Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
POLITIKA
Gong upozorava: Antikorupcijski projekti udruga ne smiju biti uvjetovani “blagoslovom” lokalnih šerifa, pogotovo onih s optužnicama!

Gong upozorava:
Antikorupcijski projekti udruga ne smiju biti uvjetovani “blagoslovom” lokalnih šerifa, pogotovo onih s optužnicama!

Gong je zatražio od vladinog Ureda za udruge da povuče antikorupcijski natječaj i korigira ga eliminiranjem danas obaveznog uvjeta po kojemu su udrugama civilnog društva jedinice lokalne ( i regionalne) samouprave obavezan partner u provedbi antikorupcijskih projekata. U Gongu su sasvim ispravno detektirali zamku koju je Vlada priredila svim “nepodobnim” udrugama spremnim prijaviti svoj antikorupcijski projekt kojim bi konkurirale za sredstva iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od čak 85 milijuna kuna, striktno namijenjenih borbi protiv korupcije.

Vlada se dosjetila kako neutralizirati udruge civilnog društva, kao ključni “remetilački faktor” vlasti na svim razinama,  i obvezala ih da moraju proći kroz “filter” lokalnih i regionalnih šerifa ako žele “europski novac” za antikorupcijske bitke. Pa tako ispada da glavnu riječ u odluci o tome koga propustiti na natječaj, a koga zaustaviti, imaju upravo oni protiv kojih bi se zbog koruptivnih radnji, udruge htjele organizirano i argumentirano boriti. Što je apsolutni nonsens!

Uvjeti natječaja su prema mišljenju Gong-a, kako navodi N1, “izrazito problematični i suprotni od svrhe programirane u Europskom socijalnom fondu, a s obzirom na općepoznate uloge lokalnih šerifa u Hrvatskoj.”
Nije sporna suradnja s jedinicima lokalne samouprave, kažu, ali to ne može i ne smije biti uvjet za prolaz i provedbu antikorupcijskih projekata, jer ih umrtvljuje ili potpuno izbacuje iz natječaja ukoliko ukazuju na korupciju lokalnih moćnika u vladajućim nomenklaturama. Primjerice, ističu u Gongu, zar će vlast prihvatiti projekt koji bi prijavila udruga zviždača?

Na primjeru Zagreba ovaj problem se doima kao prava karikatura. Jer, to znači da 12 tisuća zagrebačkih udruga civilnog društva, odnosno na stotine ( ili čak tisuće) onih koje bi htjele prijaviti antikorupcijski projekt, izravno ovise o volji gradonačelnika Milana Bandića, proskribiranog močnika koji je ovog trenutka u samom središtu više koruptivnih afera, protiv njega su podignute optužnice, a u nekim predmetima u tijeku je i suđenje. Može li takva osoba, poput Bandića, a nije jedini, koji smatra da nije dužan javnosti polagati račune ni za svoj rad ni za trošenje javnmog novca, imati kredibilitet odlučivati o projektima kojima je cilj borba protiv korupcije?

Zbog kontradiktorno uvjetovanih natječaja Hrvatska se svrstava uz bok s Mađarskom i Poljskom koje su sustavno prozivane od Europskog parlamenta zbog zloupotreba “europskog novca”, ili čak, kako, prema navodnima N1, napiminju iz Gonga, antikorupcijskim novcem hrane korupcijske hobotnice.

Gong upozorava i odgovorne institucije da je prijeko potrebno ovako definiran natječaj povuči, i raspisati novi natječaj, s novim uvjetima. U protivnom, kažu, ako se 85 milijuna kuna ESF-a distribuira prema sadašnjim nakaradnim pravilima, bit će to dodatna potvrda da vlast želi onemogućiti udruge civilnog društva u antikorupcijskom djelovanju i svoje koruptivne interese osigurati čak i novcem europskih fondova.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI