKO
“Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje” dobili odbijenicu od Ustavnog suda

“Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje” dobili odbijenicu od Ustavnog suda

Ustavni sud odbacio tužbe Građanskih inicijativa ‘Narod odlučuje’ i ‘Istina o Istanbulskoj’. “Mi nismo brojili prikupljene potpise niti je to naš posao. Mi smo kontrolirali je li procedura poštivana i da li je došlo do povrede ustavnosti i zakonitosti i utvrdili smo da inicijative nisu dale argumentaciju za to”, kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj tražila je poništenje cijelog postupka provjere potpisa za raspisivanje referenduma te da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz promatrače njihove inicijative. Ministarstvo uprave, koje je pokrenulo provjeru potpisa, optužili su da manipulira procesom i želi spriječiti referendum.

“Odbacuje se zahtjev Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj podnesen u povodu očitovanja Ministarstva uprave Republike Hrvatske”, stoji u odluci objavljenoj na stranicama Ustavnog  suda.

“U konkretnom slučaju podnositeljica zahtjeva nije iznijela nijedan razlog koji bi ukazivao na nepravilnosti koje bi postupak provjere potpisa dovele u sumnju”, također se navodi se u odluci.

Podsjećamo  “Istina o Istanubulskoj” prikupljala je potpise za otkazivanje Istanbulske konvencije, a “Narod odlučuje” potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakonodavstva.

Građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu smatrajući kako je odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa, za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, nezakonita.

“Ustavni sud u konkretnom slučaju utvrđuje da zaključak Hrvatskog sabora i zaključak Vlade nisu akti iz članka 62. stavka 1. Ustavnog zakona, već je riječ o aktima kojima se utvrđuju obveze Vladi i Ministarstvu uprave, te se tim aktima ne odlučuje ni o kakvom ustavnom pravu podnositeljice. Stoga, zaključak Hrvatskog sabora i zaključak Vlade ne mogu biti osporavani pred Ustavnim sudom”, navodi se u odluci.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović  danas je izjavio da je nakon odbacivanja zahtjeva referendumskih inicijativa sada na potezu Sabor koji treba utvrditi ima li uvjeta za tražene referendume o poništavanju Istanbulske konvencije odnosno za izmjene izbornog zakonodavstva.

“Mi nismo brojili prikupljene potpise niti je to naš posao. Mi smo kontrolirali je li procedura poštivana i da li je došlo do povrede ustavnosti i zakonitosti i utvrdili smo da inicijative nisu dale argumentaciju za to”, kazao je Šeparović.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI