Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
HRVATSKA / IZDVOJENO / POLITIKA
Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić: Ako homoseksualne osobe javno provociraju, razumijem nasilje

Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić:
Ako homoseksualne osobe javno provociraju, razumijem nasilje

Evo i prve, sasvim prikladne, kršćanski filantropske, božićne poruke jednog božjeg pastira, uvijek inspirativnog nadbiskupa đakovačko- osječkog mons. Đure Hranića. Posvećena je, kako javlja Hina, aktualnom udomiteljskom pitanju, s naglašenom potrebom da topao obiteljski dom ne bude uskraćen nijednom djetetu. A svi znamo da je udomitelja premalo…

Nadbiskup je u prigodi susreta s novinarima slavonskih redakcija izjavio kako je udomljavanje ili posvajanje djeteta povlašteni oblik slavljenja Božića, jer “po svakom takvom djetetu Bog ulazi u našu obitelj”.
Udomljavanje djece odvojene od svojih bioloških roditelja je dragocjeno svjedočenje kršćanske vjere i služenja Bogu.
Socijalne službe napuštenu djecu smještaju u domove i pomažu im da prevladaju životne nedaće,  i omogućavaju povratak u biološku obitelj. A kad povratak nije moguć, nastoje im naći udomiteljsku obitelj ili posvojitelje.

Hrvatska prolazi kroz demografsku krizu, previše je egoizma, sebičnosti, komocije obitelji s malo djece, kaže naš nadbiskup. I ne bježi ni od komentiranja recentno usvojenog Zakona o udomiteljstvu kojeg pozdravlja jer potiče udomiteljstvo i posvajanje. Lani je, kaže, posjetio Centar za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu i vidio muku socijalnih radnica koje su zbog tragičnih i tužnih događaja u obitelji morale odvojiti dijete od roditelja. A to je velika muka , jer domovi su pretrpani, kuda s tom djecom, i kad nemaju kud, odvedu ih sa sobom, kući. Svi znamo da je i prosječna obitelj bolji odgajatelj nego i najsavršenija ustanova. No, kad se u obitelji dogodi nasilje, kaže Hranić,  djecu treba, makar i samo privremeno, odvojiti od roditelja.

Istospolni udomitelji? Ne, nisu zakonom diskriminirani, veli nadbiskup Hranić.

– I ja bi htio igrati nogomet za Hrvatsku i zabijati golove. Jesam li diskriminiran zato što me neće uzeti izbornik kad se prijavim? Dijete je utjelovljenje ljubavi oca i majke i zato treba prisutnost njih oboje- zaključuje nadbiskup.

Ništa osobno, ništa protiv homoseksualnih osoba, dodaje, svjestan je da su često doista diskriminirane, i neprihvatljivo mu je da je netko izložen nasilju samo zato što ima takve sklonosti. Ali, ima tu i jedan izuzetak od pravila. Ako svoje sklonosti prakticiraju u javnosti i time je provociraju, onda Hranić može razumjeti nasilje prema njima, iako ga, navodno, ne odobrava. Ali, kako to da ga razumije?

Nasilje nije put, ali treba voditi računa o dobrobiti djeteta koje je odvojeno od bioloških roditelja i zavređuje normalnu, prosječnu obitelj koja počiva na bračnom zajedništvu majke i oca- poručuje nadbiskup đakovačko-osječki.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI