Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
UMJETNOSTI
Iz 'Divljaka' Danijela Žeželja

Sa(n)jam knjige u Istri:
Danijel Žeželj, Divljaci i Ljeto

Iz 'Divljaka' Danijela Žeželja

Na festivalu Sa(n)jam knjige u Istri večeras u 20 sati u Puli će u Domu hrvatskih branitelja biti predstavljene dvije knjige glasovitog svjetskog (a našeg) umjetnika, ilustratora i strip crtača Danijela Žeželja.

Knjigu-strip odnosno grafičku novelu nazvanu Ljeto je Danijel Žeželj nacrtao prema kratkom filmu Trešnje Dubravke Turić, odnosno po scenariju Jelene Paljan temeljenom na priči Pederi Olje Savičević Ivančević iz knjige Nasmijati psa. 

Večeras knjigu na hrvatskom jeziku predstavljaju  Danijel Žeželj, Jelena PaljanOlja Savičević Ivančević i Paola Orlić. 

Ovaj strip  je nedavno objavljen i u drugim zemljama i na drugim jezicima.

Iz ‘Ljeta’ Danijela Žeželja

– Strip album Ljeto slobodna je interpretacija kratke priče, scenarija i filma. Zahvaujem autorici filma Dubravka Turić, producentici filma Dijani Mladenović, scenaristici Jeleni Paljan i spisateljici Olji Savičević Ivančević – zahvaljuje Danijel Žeželj sudionicama plodonosne suradnje.

Inače, film Trešnje po kojemu je nastalo Ljeto je dobio niz priznanja na brojnim svjetskim festivalima, uključujući onaj u Cannesu, Marseillesu, Zagreb Film Festival itd. (više ovdje), ameđusobna suradnja navedenih umjetnica i umjetnika već je i ranije rezultirala nizom vrsnih i uzbudljivih umjetničkih djela.

Nakon Ljeta dolaze Divljaci.

Iz ‘Divljaka’ Danijela Žeželja

Divljaci su knjiga ilustracija autora Danijela Žeželja koja će večeras također biti predstavljena. Zbir je sugestivnih crteža… portreta pisaca i njihovih citata.

– Ova serija portreta pisaca, pisaca kao onih koji riječima uspijevaju uhvatiti neuhvatljivo, nastala je i nastavlja se kao kao odgovor na moj odnos s ‘riječju’, onom prapočetnom, i onom svakodnevnom. Zbog ograničenja u komunikaciji istom, slika je pokušaj izlaza i odgovora, potraga za treperavim svjetlom koje nastaje i nestaje između riječi i slike. Divljaci su osobni dnevnik, posveta i putokaz kroz periferiju nevidljivog grada – veli Danijel Žeželj za Divljake. 

Spisateljica Olja Savičević Ivančević je u Divljacima napisala pogovor.

– Bila mi je najveća radost pisati tekst za knjigu “Divljaci” posvećenu velikim i divljim piscima i pjesnicima – za knjigu jednog tako divljeg i tako velikog umjetnika kakav je Danijel Zezelj – ustvrdila je nedavno.

Više o Divljacima i Ljetu možete doznati na internetskim stranicama nakladnika i umjetničkog kolektiva Petikat. 

Iz ‘Divljaka’ Danijela Žeželja

Iz ‘Ljeta’ Danijela Žeželja

Ilustracija: dvije knjige Danijela Žeželja (foto Tris)

Ilustracija: dvije knjige Danijela Žeželja (foto Tris)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI