Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
POLITIKA
Obračun Grmoja – Zekanović:  Kad se sabornica shvaća kao UFC arena…

Obračun Grmoja – Zekanović:
Kad se sabornica shvaća kao UFC arena…

Da se imaju kakvim političkim dostignućem pohvaliti, kakav program za bolju Hrvatsku predstaviti, ne bi se pred očima naroda “šamarali” i vrijeđali, bez imalo poštovanja prema instituciji u kojoj bi trebali dosljedno zastupati interese hrvatskih građana, a ne raditi cirkus. Mostov Nikola Grmoja i Hrastov Hrvoje Zekanović, iako uživaju sve privilegije koje proizlaze iz zastupničkog mandata, uključujući i svjetla reflektora koja su im iznimno važna, zapravo su marginalci koji upravo ostvaruju svoj politički maksimum. Sva sreća da je tako jer bi u protivnom sabornica mogla postati prava borilačka UFC arena…

Zekanovića ne bi u Saboru ni bilo bez HDZ-a preko čije je liste ušao u parlament, a sada se prezentirati kao autonoman, relevantan faktor nacionalne politike, k tome jedan od najgrlenijih kritičara aktualne vlasti. Grmoja i ostatak ekipe Bože Petrova, došli su doduše, za razliku od Zekanovića, na svoj brk u Sabor, voljom dešperatnih građana koji su tražili neki “treći put” i na trenutak pomislili da do njega vodi Most. Ali, danas se znade tko su i “poštenjačine iz neretvanske doline”, a i tko su vehementni desničarski “suverenisti” koji se furaju na postojanost i dugovječnost hrasta, a gore poput kutije šibica u svojoj rigidnoj konzervativnoj isključivosti.

Zekanović se s otvorenom nasladom izrugao u Saboru Grmoji kao kritičaru-osvetniku aktualne HDZ-ove vladajuće većine, koji bi rado bio i danas dio Plenkovićevog tima, kako mu je “spustio” zastupnik Hrasta, ali ne može, dobili su “nogu u guzicu” .

Egzaltiranom “domoljubu”, koji još nije naučio onu Macronovu o nacionalizmu koji je suprotan patriotizmu,  Grmoja spočitava da je lažni suverenist koji je imao dovoljno godina u vrijeme Domovinskog rata, ali za razliku od “mostovaca” , nije se u njega aktivno uključio. Na Zekanovićeve provokacije o kritiziranju Plenkovića samo zato što ih je “sprašio” iz Vlade, poseže za “fotkama” nasmijanih koalicijskih partnera- Plenkovića i Zekanovića- ispred šibenske katedrale, netom po dogovorenom partnerstvu. Toliko o tome tko s kim tikve sadi…

Metkovčanin je čak došao do saborkse klupe kolege iz Hrasta i pozvao ga da, ako ima kakav problem, izađu van iz sabornice i to riješe, a Zekanović poziv shvatio kao fizičku prijetnju i tražio , kako tvrdi, čak triput,  pomoć saborske straže. Pozvao se i na živozidaša Branimira Bunjca kao svjedoka. No, Bunjac je diplomatski obojicu proglasio krivcima za incident. Još kad je Grmoja,  jedva razumljivo kroz zube procijedio “što se bojiš”, ljutitom konzervativcu to se nije nimalo svidjelo, pa mu je, uz ostalo, dobacio pogrdno “mrš”, kao da tjera od sebe kakvog bijesnog psa, a ne kolegu zastupnika. Na kraju je od predsjedavajućeg Milijana Brkića Zekanović kažnjen udaljavanjem iz sabornice, ali bio je to verbalni duel u kojem nije bilo nedužnih.

Hrastov zastupnik s HDZ-ovim izbornim legitimitetom, tvrdi da je izbačen na pravdi boga, jer nijednu ružnu riječ nije rekao kolegi koji mu je fizički prijetio. Ono “mrš” smatra bezazlenim, a Grmojino pozivanje da se “objasne vani” , nazvao čistim primitivizmom. Gle, tko to govori? Zastupnik koji je u Hrvatski sabor uveo najostrašćenije izljeve govora mržnje i netolerancije prema neistomišljenicima, čiji je vokabular  znao biti primjereniji za krčmu negoli za parlament, koji provocira sukobe i koristi ih kao svoj politički modus operandi, a onda se bezočno predstavlja žrtvom.

Nije li se svojedobno, također usred Sabora, ovaj žestoki “hrastovac” umalo potukao i s Ivanom Pernarom iz Živog zida? Nije li mu se obratio nimalo civilizirano s “glupi, glupane, retardiran si, idi se liječiti”? I naravno, nije mu se ispričao, kako to sada odlučno zahtijeva od Grmoje, jer s Pernarom uopće ne komunicira, i to je njegovo objašnje nje za izostalu ispriku …

Nitko se ni ovog puta nije nikomu ispričao, a najmanje hrvatskim građanima koji plaćaju “uvažene zastupnike” da bi se borili za njihove interese i veći društveni standard svima, a ne samo njima  . I dovoljan, kako su od građana ocijenjeni, je previsoka ocjena za ono što nam iz Sabora prezentiraju.

Žalosno je da se ni nakon gotovo tri desetljeća parlamentarizma kod nas neki nisu naučili demokratskoj abecedi, pa bi i danas radije baratali šakama negoli argumentima, prljavim jezičinama umjesto načelima.
Kroz Hrvatski je sabor prodefilirala tijekom minulih godina cijela postrojba marginalaca koje je na političku površinu izbacio plimni val negativne selekcije, koji su kontinuirano dezavuirali hrvatski parlament, demokraciju i državu. Doduše, u tome su imali jaku konkurenciju, pa uz sve lopove-kapitalce, korumpirane političke reprezentativce i pretvorbene pljačkaše uvijek mogu reći mi smo male bebe koje samo brbljaju, dok drugi kradu i otimaju. Ali, sve je to dio iste kontaminirane atmosfere, iste društvene klime koja je novim generacijama postala naprosto nepodnošljiva. Oni odlaze, jer postupno, korov koji se ne plijevi,  sve preuzme…

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI