Neovisni novinarski portal
24.10.2021.
pozdrav
Jakša Fiamengo (foto Hrvoslav Pavić)

Jakša Fiamengo:
Izrezan iz tvojih očiju, napuštam ovaj pejzaž…

Jakša Fiamengo (foto Hrvoslav Pavić)

Jakša Fiamengo ugledao je ovaj svijet 26. studenoga 1946. godine u Komiži na otoku Visu. Vjerojatno jednom od najljepših mjesta na ovome svijetu. Provesti djetinstvo pa onda i dio života na Komiži je privilegij. Nije čudo da divotna Komiža i pučina pred njome sagrade vrsnog pjesnika kao što je bio Jakša Fiamengo, uz to i književnik, kazališni kritičar, novinar, prevoditelj, akademik…

Jakša Fiamengo je danas umro u Splitu. Iza njega je ostalo 16 objavljenih knjiga i nebrojene pjesme o kojima će, zasigurno, sada mnogi nadahnuto govoriti i diviti im se.

Šira publika diljem juga Europe pamtit će ga po stihovima koji su, zajedno s glazbom, proslavili mnoge popularne pjevače, uključujući i Olivera Dragojevića, Meri Cetinić itd…

Piva klapa ispo’ volta, Nadalina, U prolazu, Infiša san u te, Promenade, Ja sam pjesma, Karoca gre, Sutra će te ponit, Sidro u čoviku, Dubrovačka jesen, A vitar puše, Laku noć Luigi, laku noć Bepina,  Nokturno, Anđele moj… neke su od tih pjesama koje svi znaju, te koje desetljećima osvjetljavaju obraz danas ugrožene dalmatinske pisme, te doprinose mediteranskoj kulturi.

Jakša Fiamengo

Fiamengo je volio ljepotu: ljepotu mora, ljepotu otočja, ljepotu žena, dobru hranu…, a bio je sanjar i za neke osobenjak, reći će oni koji ga dobro poznaju. I za života je, srećom, bio priznat, pa je dobivao brojne nagrade za svoj rad. Među ostalim je 1999. godine odlikovan Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića,  dobitnik je državne nagrade “Vladimir Nazor” za književnost (1998.) te Nagrade Županije splitsko-dalmatinske (2005.), Nagrade grada Splita (1997.), Nagrade grada Komiže (1997.), Medalje grada Splita, u povodu 40. obljetnice umjetničkog djelovanja (2006.), Maslinovog vijenca na manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču (1993.), Plakete “Hanibal Lucić” na Sonetnim danima u Hvaru (2001.–prvi dobitnik!), Plakete Festivala dalmatinskih klapa u Omišu (najviše festivalsko odlikovanje, 2005.), Statue “Mila Gojsalić” za očuvanje baštine radi opstojnosti identiteta na Danima Mile Gojsalić u Kostanju (2005.), Plakete “Dobrojutro more” za unapređenje hrvatske književnosti u Podstrani kraj Splita (2007.), Plakete “Vladimir Nazor” u Postirama na Braču (1999.) i mnogih drugih.

O Jakši Fiamengu je 2004. godine HTV snimila zapaženi dokumentarni film “Čovik od riči”.

No najveća nagrada mu je zasigurno to što će njegovi stihovi i dalje donositi mnoga dobra onima koji se s njima budu sretali.

Za kraj, evo stoga jedna njegova pjesma, na koju su danas njemu u spomen podsjetili u splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Snažna, lijepa i dirljiva.

Kao da je napisana baš za ovaj dan, i sljedeće dane.

Naslovio ju je:  Meni na uspomenu.

Prenosimo ju, Jakši na uspomenu.

Jakša Fiamengo (foto Hrvoslav Pavić)

Meni na uspomenu

 

Izrezan iz tvojih očiju

napuštam ovaj pejzaž:

Zbogom i ponavljaj moje ruke

složi moje lice od gline i daha

naloži riječima da me prepoznaju

i neka sve to bude meni na uspomenu

Kad budem na putu, premješten

iz visokog mora u duboki vjetar

kad budem umoran od gustih okamina

objesi me negdje na nebu

svjetiljka za izgubljene da budem

neka i to bude meni na uspomenu

Utisni me u reljef ovog otočja

na kojem je duh izgledom kamen

a bilje i zvjerinje zbir za pticu

ispuni moje vrijeme dobrom vatrom

onako kako sam te naputio činiti

i neka je i to meni na uspomenu

 

Biševo (kopno lijevo) jedne zime gledano iz Komiže (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI