Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
POLITIKA
Davor Božinović ide u Maroko: Plenkovićev kompromis s HDZ-ovim rigidnim krilom (?)

Davor Božinović ide u Maroko:
Plenkovićev kompromis s HDZ-ovim rigidnim krilom (?)

Sve su nedoumice napokon razriješene. U Marakeš će, priopćio je na Vladi premijer Andrej Plenković, ići ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Obrazloženje je naoko logično. Riječ je o ministru čiji je resor najangažiraniji oko problematike migracija. No, je li to pravi razlog zbog kojeg u Maroko putuje Božinović?

Reklo bi se da je Plenković posegnuo za kompromisom. Najbezbolnije je u Maroko poslati ministra unutarnjih poslova s obzirom na angažman policije u migrantskoj krizi. Ali, budimo realni, da se samo o tome radi, da je u pitanju samo u čiji resor to spada, tada ne bi bilo toliko prijepora i otvorenih sukoba između Banskih Dvora i Pantovčaka. Marakeška deklaracija političko je, a ne policijsko pitanje. Prva je to demonstrirala javnim zaokretom oko Marakeša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Iako je prethodno najavila dolazak u prosincu u Maroko, i vrlo pohvalno se izražavala o marakeškom kompaktu, odjednom je, ma kako bizarno zvučalo, ali isprovocirana propitkivanjem notornog Velimira Bujanca,” okrenula ploču” i obznanila kako u Maroko neće ići.

Nastao je prijepor oko toga je li ili nije prethodno i regularno o tome izvijestila Ministarstvo vanjskih poslova i Vladu, pa su se neko vrijeme javno prepucavali u trokutu- Plenković- Burić Pejčinović- Grabar Kitarović, a odnosi su postajali sve zategnutiji i neugodniji. Premijer je zdušno zagovarao Marakeški kompakt, kao i njegova šefica diplomacije, pa je uistinu čudno da nijedno od njih dvoje u Maroko neće. Zašto?

Je li to novi Plenkovićev kompromis s radikalnom desnicom u HDZ-u? Njegov novi ustupak onom krilu HDZ-a koje sve otvorenije staje uz KGK kao autentičnu predstavnicu rigidnijeg dijela stranke? Znači li to da Plenković strahuje kako bi mu KGK mogla s vremenom izbiti stranačke insignije iz ruku?

Izbor Davora Božinovića kao hrvatskog predstavnika u Marakešu, duboko je sračunata kontrola štete. Time se zapravo šalje poruka nezadovoljnicima u HDZ-u, kojima je bila sasvim dovoljna Istanbulska konvencija da bi se dali testirati još jednom, za njih neprihvatljivom deklaracijom po naputku Bruxellesa, kako za ovu Vladu “globalni kompakt” u Maroku i nije nešto zbog čega bi “ginuli”. Jer, ako u Maroko ne idu ni premijer ni ministrica vanjskih poslova, koji su srčano branili Marakeški sporazum, i ušli u oštar sukob s predsjednicom zbog njezine neočekivane opstrukcije toga dokumenta, to znači da ga Vlada više nije spremna tako beskompromisno braniti kao dosad.

Zapravo, izborom Božinovića kao hrvatskog predstavnika u Marakešu, cijela je priča razvodnjena i relativizirana.
Izjava premijera kako “imamo posebnu zadaću, a to je kvalitetna priprema za Schengen” za koji se ispunjavaju sve pretpostavke, a “problem migracija je tu i bit će s nama još dugi niz godina”, samo je dokaz očigledne relativizacije dokumenta i njegova značaja.

–Odlučili smo da Hrvatsku u Marakešu predstavlja ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, i smatramo da je to dobra i odgovorna poruka za hrvatsku javnost- zaključio je pitanje Marakeša Plenković, još jednom napominjući kako se radi o globalnom kompaktu ( skupu mjera) kojim bi se regulirale legalne migracije, ali nije obvezujući. No, je li to poruka za hrvatsku javnost ili za Hrvatsku demokratsku zajednicu?

D. Božinović – Foto: Vlada RH

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI