Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
HRVATSKA / POLITIKA
Politika ne pita za rezultate: Tolo, ravnateljica Doma za starije u Oklaju, odlazi s dužnosti, HDZ vraća bivšu ravnateljicu Knežević

Politika ne pita za rezultate:
Tolo, ravnateljica Doma za starije u Oklaju, odlazi s dužnosti, HDZ vraća bivšu ravnateljicu Knežević

Cecilija Tolo nije više ravnateljica Doma za starije osobe u Oklaju. Od 12. prosinca s mjesta ravnateljice državne ustanove odlazi ravno na Zavod za zapošljavanje . Nekoliko godina prije mirovine. Mandat joj je istekao, a na natječaju za izbor novog ravnatelja ustanove, između četiri kandidata , izabrana je Senka Knežević, bivša ravnateljica Doma koja je prije četiri godine voljom Upravnog vijeća ustanove morala uzmaknuti pred izborom Tolo. No, Senka je odmah zbrinuta kao pravnica u općini Oklaj i s te dužnosti sada se samo premješta u Dom starih. Jer je tako odlučila vladajuća stranka, odnosno, UV kojeg su imenovali.

Kad s politikom dolazite na neku dužnost, morate biti spremni s politikom i otići. I to ne bi bio, makar načelno, neki problem, da lista tih funkcija koje se “osvajaju” politički nije preduga i sasvim apsurdna. Prekrcana poslovima koji ni po čemu nisu “politički”. Zbog čega ravnatelj Doma za starije osobe u Oklaju spada u katalog kadrovskih pozicija koje popunjava stranka ( koalicija) na vlasti?

Kad se mijenja vlast u državi, mijenja se i u Domu ( ?!)

Zašto ne bi moglo biti da (re)izbor na takve dužnosti ovisi isključivo o kvaliteti rada kandidata i njegovim profesionalnim referencijama? A ne da se ravnateljice ove ustanove mijenjaju zajedno s političkim opcijama koje dolaze na vlast. Pa je prije četiri godine, za ravnateljicu izabrana Cecilija Tolo, i koju je kao nestranačku osobu podržala bivša lijeva koalicija, a kad joj je istekao mandat, nova HDZ-ova vlast vratila je svoju staru akviziciju Senku Knežević. Nikomu nije bilo nimalo važno kakve je rezultate Tolo imala tijekom četiri godine mandata, i koliko su uslugama bili zadovoljni korisnici i njihove obitelji. Istini za volju,nije to puno zanimalo ni SDP-ovu vlast kad je Knežević odlučila zamijeniti s Tolo. Ali, dokle tako?

Cecilija Tolo, diplomirana pravnica s položenim pravosudnim ispitom i 30 godina radnog staža, u Dom za starije osobe u Oklaju došla je iz Knina, gdje je u gradskoj upravi, tijekom “vladavine” Josipe Rimac , radila 17 godina na dužnostima tajnice, pročelnice Ureda gradonačelnice i na kraju službenice na najsloženijim stručnim i pravnim poslovima. Sve dok se nije razišla s Josipom i stavljena na raspolaganje jer po novom Pravilniku o unutarnjem redu upravnih tijela Grada Knina za nju nije bilo slobodnog radnog mjesta ( ?!) Javila se na natječaj za ravnateljicu Doma, i s potporom tadašnje državne vlasti dobila mandat.

Rezultati nikog ne zanimaju, osim korisnika

Nedavno je ustanova svečano obilježila Dan doma kada su se rekapitulirali i rezultati rada, a gostima i uzvanicima pokazalo što je sve u Domu i njegovom okolišu učinjeno kako bi se standard korisnika podigao. Objektivno, značajan je napredak u kvaliteti usluga postignut, i kad bi se samo po tome biralo prvog čovjeka ustanove, Tolo sigurno ne bi ostala bez drugog mandata. Pogotovo ako bi se pitalo korisnike ustanove, koji su svojedobno i svojim potpisima dali potporu dosadašnjoj ravnateljici, ali podupire je i veći broj zaposlenika. A to bi trebalo biti najvažnije. Ali nije…

Konačnu odluku o izboru ravnateljice donosi nadležno ministarstvo, a ono tijekom protekle četiri godine nije imalo nikakvog prigovora na Tolo s kojom su razvijali vrlo dobru i uspješnu suradnju. No, to za njihovu suglasnost neće biti nimalo presudno…

Cecilija Tolo o svom odlasku iz Doma ne želi govoriti. – Nisam očekivala drugačiji ishod natječaja, ali jesam drugačiji način- kratko nam je rekla. Razumije da je to volja politike koja je svojedobno i nju dovela u Oklaj. Ali, bilo bi joj draže da su joj rekli otvoreno da se Senka vraća, da žele nekog “svog” na tom mjestu, i zahvalili joj na svemu što je za Dom napravila, pa se na natječaj ne bi ni javljala, umjesto što su je uvjeravali kako na njen rad nemaju prigovora. Kao legalist prihvaća odluku Upravnog vijeća, ne namjerava se sporiti oko toga, tamo gdje je ne žele, ni ona ne bi htjela ostati.

Prednost Prominjanima…

Predsjednik Upravnog vijeća Doma Ivan Uzun, inače ravnatelj osnovne škole Domovinske zahvalnosti Knin, tvrdi: Izabrana je najbolja od četiri prijavljene kandidatkinje. Uostalom, gđa. Knežević je i utemeljila Dom. U svakom slučaju, stav Upravnog vijeća je da je gđa Knežević bolja kandidatkinja od gđe Tolo, i to je sve.

A načelnik općine Tihomir Budanko ne razumije čemu oko toga dizati prašinu kad se radi o normalnom reizboru, svake četiri godine. – Pa i Senka je prije četiri godine bila u istoj situaciji. Uostalom, Dom je državna ustanova, a ja predstavljam lokalnu samoupravu i nemam tu što reći, ne odlučujem o tome ja.
Ipak, Budanko je sasvim iskren oko svojih preferencija.

-Za svako radno mjesto otvoreno u Promini ( Oklaju ), ja volim da imamo čovjeka iz Promine. A ako ste dobro radili u domu, radit ćete dobro i drugdje- zaključuje načelnik općine, ne upuštajući se u komentiranje rada ni Knežević ni Tolo. – Kako je gđa Tolo radila, najbolje znaju u Ministarstvu, i ono je pozvano potvrditi kandidata za ravnatelja ili ne – dodaje Budanko.

Doseljenički “hendikep” ?!

Tolo, dakle, ima i taj “hendikep” da je iz Knina, a ne s područja općine Oklaj ( Promina), a dodatan joj je problem, govori se u Oklaju, što je doseljenica iz BiH. Što to znači?!

Na činjenicu da je Senka Knežević imala radno mjesto u struci, kao pravnica u općini, a da Tolo , iako pravnica s dugogodišnjim iskustvom, završava na Zavod za zapošljavanje, načelnik sad već bivšoj ravnateljici poručuje:

– Neka se Tolo javi kod mene u općini kad raspišemo natječaj za novog pravnika, iako ne kažem da ćemo je primiti, ali treba pokušati. Uostalom, ni Senka nije stranački kandidat, ona ne pripada nijednoj stranci, kao ni naš pročelnik za financije u općini. Izabrali smo najbolje- pohvalit će se svojom širokogrudnošću načelnik Oklaja i uzgred, dometnuti: Kod nas je bolje sto kilometara kanala iskopati nego nekog smijeniti s dužnosti.

Tako ne bi moralo biti, kad bi se na odgovorne funkcije birali stručni i kompetentni ljudi kojima stranačke iskaznice i bliskost s vladajućim nomenklaturama ne bi presuđivale u karijeri, nego dominantno rezultati koji iza njih stoje. Ovako, dok god i čistačice zapošljavamo po stranačkom, rodijačkom i rodbinskom ključu, kvalitetni radnici i stručnjaci će biti marginalizirani ili prisiljeni, ako su u nekim mlađim godinama, odlaziti u svijet koji njihovo znanje i sposobnosti vrednuje, a njihove političke preferencije smatra njihovim privatnim opredjeljenjem. Osim ako nisu politički profesionalci…

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI