Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
POLITIKA
Glavosjek s Pantovčaka: KGK savjet(nik)e ne treba…

Glavosjek s Pantovčaka:
KGK savjet(nik)e ne treba…

Vlado Galić, savjetnik predsjendice za obranu i nacionalnu sigurnost, je smijenjen. Njegova involviranost u aferu SMS i kontakti sa suspektnim Franjom Vargom, krivotvoriteljem SMS-ova za Zdravka Mamića i Ivicu Todorića, postala je prevelik teret za šeficu države. Pogotovo nakon što su ga mediji optužili da je upravo on Vargu doveo u HDZ. Ma koliko se javnost uvjeravalo da je Galić iz moralnih razloga podnio zahtjev za ostavkom kako ne bi dalje opterećivao poziciju predsjednice države, i da njegova ostavka nema nikakve veze s Vargom i lažnim SMS-ovima, notorno je da je Galić prisiljen na uzmak.

KGK čisti kuću, polira i glanca svoju sliku pred hrvatskim građanima, računajući na njihovo povjerenje za još jedan predsjednički mandat. Galić joj, s takvom stigmom na sebi, na tom putu ne treba. No, što će KGK s vlastitim teretima…?

Ambicije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da još pet godina vlada na Pantovčaku, nespojive su s ovakvim skandalima. K tome,  i predugo je šutjela, pravila se da “nije odavde”, kad je Galić doveden u vezu s jednom od najvećih afera koja trese državni vrh.

Predsjednica će do kraja tjedna, kako je najavila, ostavku prihvatiti, vjeruje svome bivšem savjetniku da taj potez nije isprovociran aferom SMS, vjeruje mu na riječ da nema nikakve veze s onim za što ga se sumnjiči, i ne misli da je ovim činom Galić de facto priznao svoju krivnju i svoju involviranost u skandal.

-On shvaća da ovakvo, neću reći razvlačenje po medijima, ali produžavanje ove priče po medijima, nije u interesu niti njega samog, i da će biti u boljoj poziciji obraniti se ako ne bude na javnoj dužnosti- branila je svog dojučerašnjeg pouzdanika KGK kako bi obranila sebe. No, bit će to težak posao za predsjednicu…

Nije Galić jedini sporni savjetnik šefice države. Uveliko se spekulira i sa smjenom savjetnika KGK za unutarnju politiku, Mate Radeljića, spin mahera s Pantovčaka. Što i nije neka novost, jer o tome se već dugo govori, a Mate se i dalje uspješno održava na svojoj prestižnoj poziciji. Njegov je “krimen” što je navodno zlorabio položaj kako bi tražio oprost poreznog duga. Danas je na ŽS u Zagrebu trebao svjedočiti u postupku protiv bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, ali je svjedočenje odgođeno.

Radeljića se optuživalo da je svojedobno medijima “prodao” izmišljotinu kako su Plenković i Jandroković na sastanku kod predsjednice izjavili da problem “demografije ubrzo neće biti u modi”, nakon čega se očekivalo da se KGK, štitteći ugled institucije koju predstavlja, distancira od svog savjetnika. To se, međutim, nije dogodilo.
Radeljić i Galić bili su KGK glavne uzdanice i u predsjedničkoj kampanji, pa bi gubitkom obojice bila znatno oslabljena uoči novih izbora. Inače, za Radeljića se govori da je čovjek Tomislava Karamarka i da se zapravo preko njega s Pantovčaka inicira i vodi obračun s Plenkovićem, a navodno stoji i iza recentnog pokušaja “udara” na Vladu.

Predsjednica se, u međuvremenu, riješila još jednog svog savjetnika, Daria Mihelina, koji je bio zadužen za vanjsku politiku, a dislociran je na veleposlaničko mjesto u Kinu.

Nastavi li ovako, KGK će u novu predsjedničku kampanju ući bez  savjetnika, i to baš onih glavnih snaga za izborna nadmetanja, što je, ipak, manji problem od samog lika i djela predsjednice koja nema što prigovoriti svojim savjetnicima sve dok i sama slavi rođendane s opskurnim likovima poput Zdravka Mamića koji joj plaća ručkove i večere, dariva ogrlice, dok slavi sportske uspjehe uz Thompsona, na bini rame uz rame pjeva s Matom Bulićem… Zar je to čuvanje digniteta institucije predsjednice države? Ili KGK doista igra na prizemnu populističku kartu “žene iz naroda”…

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI