Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO
Kanjoj rijeke Krke (foto NP Krka)

NP Krka:
Kreće zadnja faza projekta Eko kampusa Krka u Puljanima

Kanjoj rijeke Krke (foto NP Krka)

Potpisivanjem ugovora s izvođačima radova danas je počela zadnja faza građevinsko-obrtničkih radova i opremanja Eko kampusa Krka u Puljanima u sklopu projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke.

Ugovori vrijedni nešto više od 16 milijuna kuna potpisani su danas s tvrtkom Graditelj svratišta d.o.o. iz Zagreba, za rekonstrukciju i uređenje zbirke “Hram prirode” te s tvrtkom Innecto d.o.o. iz Sinja, za uređenje krajobraza.
-Izgradnja, uređenje i opremanje posjetiteljskog centra Eko kampus Krka u Puljanima sama je srž projekta Nepoznata Krka. Osim što će postati jedinstveno sadržajno odredište Nacionalnog parka “Krka” i vrata u sjeverni dio Parka i time pridonijeti optimalnom prostornom i vremenskom rasporedu posjetitelja, ovaj će kampus biti veliki edukacijski centar, namijenjen djeci, studentima, volonterima i istraživačima, odnosno onim posjetiteljima koji su zainteresirani za detaljnije upoznavanje bogate prirodne i kulturnopovijesne baštine Nacionalnog parka, kazao je povodom potpisivanja ugovora ravnatelj Np Krka, Krešimir Šakić.
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike potvrdilo je odluku o odabiru izvođača i prijedlog ugovora, a s obzirom na značenje projekta za cijeli srednji i gornji tok rijeke Krke, za edukativni potencijal i gospodarski razvoj područja, potpisivanju ugovora nazočio je i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer.
– NP “Krka” kao naš drugi najposjećeniji park primjer je u organizaciji posjećivanja, ali i planskog ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu gdje se napušteni objekti obnavljaju u cilju održivog razvoja. Posebno nas raduje kada posjetiteljsku infrastrukturu otvaramo u korist i prema lokalnoj zajednici. Ovaj projekt se sufinancira 85% europskim bespovratnim sredstvima koje zajednički osiguravaju i nadziru Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, istaknuo je Kreitmeyer.

Potpisivanje ugovora s izvođačima radova na Eko kampusu Krka/Foto:NP Krka

“Hram prirode” bit će zbirka koja multimedijskom opremom, replikama i prirodnim eksponatima interaktivno prezentira prirodna bogatstva rijeke Krke i njezina okruženja. Odmah pored te zbirke nalazi se već uređena Arheološka zbirka, koja prezentira i interpretira bogato kulturnopovijesno nasljeđe rijeke Krke. Krajobrazno uređenje doprinijet će atraktivnom izgledu kampusa nakon završetka krupnih građevinskih radova.
Projekt “Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka Krke” provodi se kako bi se aktivirao neiskorišteni turistički i gospodarski potencijal područja sjevernog dijela Nacionalnog parka ali i kako bi se postigao kvalitetniji prostorni i vremenski raspored sve većeg broja posjetitelja, ističu iz Np Krka.
Projektom je predviđen niz infrastrukturnih intervencija unutar Parka: osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, poput izgradnje, uređenja i opremanja posjetiteljskog centra Eko kampus Krka u Puljanima i opremanja Centra za interpretaciju prirode Krka – vrelo života u Kistanjama, s likovnim i multimedijskim interpretacijskim postavom, uređenje pješačkih staza, elektrifikacija brodskog prometa i unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjetiteljima, u sklopu kojega su predviđene brojne edukativne aktivnosti radi povećanja sigurnosti posjetitelja, ali i podizanja svijesti javnosti i dionika iz sektora obrazovanja, turizma i medija o prirodnim bogatstvima rijeke Krke i procesima vezanim za nju.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 80 milijuna kuna od čega je, bespovratnih, 66 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt Eko kampusa Krka/Izvor: NP Krka

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI