Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
POLITIKA
Zadarski prosvjed / Ana Gurlica: Moje dijete je zatvoreno u kući, dok Daruvarac pije kavu na Kalelargi

Zadarski prosvjed / Ana Gurlica:
Moje dijete je zatvoreno u kući, dok Daruvarac pije kavu na Kalelargi

Oko tisuću Zadrana, okupilo se na današnjem mirnom prosvjedu koji je organizirala Faceboook grupa “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce” kako bi dali potporu 18-godišnjoj djevojci koju je ljetos brutalno pretukao Darko Kovačević zvani Daruvarac,  pušten prošlog petka iz istražnog zatvora, po sili zakona. Daruvarac je izašao nakon šest mjeseci iz zatvora, a Zadrani su izašli na ulice. Jer one više nisu tako sigurne kao prije njegovog izlaska na slobodu …

Prosvjednici su se okupili na Narodnom trgu i krenuli pred zgradu Županijskog suda noseći transparente na kojima je pisalo “Po japankama se zlo poznaje”, “I ja sam Lorena”, “Kakav je miris krvi na vašim rukama”, “Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost”…

Zahtijevalo se da DORH promijeni kvalifikaciju kaznenog djela za koje se Daruvarac tereti iz “nanošenja teških ozljeda” u “pokušaj ubojstva” , jer bi u tom slučaju mogao biti u istražnom zatvoru godinu dana, a ne maksimalno šest mjeseci.
Skupu se obratila i majka pretučene djevojke, Ana Gurlica koja je ogorčeno kazala da je njezino dijete zatvoreno u kući dok zlostavljač pije kavu na Kalelargi.

-Hvala vam, dragi ljudi, vi ste spasili moje dijete, podigli ste je. Sada je prisiljavaju da odustane od iskaza. Želim da ga se tereti za pokušaj ubojstva jer on je moje dijete mrcvario pola sata na podu, to nisu samo teške tjelesne ozljede- kazala je ojađena majka.

Pred sudom su se čitala svjedočanstva zlostavljanih žena objavljena na facebook grupi koja je inicirala i organizirala današnji zadarski prosvjed.

Južnije, u Metkoviću, održan je drugi prosvjed, u komornoj atmosferi i mukloj tišini, povodom smrti 9-godišnjeg dječaka Gabrijela Bebića, žrtve propusta u zdravstvenom sustavu. Prosvjed je organizirala građanska inicijativa ” mame i tate Metkovića”, a njihov je zahtjev da se što urgetnije nabavi uređaj CRP / streptokok analizator u Domu zdravlja u Metkoviću.

Foto: HRT/E-Zadar
Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI