Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
POLITIKA
Show Stipe Petrine na Skupštini šibensko-kninske županije: Koncesije služe isključivo za mito, pranje novca, financiranje “bijeloga” i cigara….

Show Stipe Petrine na Skupštini šibensko-kninske županije:
Koncesije služe isključivo za mito, pranje novca, financiranje “bijeloga” i cigara….

Skupština šibensko-kninske županije i danas je više bila nalik otvorenom satiričnom kazalištu u koje publika dolazi da bi se zabavila, nego ozbiljnom zasijedanju predstavničkog tijela lokalne samouprave od kojega se očekuje da odgovorno odlučuje o boljitku i prosperitetu županije. U središtu pažnje našle su se koncesije na pomorskom dobru, ali ne zbog toga što njihovi vlasnici i po dvije godine ne podmiruju svoje obveze i ne plaćaju dug prema državi ili regionalnoj i lokalnoj samoupravi, nego zbog njihova sponzoriranja nogometa.

Koja je logika da ACI marina Vodice koja godišnje izvlači 20 milijuna kuna iz Grada Vodica, sponzorira Nogometni klub Šibenik, a ne dječji vrtić ili osnovnu školu u Vodicama, pitanje je s kojim je vijećnik Danijel Lasan Zorobabel s Liste našeg mista, otvorio koncesijsku Pandorinu kutiju na Skupštini. ACI pljačka Vodice s niskom koncesijom, a istovremeno sponzorira nogomet po sistemu “sredio Dujić” koji je, tvrdi Zorobabel, najzaslužniji za povratak velikih donatora u NK Šibenik, ACI-ja i NP Krka. I tako se lavina zakotrljala…

Stipe Petrina za skupštinskom govornicom (Foto: Tris/H. Pavić)

Nogometni lobist Dujić

Dujić se nije branio od etikete najzaslužnijeg lobiste za šibenski nogomet, pa je na trenutak čak izazvao i zavist kod župana Gorana Pauka, ali to je radio, kako reče, kao čovjek koji lobira za sport u županiji, kako nogomet tako i košarku, rukomet, vaterpolo, a ne kao šef ŽO HDZ-a. I ACI i NP Krka ostvaruju visoke prihode u županiji, i normalno je, smatra Dujić, da sufinanciraju društveni život sredine u kojoj rade. Ali, otkad se on angažirao oko povratka velikih sponzora u šibensko-kninski sport, sve je , ističe Dujić, transparentno i na ugovorima utemeljeno i nema razloga da se ne zna tko daje koliku pomoć i kome.
Ništa protiv sponzoriranja sporta nemam, replicirao je Zorobabel, ali me zanima hoće li se Dujić isto toliko angažirati na revidiranju ugovora između Grada Vodica i ACI-ja koji je do 2004. bio dužan izgraditi komunalnu lučicu za vodičke brodice, što do danas nisu učinili, no, zbog toga im koncesija nije raskinuta.
Župan Goran Pauk upozorit će da je ACI vlasnik državne koncesije, a ne županijske, te ponovio svoju staru tezu da svatko tko po radnoj osnovi uđe u županiju treba participirati u sufinanciranju društvenih djelatnosti, u skladu sa svojim financijskim mogućnostima.

Stanley Kubrick u šibenskoj vijećnici

A onda se za riječ javio nezavisni Stipe Petrina i stvar je eskalirala, izmakla kontroli.

– Rekli ste Dujiću da u HNK Šibenik nema ništa ispod žita, a sve je zapravo ispod žita što mogu dokazati i spisom koji se nalazi u Policijskoj upravi šibensko kninskoj gdje se drži u ladicama otkad je načelnik bio aktualni župan šibensko-kninski- počeo je Petrina, prepričao slučaj podmićivanja, zataškan od policije, u kojemu je i osobno sudjelovao te konstatirao: Koncesije u ovoj županiji služe isključivo za mito, pranje novca, financiranje “bijeloga” i cigara koje stoje 560 kuna komad.

– Tada je, na policijskom kolegiju, na pitanje kako napreduje istraga u vezi kriminala i crnih fondova u nogometom klubu i Poliplastu, inspektor odgovorio: Gospodine načelniče, svi putevi vode prema vama.
I kolegij je odmah prekinut – ispričao je Petrina, ciljajući Pauka, koji je, zgodu vijećnika ispratio ciničnim komentarom: A onda je ušao Stanley Kubrick.
No, Petrina je nastavio sa svojom pričom, napominjući da model Vodica nije ništa novo, jer sve se i u Primoštenu odigralo prema istoj matrici, svi su bili umiješani, ” a ja sam osobno dao mito od 30 tisuća eura da bi općinska firma dobila koncesiju na lučkom dobru…Ova je županija u raljama institucionaliziranog, organiziranog kriminala, a Državno odvjetništvo šuti jer se tamo napreduje prema tome koliko se kriminala prikriva , a ne koliko se sankcionira- zaključio je Petrina dodajući : Gospodine Dujiću, nije problem što neko daje donacije, ali je pitanje odakle donacije idu i kome.

Zakržljali pileći mozgovi…

Zanimljiva je reakcija čelnika ŽS Nediljka Dujića na ovu kanonadu Stipe Petrine.
-Odgovorite mi, molim vas, zašto općina Primošten javnim novcem iz proračuna, financira Ženski košarkaški klub Šibenik. Koji je motiv da općina financira klub u drugom gradu- nevješto će Dujić dobacujući željeni šlagvort Petrini.
-Gospodine Dujiću, vi ste briljantan sugovornik, i zahvaljujem vam na tom pitanju- radosno će Petrina na dodanoj lopti.
– Mi financiramo ne samo ŽKK Šibenik, nego i rukometni klub, šahovski, jedno vrijeme i vaterpolo, školu rukometa, školu košarke Dražen Petrović. A jedini motiv je, da vam svima ovdje, zakržljalim pilećim mozgovima koji evolucijom od milijardu godina ne mogu doći ni do kokošijeg mozga, dadem do znanja, taj da ovog trenutka općina Primošten na računu ima u predinvesticijskom ciklusu 11 milijuna kuna, što je 60 posto ukupnog godišnjeg proračuna, i još 310 tisuća kuna rezerve, znajući da imamo posla s banditima i četnicima hrvatske nacionalnosti koji vode ovu županiju, jer tko zna što vama može pasti na pamet. Imamo 70 posto proračuna na računu i nikome nismo dužni! Preslikajte stanje j….. općine Primošten koju pljačkate 20 godina na državu i to bi bilo 75 milijardi kuna, i svaki od vas bi bio milijuner. Ali nećete. Evolucija…-grmio je u naletu inspiracije Petrina. I nitko mu nije oponirao…

Aktualac je iskoristila još jedino Iris Ukić Kotarac, vijećnica s liste Stipe Petrine koja je reagirala na uklanjanje dizalice za vađenje brodova u Docu a zbog čega je 129 građana potpisalo peticiju tražeći od gradonačelnika Burića da se dizalica vrati jer je to dio starog šibenskog urbaniteta.

Groteska u Skupštini kao konstanta

– Totalno ste nam rastakali državu, vratite nam bar dizalicu, bar nešto od urbanog identiteta grada koji je potpuno uzmakao pred došljacima- apelirala je Ukić Kotarac, čiji je glas nestao u buci skupštinara nezadovoljnih zaključivanjem “aktualca” s namjerom većine da se dnevni red apsolvira po kratkom postupku. Oporba je, međutim, zatražila da se sjednica prekine zbog komemoracije bivšem županu Gordanu Baraki, te nastavi u drugom terminu. Pozicija je ignorirala prijedlog i nastavila Skupštinu, a devet vijećnika oporbe, u znak protesta, napustilo je sjednicu. HDZ je po principu sam svoj majstor, nastavio rad. Predstava je, nema što, uspjela…

Ali nakon nje ostaju pitanja. Je li Šibensko-kninska županija u raljama organiziranog kriminala a koncesije na pomorskom dobru isključivo u funkciji mita i korupcije, pranja novca i financiranja “bijelog” i cigara čija je cijena 560 kuna po komadu, kako to tvrdi nezavisni vijećnik Županijske skupštine, načelnik Primoštena Stipe Petrina? Ako jest, što čekaju institucije i zbog čega ne provode istragu, a ako nije što čekaju župan i čelnik Županijske skupštine s kaznenom prijavom? Ili zapravo svima odgovara takvo šamaranje da bi se relativizirala istina? Svakako, groteska u Skupštini ove županije postala je konstanta , neka vrst zabave koja privlači publiku, a malo koga se uistinu tiču riječi koje su tamo izgovorene, ma koliko teške bile…

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI