Neovisni novinarski portal
28.9.2021.
MEDIJI / UKRATKO
Ilustracija/Izvor: Pixabay

Reporteri bez granica:
Ove godine u svijetu ubijeno 80 novinara

Ilustracija/Izvor: Pixabay

Najmanje 80 novinara ubijeno je u svijetu u 2018. godini zbog svojeg posla, objavila je nevladina organizacija Reporteri bez granica.

Više od polovice ubijenih stradalo je u samo pet zemalja: Afganistanu, Siriji, Meksiku, Jemenu i Indiji, navodi se u godišnjem izvješću o medijskim slobodama u svijetu.
Prema podacima iz izvješća, 15 novinara ubijeno je u Afganistanu, 11 u Siriji, 9 u Meksiku, 8 u Jemenu te 6 u Indiji. U izvješću, kojeg prenosi HINA, također stoji kako je šest novinara stradalo u Sjedinjenim Državama, od kojih je četvero poginulo u napadu na novinu Capital Gazette u Marylandu.
Reporteri bez granica ističu da je 348 novinara u svijetu u zatvorima, najvećim dijelom u pet zemalja: Kini (60 novinara), Egiptu (38 novinara), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28).
U posljednjih deset godina, 702 novinara ubijena su u svijetu. Novinari koji prate oružane sukobe u svijetu bili su izloženi najvećem riziku, no isto toliko ih je ubijeno i izvan oružanih sukoba, a u tim slučajevima krivci često znaju da će se izvući nekažnjeno, stoji u izvješću.
Reporteri bez granica navodi kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja. Građansko novinarstvo najviše trpi zbog tih metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolirali blogeri i novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama.
U 2018. godini 60 novinara je bilo oteto u svijetu, šest više nego prošle godine. Ovaj oblik progona uobičajen je za Bliski istok, naglašavaju Reporteri. Osim jednog slučaja, sve otmice dogodile su se u Siriji, Jemenu ili Iraku.
Reporteri bez granica pozvali su Ujedinjene narode da uspostave funkciju posebnog izaslanika za zaštitu novinara.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI