Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
POLITIKA
Ministar financija Zdravko Marić treba otići: Od Agrokora i Borga do seke u HANFA-i; previše je!

Ministar financija Zdravko Marić treba otići:
Od Agrokora i Borga do seke u HANFA-i; previše je!

Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Vlada RH)

Svi hrvatski mediji danas bruje od “senzacionalnog otkrića” da je sestra ministra financija Zdravka Marića nova direktorica Sektora za superviziju osiguranja u HANFA-i. Ali, što je u tome senzacionalno?! Kod nas je to postalo uobičajeno…

Senzacija će biti kad neki ministar u hrvatskoj vladi, ili neki državni dužnosnik, čiji je član obitelji tijekom njegovog dužnosničkog mandata avansirao, zbog toga podnese ostavku. I kad se takva privilegirana napredovanja u karijeri prestanu događati po “obiteljskom ključu”. No, možemo li se tome tako skoro nadati?

Ljiljana Orlovac, novoinstalirana direktorica u državnoj HANFA-i, starija sestra ministra financija, koju, kako veli Zdravko Marić, voli najviše na svijetu, ima sve referencije za obavljanje takve dužnosti. Diplomirala je bankarstvo i osiguranje 1993., iskustva je stjecala u više osiguravateljskih kuća, bila je direktorica u Adriatic osiguranju, koje je poslije postalo Allianz, a u HANFA-i je od 2010. Ali, kako to da je prije Marićevog dolaska u Vladu nisu otkrili i imenovali na čelo HANFA-e gdje joj je, kaže braco, zapravo mjesto? Ili u neku drugu državnu agenciju, instituciju, ustanovu…?

– Sve je čisto, nemam što kriti, sve je provjerljivo- branio se pred novinarima iznervirani Marić, s očiglednim osjećajem da mu ministarski položaj pomalo počinje zagorčavati život. Bar kakvog je on zamišljao.

Ne vidi ministar u čemu je problem. Zatečen je novinarskom “hajkom”, jer sugerirali su mu da je predloži za čelno mjesto ili člana upravnog vijeća HANFA-e, ali “ja sam ipak želio zaštititi i nju i sebe i nisam je htio predložiti”, i ovo je mjesto, veli Marić, ispod toga. Niže rangirano od onoga što je po svojoj stručnosti njegova sestra zaslužila. Zbog njega je, dakle, seka samo – direktorica ( !?) U državnoj agenciji. I to ne bilo kojoj. Nego je direktorica agencije koja istražuje Agrokor. Kompaniju u koju je ministar Zdravko Marić involviran do grla. Pa se i sam morao braniti pred Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa radi sastanaka koje je kao ministar imao s “borgovcima” koji su Agrokoru odredili sudbinu.

Ministar se doima pomalo uspaničeno, pravda se pred javnošću pozivanjem na sestrine i svoje kvalifikacije, tvrdi kako ništa ne skriva, jer njegova sestra, obitelj, za njega je najveća svetinja. I za obitelj je spreman sve učiniti, nekmoli otići s ministarskog mjesta.

– Ako je to razlog da ja sutra moram otići s mjesta ministra financija, ja ću taj čas otići- tobože odlučno će ministar kojemu je obitelj apsolutno ispred funkcije. Ali, što ga priječi da za račun političke kulture napravi tu gestu i podnese ostavku?

No, Marić unaprijed egzekutorom proglašava medije, jer, “ako vi stvorite pritisak”, kazao je novinarima, “ja ću otići, ako sam se o nešto ogriješio, ako sam učinio nešto protivno propisima, isti čas ću odstupiti.”

Što se, dakle, hoće reći? Odem li, bit će to zato što ću biti žrtva medijskog pritiska, a ne zato što sam se objektivno o nešto ogriješio. A najizglednije je da će ovaj eklatantno ” interesno sukobljeni” ministar , koji je došao iz Agrokora u Vladu, a o stanju u Agrokoru, navodno, ništa nije znao,  kao što ni poslije s Borgom nije nikakve veze imao, u dogledno vrijeme biti prikladno zbrinut u kakvoj upravi, neke prestižne domaće kompanije s višestruko većom plaćom od ministarske. Svakom prema zaslugama…

A na taj način kod nas se neće tako lako dokinuti nepotizam , rodbinske i rodijačke veze kao ključni kriterij za napredovanje u sustavu.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI