Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
FILM
Scena iz, na žalost, dokumentarnog filma... (foto HAVC)

U slučaju rata:
Potresni dokumentarni film o europskom ekstremnom desničarenju i militarizaciji djece i mladih

Scena iz, na žalost, dokumentarnog filma... (foto HAVC)

U suradnji Hulahop produkcije i Mirovnih studija (CMS) na Human Rights Film Festivalu koji je upravo u tijeku u Zagrebu se sutra, srijeda 5. prosinca, u 20 sati u Kinu Europa, dvorana Müller, prikazuje  dokumentarni film U slučaju rata  (originalni naslov: Až přijde válka), u režiji i scenariju Jana Geberta i direktora fotografije Lukáš Milota.

Film će zasigurno biti zanimljiv i hrvatskoj publici, budući da trendovi normalizacije militarizacije i ekstremne desnice nisu zaobišli ni Hrvatsku. Svjedoci smo gotovo svakodnevne propagande državnih vlasti o potrebama dodatnih ulaganja u vojsku radi tzv. nacionalne odnosno domovinske sigurnosti, kupnje preskupe ratne tehnike, polovnih ratnih aviona, ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka i sličnome. U Hrvatskoj čak predsjednica države često pozira s teškim strojnicama, u maskirnim uniformama, među topovima i sl., a uniformirani ultradesničari u crnim uniformama su nerijetka pojava i u središtu Zagreba.

-U ime zaštite domovinske sigurnosti u proteklih nekoliko godina svjedočili smo povećanjima vojnog proračuna, najavama uvođenja vojnog roka, ponovnom otvaranju vojnih baza. Militarizacija djece događa se kroz organizirano slobodno vrijeme u kampovima i kroz pojedine aktivnosti u školi. Postepeno se drugi i drugačiji u našem društvu sve više doživljavaju kao prijetnja. Svi ovi procesi, svaki na svoj način otvaraju prostor za normalizaciju militarizacije društva. Nije poznato imaju li institucionalnu potporu, no slični kampovi i aktivnosti provode se i drugdje u Europi – kažu organizatori projekcije nagrađivanog filma U slučaju rata. 

Scena iz dokumentarnog filma (foto HAVC)

Radnja filma: na prvi pogled Peter živi život u kojemu ništa ne nedostaje i na kojem bi mu mogao zavidjeti svaki njegov vršnjak. Za maturu je dobio novi veliki auto, ima djevojku, upisao se na fakultet, dobro se slaže s roditeljima. Međutim, njegov se pravi život odvija drugdje – na čelu paravojske “Slovenskí branci” s kojima provodi sve svoje slobodno vrijeme u slovačkim planinama. U okrilju šume gradi svoju vlastitu dječju diktaturu, u kojoj se jasno oslikava patologija svijeta odraslih…

Nakon filma će biti priređen razgovor s Anom Kuzmanić, istraživačkom novinarkom portala H-alter, a koja je istraživala militarizaciju djece i mladih našim područjima (vidi tekst Ratno stanje uma), te Eugenom Vukovićem, prigovaračem savjesti i aktivistom inicijative Ne vojnom roku i Zelene akcije.

Isječak iz filma ‘U slučaju rata’

U ovom slovačkom dokumentarnom filmu se se pojavljuje i hrvatska zastava (foto: printscreen youtube)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI