Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
KULTURA
'Stari' Novi Zagreb snimljen iz aviona 1937. godine

U nedjelju u podne:
Šetnja ‘starim’ Novim Zagrebom 1920-ih

'Stari' Novi Zagreb snimljen iz aviona 1937. godine

U nedjelju, 2. prosinca 2018. godine, ispred zgrade Narodne banke na Trgu hrvatskih velikana (Zagrebačka burza Viktora Kovačića) kreće jedna šetnja. Ta šetnja ima i svoje ime i Facebook događaj i zove se Šetnja “Novi Zagreb 1920-ih”. Zašto bi šetnja Novim Zagrebom krenula iz zagrebačkog Donjeg grada? Čini se kako se ne radi o aktualnom Novom Zagrebu, nego o starom Novom Zagrebu…

– Zagreb južno od Save već niz desetljeća zovemo Novim. Tamošnje naselje Trnsko prvo je ponosno nosilo to ime. Međutim, manje je poznato da je između dva svjetska rata Novim Zagrebom nazivan dio grada – istočno od Draškovićeve ulice! Značajnija urbanizacija tog predjela započinje izgradnjom klaoničkog kompleksa uz potok Medveščak (danas stambeni blok Bauerova-Brešćenskog-Vojnovićeva-Zvonimirova). Upravo današnja Zvonimirova trebala je biti žila kucavica tog Novog Zagreba 1920-ih, zamišljena od M. Lenucija u Regulatornoj osnovi grada Zagreba još 1905. godine kao Prachtstrasse (“sjajna” ili “raskošna” ulica) – pojašnjavaju Sonja Leboš i Krešimir Galović koji vode šetnju nazvanu “Novi Zagreb 1920-ih”.

Tijek povijesti, gradskog metabolizma, a nažalost i lošeg upravljanja gradskim resursima učinio je svoje, kažu. Inače, Krešimir Galović je o srodnoj temi u Godišnjaku zaštite spomenika kulture Hrvatske br. 39, Zagreb, 2015 objavio znanstveni rad s naslovom: Ulica Antuna Bauera u Zagrebu – urbanističko-arhitektonski razvoj od srednjevjekovnog puta do moderne ulice. 

 

-Zvonimirova je danas otužna prometnica, a žilu kucavicu ovog dijela Zagreba ipak predstavlja Martićeva ulica, jedina živahna ulica Novog Zagreba 1920-ih, te će šetnja krenuti upravo s tog ishodišta, nastaviti će se Bauerovom ulicom a završiti na najvećem zagrebačkom trgu, popularnom Krešimircu, gdje želimo, osim upoznati građevni fundus i urbanističke motive, i dotaknuti svako stablo – jer baš svako traži našu pažnju, brigu i skrb, a ako je potrebno, i našu obranu u slučaju napada motornom pilom. Osim toga, moramo i zaobići današnji Trg žrtava fašizma, jer njegovo trenutno stanje u nama budi duboku tugu – veli Sonja Leboš, voditeljica Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) koja priređuje šetnju.

 U u okviru UIII-jevog projekta “Koraci grada :: NOVI NOVI Zagreb”, Šetnja “Novi Zagreb 1920ih” prva je u nizu šetnji “Upoznajte Zagreb (da biste ga još više voljeli i bolje obranili)”.

-Serija peripatetičkih formata “Upoznajte Zagreb (da biste ga još više voljeli i bolje obranili)” namijenjena je svim građanima RH, a cilj je bolje poznavanje urbane povijesti kao i produbljivanje brige i skrbi za cjelovitost vrijednih gradskih ambijenata. Peripatetičke škole u staroj Grčkoj podrazumijevale su kontemplaciju u hodu. Danas, hodajući, kontempliramo bitak i boljitak grada Zagreba, a time i čitave zemlje, te razumno upravljanje resursima čime utječemo i na boljitak planete i svih koji je nastanjuju – kaže Sonja Leboš koja napominje i kako je inspiracija za seriju šetnji Zagrebom bio djelovanje građanske inicijative “Vratite magnoliju”. 

‘Stari’ Novi Zagreb snimljen iz aviona 1937. godine

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI