Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
POLITIKA
Anita Jakšić i Joško Šupe/Foto:TRIS/J.Krnić

SDP:
Županijska uprava i župan Pauk samo izvršavaju formu

Anita Jakšić i Joško Šupe/Foto:TRIS/J.Krnić

Dva tjedna čekali su u SDP-u da se požale kako oporba ne može funkcionirati u Županijskoj skupštini. Ne na način kako su se dosada sazivale i vodile sjednice Županijske skupštine što se pokazalo i na posljednjoj ekspresno odrađenoj sjednici, poručili su predsjednik županijskog SDP-a Joško Šupe i vijećnica Anita Jakšić.

Da predugo je prošlo od prošle sjednice Županijske skupštine priznala je vijećnica i predsjednica kluba vijećnika SDP-HSU Anita Jakšić ali morali su reagirati na, za njih, neprihvatljiv modus operandi HDZ-ove većine.
-Zadnja sjednica sazvana je s neuobičajeno malim dnevnim redom iz čega zaključujemo kako je očigledno sazvana da bi se zadovoljila zakonska norma da se sjednice sazivaju jednom u tri mjeseca. Smatrali smo kako je ta sjednica bila važna jer je na dnevnom redu bio rebalans proračuna i da se o tome ne može provesti kvalitetna rasprava, ako se vijećnike požuruje i ako je sjednica vremenski ograničena. No nismo dobili traženu odgodu pa je oporba iz revolta napustila sjednicu, podsjetila je Jakšić.
Napuštanje sjednice, kako je kazala, bio je jedini način da njihov zahtjev za transparentnošću rada skupštine dobije na težini. No vijećnici koji su ostali pokazali su nevjerojatnu lakoću i brzinu rada:
– Dok smo se mi spustili niz stepenice Gradske vijećnice sjednica je već bila gotova. Znači vladajući vijećnici uopće nemaju nikakve primjedbe ili pitanja. Ta pasivnost vladajućih vijećnika je fascinantna, kazala je Jakšić.
Razlog što se na dnevnom redu Županijske skupštine drugi put zaredom našao rebalans proračuna Jakšić vidi u nesposobnosti županijske uprave i župana.
-Zašto opet rebalans? Vjerojatno zato što naša županijska uprava na čelu sa županom Paukom nije u stanju pratiti EU projekte niti je u stanju pripremiti neke nove odnosno financirati postojeće.  Mi smo još uvijek jedna od nerazvijenijih županija, na dnu smo ljestvice po povlačenju novca iz EU fondova. Iako smo turistička županija zaostajemo u prihodima u usporedbi s drugim turističkim županijama. I zato kao oporba želimo ukazati na niz propusta u radu župana, želimo informirati javnost, no svjedoci smo da se oporbi onemogućuje da kvalitetno radi svoj posao u Županijskoj skupštini . Čini se kako je županu funkcija predsjednika udruge županija i njegova nacionalna prepoznatljivost  važnija nego razvoj naše županije, dodala je Jakšić.
U SDP-u su kritizirali i način dodjeljivanja koncesija koji je po Aniti Jakšić “pro forma”, jer kako drugačije objasniti da se nekom koncesionaru tolerira nagomilavanje pozamašnog duga. Pa mu se koncesija oduzme da bi mu se na sljedećoj sjednici ponovno izdala.
-Zadnja skupština pokazuje da opcija koja cijelo vrijeme vlada županijom posao odrađuje. Odnosno rade ga “preko nečega”. Izvršavaju formu i vrlo rado svi konzumiraju svoja prava, a nikako obaveze. Dovoljan dokaz svega toga je da je u kampanji 2007.godine župan Goran Pauk najavio da će napraviti brzu cestu Šibenik-Drniš-Knin, a u ovih 12 godina smo uspjeli saznati da se ta cesta ne može financirati iz EU fondova. Imamo li mi uopće pripremljenu dokumentaciju za tu cestu i je li ona u prostorno-planskoj dokumentaciji, pitao je Joško Šupe dodajući kako je to dokaz nerada županijske uprave.
-Ako u županiji nisu voljni i ne žele raditi neka prepuste svoja mjesta onima koji žele raditi i koji imaju viziju županije za 20 godina. A mi to danas ne znamo, mi samo znamo da župan ima novi hobi, a to su putovanja, zaključio je predsjednik županijskog SDP-a Joško Šupe.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI