Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić čuvao je pokrovlje obiteljske kuće obitelji Brlenić (Foto: Živi zid)

Crobarometar za prosinac 2018. kaže:
Što god činila, KGK podupire većina…

Predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić čuvao je pokrovlje obiteljske kuće obitelji Brlenić (Foto: Živi zid)

Da je SDP, prema rezultatima ovomjesečnog Crobarometra Nove TV, pao na treću poziciju i izgubio titulu vodeće oporbene stranke, za malo koga je iznenađenje.  Jer riječ je o potpuno rasutoj, dezorijentiranoj stranci, izgubljenoj u bespućima svoga inferiornog vodstva koje se ni “Veli Jožom” ne da s Iblerovog trga. Ali, da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, svim skandalima unatoč, i dalje uživa većinsku potporu ispitanika, e pa to je doista teško objasniti…

Dok šef SDP-a tjera inat sa svima koji misle da bi u interesu opstanka stranke morao otići s funkcije predsjednika partije, Živi zid nezaustavljivo juriša naprijed. Trenutno drži drugu poziciju, s 14,9 posto povjerenja građana, iza prvoplasiranog HDZ-a kojemu birači daju gotovo 29 posto potpore.

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: HINA/Damir Senčar)

SDP je spao na 14,8 posto, što ga pozicionira na treće mjesto. Pošteno. A bit će i manje. I to je nekako logično, prirodno, SDP danas vrijedi i manje od tih 14-15 posto. Ali, u ime čega, s kojim zaslugama, s kakvim postignućima, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i dalje osvaja većinsku potporu od 51 posto?!

Tu činjenicu ne umanjuje podatak kako je 42 posto anektiranih građana ne podupire, ili da joj rejting stagnira. Ako političarka s učinkom kakvog ima KGK, sa serijom afera iza sebe, može dobivati većinu glasova hrvatskih građana kao najozbiljnija pretendentica za funkciju šefice države, onda doista s nama štošta nije u redu.

Klasična populistica, bez artikuliranih, jasnih političkih stavova,  dodvorava se narodu na najprizemniji način,  predstavljajući se kao tipična hrvatska “žena, majka, kraljica”. Čita bajke djeci, dijeli sličice sa svojim likom i potpisom, udomljava napuštene pse, slavi sportske pobjede ( tenisača u Davis cupu) uz Thompsonove budnice, “kocka se ” s nogometašima poput egzaltirane navijačice-šiparice, penje se na binu s Matom Bulićem i poje iz sveg glasa, prešetava se Hrvatskom zajedno sa svojim “uredom na kotačima”, trepće nedužno svojim lažnim, umjetnim trepavicama, opstruira Marakeški sporazum mada ne zna objasniti zašto, ali treba podići neinformiranoj i zadrtoj masi koja prezire migrante jer su od njih drugačiji, i pri svemu tome ima samo jednu misao na umu: pokazati kako je bliska sa svojim narodom i tom lažnom, fingiranom bliskošću drži ga uz sebe. Makar dok ne prođu izbori. A poslije, tko živ, tko mrtav…

Objektivno potkapacitirana za funkciju koju obnaša, ponašanjem često u neskladu s pozicijom, KGK instituciju predsjednika države obezvrjeđuje i unižava, čini i irelevantnijom nego što doista jest. Svoju političku inferiornost nadoknađuje svojom ambicioznošću, a u tome je snažno podupire krajnje desno krilo HDZ-a kojemu Andrej Plenković nije po volji, i koji bi radije na čelu stranke vidjeli KGK nego Plenkovića. No, i njezini partijski drugovi ne guraju je naprijed zbog nje same, ili zbog interesa Hrvatske, čine to radi sebe, uvjereni da će svoje interese lakše ostvariti s KGK na vrhu stranke i vlade.

U takvim “podzemnim igrama bez granica”, predsjednica se sve više doima kao marioneta puno jačih igrača iz sjene koji doista vuku konce HDZ-a. Otud je sve češće u konfliktu s premijerom i Vladom, u srcu sve neugodnijih, opskurnih špijunskih i drugih afera, pa bi promatrač pomislio kako će se sve to neumitno odraziti na njezin rejting i pad podrške u biračkom tijelu. Ali, ne! I pored svega KGK uživa povjerenje zavidnog broja građana. Većine. Gotovo da nema ozbiljnije konkurencije u utrci za Pantovčak na proljeće. A to ponajviše govori o onima koji predsjednicu podupiru. Ovog trenutka to je većina, ma što tko mislio o tome…

Da se ne radi isključivo o liku i djelu preferirane KGK, pokazuje i podatak da notorni, sve ridikulozniji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prema Crobarometru uživa podršku 43 posto ispitanika, dok njih 49 posto o Bandiću ima negativan stav. Ali, čak 43 posto o tom čovjeku misli sve najbolje unatoč činjenici da je predmet istrage DORH-a i USKOK-a, odnosno pravosudnih postupaka.

Budimo pošteni, i činjenica da ispitanici u istraživanju Crobarometra s čak 48 posto potpore stoje iza Ivana Vilibora Sinčića, čelnika Živog zida, puno govori o biračkom tijelu kod nas koje postaje sve infantilnije i nezrelije, kao da se, umjesto da bira, tek igra izbora. Očito, bez svijesti o posljedicama.

Samo korektnosti radi, spomenimo i da Božo Petrov u prosincu 2018. ima potporu 39 posto ispitanika ( njegov Most bira 6,3 posto anketiranih), a 50 posto mu je posve nesklono. Andrej Plenković ima 38 posto podrške, a 56 posto o njemu izražava negativan stav, a drčni, uporni Bero ( Davor Bernardić) ostavlja pozitivan dojam na svega 24 posto, valjda svojih, do smrti lojalnih SDP-ovaca, naspram čak 60 posto onih koji mu ne bi dali da vodi ni kućni savjet.

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI