Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
GOSPODARSTVO
'No entry'(foto TRIS/G. Šimac)

Ulje za Uljanikovce na minimalcu:
Prikupljaju se brašno, šećer, riža, jestiva ulja, konzerve, paste za zube i sapuni…

'No entry'(foto TRIS/G. Šimac)

– Od hrane, najbolje je donijeti paštu, rižu, brašno, palentu, šećer, ulje, marmeladu, pelate, konzervirani grah, općenito hranu u konzervama, mesni doručak, riblje konzerve, instant juhe, šampone i gelove za tuširanje, paste za zube, sapune… – pozivali su iz pulskih udruga građana Facebook Puljani humanitarci i Naš san njihov osmijeh.

Naime, volonteri iz tih dviju pulskih udruženja su preko društvenih mreža pokrenuli prikupljanje pomoći za Uljanikovce, odnosno radnike pulskog brodogradilišta koji su i dalje zaposleni u Uljaniku, no dobili su samo tzv. minimalac. S obzirom kako minimalna plaćica koju su dobili nije dovoljna ni za dio mjesečnih troškova za obitelji radnika, udruženi Puljani koji su u boljim materijalnim okolnostima za radnike brodogradilišta pripremaju pakete  s hranom i higijenskim potrepštinama.

Nigdje nikoga (foto TRIS/G. Šimac)

-Svatko tko želi i može pomoći, može donijeti donaciju u Dobrićevu 32 u prostore Facebook Puljani humanitarci od 14 do 20 sati, te u Koparsku 52 u prostore udruge Naš san njihov osmijeh.  Dragi naši donatori, sponzori, sve fizičke i pravne osobe, apeliramo na Vašu dobrotu, na Vaše veliko srce, pomognite nama da pomognemo njima!Sve šta vidite na ovim slikama je kupljeno danas i sutra ujutro toga neće više biti u udruzi, biti će kod potrebitih obitelji! Stoga Vas molimo tko god može i želi da nam se javi i donira hranu i higijenske potrepštine u prostorije Udruge! Ukoliko niste u mogućnosti doći i donijeti donaciju, možete pomoći i uplatom na račun: HR4223400091510962362, humanitarna akcija Srce Istarsko, otvoren upravo za kupnju hrane i higijenskih potrepština!
Hvala svima! – kažu ovi socijalno osjetljivi žitelji Pule.

Dio pomoći za Uljanikovce (foto: građani)

Kako se čini, obitelji materijalno najugroženijih Uljanikovca su već dobili pakete tjestenine, ulja, konzervi i šampona, pa ovih blagdanskih dana ne bi trebali gladovati, barem ne u vrijeme  kada su u medijima političarima i crkvenim dužnosnicima puna usta milosrđa i ljubavi, a za blagdanskim stolovima su im puna usta pečenog mesa, vina i kolača.

U tijeku je svojevrsna božićna bajka, ali ruzinava bajka.

Podsjetimo, veliko pulsko brodogradilište koje zapošljava ili je zapošljavalo brojne stanovnike Pule, te je usput desetljećima hranilo  tisuće članova njihove obitelji, na rubu je propasti.

Jesu li tome razlog desetljetna nerazumna i nekompetentna politika državnih vlasti, gramzljivost i nesposobnost menadžmenta, nepovoljna kretanja na svjetskom tržištu brodogradnje ili pak jagma političko-poduzetničkih struktura za vrijednim priobalnim prostorom brodogradilišta?

Za one koji su godinama marljivo tukli ruzinu, brusili željezne oplate, avarili, pituravali…, a danas im je za preživljavanje  potrebna humanitarna pomoć, zbiljski razlog urušavanja Uljanika je manje bitan.

Naoblaka nad Uljanikom (foto TRIS/G. Šimac)

Jedan od ulaza u brodogradilište (foto TRIS/G. Šimac)

‘No entry’ (foto TRIS/G. Šimac)

Uljanik (foto TRIS/G. Šimac)

Dio pomoć za ‘Uljanikovce’ (foto:Facebook)

Zapostavljeno brodogradilište (foto TRIS/G. Šimac)

Dizalica koja ne diže (foto TRIS/G. Šimac)

‘Porta’ pred Uljanikom (foto TRIS/G. Šimac)

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI