Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
Sport
Prvenstvo suhozidara: Tko će prije suhosazidati najveći suhozid?

Prvenstvo suhozidara:
Tko će prije suhosazidati najveći suhozid?

U eri posvemašnje betonizacije hrvatskog priobalja, najava sutrašnjeg drugog po redu Prvenstva Hrvatske u gradnji suhozida doima se kao vijest satirične naravi. Ali nije: sutra 13. listopada 2018. godine, u organizaciji udruga Argonauta i 4 grada Dragodid, a u suradnji s Općinom Murter- Kornati i Muzejem grada Šibenika organizira se 2. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida. Nadmetanje u suhozidanju suhozida, te zadivljujuće tradicionalne metode gradnje zidova, biti će održano na području prve tzv. arheološke plaže u Hrvatskoj, Colentumu u Murteru.

– Program natjecanja će obuhvatiti registraciju, natjecanje, zajednički ručak te prigodni program uz druženje i proglašenje pobjednika. Natjecateljske ekipe činit će do 4 člana/članice starija od 16 godina, a cilj natjecanja je u zadanom vremenu od 15 minuta od raspoloživog kamena izgraditi što dulji dvostruki suhozid unaprijed zadane visine i širine. Natjecanje će se održati na poligonu – vele organizatori.

Natjecatelji ne moraju materijal, tj. kamen, dovući sa sobom. Kamenje će osigurati organizator, a naknadno će sav materijal biti iskorišten u obnovi suhozida na Colentumu, kažu.

Arhiva: Suhozidarska akcija na Murteru (fotoTRIS/ H. Pavić)

Oni koji još nisu suhozidali, a rado bi doznali o čemu se tu radi, imaju priliku to doznati još večeras, uoči sutrašnjeg natjecanja. U sklopu 2.Prvenstva Hrvatske u gradnji suhozida u petak 12.10.2018. (večeras) s početkom u 19h u prostorijama knjižnice u Murteru (Butina 2) održat će se okrugli stol o suhozidnoj gradnji, a koko bi se na teoretskoj razini razmjenjivali znanja i ideje o toj tradicijskoj djelatnosti.

Inače, prvo prvenstvo se održalo 2011. godine u Kolanu na otoku Pagu, gdje također ima kamenja i urušenih suhozida u izobilju.

O suhozidarenju, suhozidima i vrijednim obnovtielima te zapuštene delatnosti i baštine  ste vrlo često mogli čitati i na našim stranicama, pa ako vas zanima bacite pogleda na tekst: Suhozidarska renesansa: 
Naši suhozidi su duži od Kineskog zida i veći od svih piramida – vrijeme je za UNESCO.

Udruga Dragodid je među prvima započela skrenula pažnju na važnost obnove suhozida i suhozidarenja, te  zasukala rukave, upregnula kariole, motike i ostale alatke  Njihove akcije, projekt i nebrojene aktivnosti  skrenuli su pažnju na važnost obnavljana suhozida i reafirmaciju suhozidarenja, umesto uništavanja, rušenja i mljevenja suhozidne građe za potrebe betoniranja.

Ilustracija (foto TRIS/G. Šimac)

Suhozidarska ofenziva se nastavlja: nakon Prvenstva, a u sklopu obilježavanja 69. obljetnice Nacionalnog parka Paklenica u suradnji s KUD-om “Podgorac” iz Starigrada-Paklenica i udrugom “Dragodid”, 19. i 20. listopada organizira se dvodnevna radionica obnove suhozida u NP Paklenica. Evo i programa te suhozidarske manifestacije:

PROGRAM:
Petak, 19.10. 18-19.30
Predavanja:
Meri Krnić (LAG More): “Mjere i poticaji za suhozide i unaprjeđenje poljoprivrednih gospodarstava”
Miran Križanić (Dragodid): “Uvod u suhozidni fenomen i tehniku gradnje”
Lokacija: dvorana uz upravnu zgradu JU NP Paklenica, Dr. F. TUđmana 14a, Starigrad-Paklenica.

Subota 20.10. Subota, 20.10. 9-16
Radionica obnove suhozida u kanjonu Velike Paklenice (kod Donjeg mlina – ulazne recepcije NP Paklenica).
Voditelji: lokalni suhozidni majstori i Dragodid.

Obrok, alat i rukavice osigurani su za sve sudionike.

Prijave za sudjelovanje i potvrdu dolaska potrebno je izvršiti najkasnije do srijede 17.10.2018.
Kontakt osobe za prijave su:
Zlatko Marasović, zlatko.marasovic@paklenica.hr 099 218 4176
Dragica Jović, prezentacija@paklenica.hr 098 273 124

S jedne od suhozidarskih gradionica (foto TRIS/J. Krnić)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI