Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
POLITIKA
Vlada vozi sve u šesnaest: Novih 393 vozila za dužnosnike, vladin avion za stranačke stvari, sve za narod i državu!

Vlada vozi sve u šesnaest:
Novih 393 vozila za dužnosnike, vladin avion za stranačke stvari, sve za narod i državu!

U Hrvatskoj nikad ne vladaju “odlikaši”. Uvijek samo ponavljači. Zato se ne treba čuditi kad i ova vlada, koja nas već dvije godine uvjerava u rezultate koje nitko ne vidi, i boljitak koji nitko, osim elita i stranačkih uhljeba, ne osjeća, od svega što ovom narodu i ovoj državi nedostaje, krene nabavljati baš skupa službena vozila. Čak 393 nova automobila za 117 milijuna kuna! A taman su izašli novi podaci Eurostata koji kažu da je u Hrvatskoj 28 posto stanovništva , 1,2 milijuna ljudi,  na rubu siromaštva! Dovraga, pa to je nepodnošljivi deja vu, kao da smo stalno na istom mjestu i neprestano gledamo isti film, makar s različitim samoživim glumcima…

Premijer Andrej Plenković (Printscreen YouTube)

Državni proračun tri godine će plaćati obnovu voznog parka kako bi se, prema navodima Jutrnjeg lista zadovoljili apetiti sedam ministarstava, Vlade, triju agencija, četiri zavoda, Državnog inspektorata, Državnog ureda za reviziju i Ustavnog suda. Navodno će ih 340 biti uzeto na trogodišnji najam, a 53 kupljena.
Naravno, kao i uvijek, vozila se kupuju, milijuni na njih troše, zbog “nacionalne sigurnosti”. Naime, što? Državni dužnosnici, ne zbog sebe, nego zbog interesa naroda i države, moraju koristiti samo najbolja, najnovija i najsigurnija vozila.  Oni ni dana ne smiju biti “izvan stroja”, jer što bismo mi tada?
A postojeći vozni park je “izrauban” jer naši državni dužnosnici i njihovi suradnici predano rade, obilaze teren, putuju, informiraju se o stanju u svojim resorima, stječu znanja i iskustva u zemlji i svijetu, kako bi one najbolje primjere dobrih praksi involvirali u naš sustav. A sve za dobro hrvatskog čovjeka. Veli ministar gospodarstva, Darko Horvat, kako su postojeća službena vozila stara između 5 i 10 godina i da se na njihovo održavanje troši više nego da se kupe nova. A nisu ni sigurna. Zar treba bolje objašnjenje?

To što se narod vozi u automobilima prosječne starosti od 15-ak i više godina, nema nikakve veze s Vladom. Ako narod želi riskirati vozeći se u staroj krami, to je njegov problem. Jer, budimo realni, kod nas je tako dobro da bi svaki građanin koji radi i od svog rada ovdje živi, mogao bar svakih pet godina mijenjati auto. Neodgovorno je što to ne čine. Zato na našim prometnicama i ima toliko nesreća.

Prema tome, valjda ne mislimo da bi Vlada trebala slijediti loš primjer svoga naroda?! Naprotiv, Andrej Plenković i ekipa svojim primjerom građanima pokazuju kako se ponašaju odgovorni sudionici u prometu.
Naročito je dobra vijest da će vozila biti nabavljena i za službenike Sabora koji će, vjerojatno, biti zaduženi da po Zagrebu skupljaju zastupnike koji su se nekako zagubili ili su zbog preopterećenosti obavezama zaboravili otići na sjednicu na Markov trg. Danas je, recimo, sabornica uglavnom zjapila prazna. Od 151 izabranog parlamentarca najviše ih je tijekom dana znalo biti 40, a nerijetko tek desetak. Mada ih se na današnji dan u Saboru prijavilo 130 ( sic!). Zar su svi cijelu noć studirali obiman vladin paket ( poreznih i inih) reformi? Ako je to razlog izostanka sa zasjedanja, onda je sasvim opravdan. Jer, nije lako studiozno bdjeti nad tako ozbiljnim štivom, a onda sutradan biti spreman i čio za zahtjevan zastupnički posao.

Još ako se uzme u obzir da imaju i stranačke, uz zastupničke dužnosti, možda bi trebalo razmišljati o tome da se svakom zastupniku na početku mandata dade na korištenje i jedno vozilo. Po mogućnosti novo. Radi sigurnosti i efikasnosti.

Tada bi nakon partijskog sastanka stigli bar sat-dva i na Sabor.

Mogli bi se ugledati na premijera i HDZ-ove ministre koji su vladinim avionom letjeli u Finsku na kongres “pučana”, što je, jasno, stranačka stvar, ali je premijer pragmatično i racionalno baš u te dane “pučkog druženja” dogovorio i bilateralne susrete ( na kavi ) s finskim kolegama. Sve o jednom trošku ( 170 tisuća kuna). Poreznih obveznika, naravno.
I sad bi Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa taj slučaj istraživalo. Kakvi nefleksibilni formalisti!

Održana 1. sjednica 14. Vlade RH (Printscreen YouTube)

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI