Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
BANDIĆGRAD
Postavljanje spomenika - foto: HRT/Hrvoje Reder

Imamo spomenik:
Postavljen F. Tuđman od 420 centimetara i 4,5 milijuna kuna

Postavljanje spomenika - foto: HRT/Hrvoje Reder

Imamo spomenik. Još jedan. Dizalica je danas na postolje kod križanja Ulice Hrvatske bratske zajednice i Vukovarske u Zagrebu spustila 420 centimetara visok spomenik Franji Tuđmanu zamotan u plavu krpu. Poslije je krpa skinuta.  To je projekt ZG-gradonačelnika Milana Bandića. 

– Boljeg mjesta u Zagrebu nema za spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, a još će za godinu dana gledati svoje djelo, spomenik Domovini. U pitanju je najljepši i najveći spomenik, kakav i dolikuje prvom hrvatskom predsjedniku.  Vizija, budućnost, odlučnost, dosljednost. To je čovjek kakav je i bio. Da nije bilo branitelja pod vodstvom Tuđmana, mi ne bismo imali Hrvatsku. Mi bi se poklali za vratove, lijevi i desni. Najveći uspjeh Tuđmana je što nije to dozvolio, ja se sjećam tih vremena i kad budem pisao memoare nešto ću o tome napisati – rekao je M. Bandić nedavno o tom kipu.

Kip fotografiran prije 10-ak dana, dok se još dovršavao (foto N1/Ivan Skorin)

Spomenik s platoom od pjeskarenog i paljenog kamena cashmir white, s brončanim grbom RH i natpisom ”Dr. Franjo Tuđman – prvi hrvatski predsjednik” i datumima rođena i smrti trebao bi, prema natječaju, koštati 4 milijuna i 500 tisuća kuna.

-Oblikujući kip vodio sam se ovim mislima koje je gradonačelnik iznio. Htio sam napraviti portretnu figuru koja je simbol hrvatske slobode u koju nas je predsjednik Tuđman poveo i tako sam ga napravio. Os figure je u nagibu i to govori da nas je taj čovjek poveo u slobodu. Simbol je to forme kojoj sam nastojao utkati dušu živog Tuđmana, da s nama bude živi Tuđman. Figura u bronci je gotova, treba ju još patinirati, a bit će postavljen na kamenom postolju, na lijepom mjestu i vjerujem da će svojim dimenzijama i formom skladno dominirati prostorom – rekao je autor kipa Kuzma Kovačić, kako prenosi N1.

Na spomeniku bi trebao stajati i citat F. Tuđmana:

“Možete mi evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam.” 

Svečano otvaranje spomenika je predviđeno za 10. prosinca, na obljetnicu smrti F. Tuđmana.

Postavljanje spomenika – foto: HRT/Hrvoje Reder

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI