Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
POLITIKA
Promocija knjige Martine Dalić kao sajam političke hipokrizije

Promocija knjige Martine Dalić kao sajam političke hipokrizije

Martina Dalić i njezina knjiga “Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma”, klasična je politička inverzija. “Novi ortaci” pretenciozno objavljuju kako su srušili “ortački (crony) kapitalizam” kojeg simbolizira Ivica Todorić. Kao da se jedan ortački kapitalizam može rušiti drugim… Čak je i Borg, kako su se u svojoj tajnoj, internoj komunikaciji “novi ortaci” nazivali, zapravo Todorić, a ne oni. Politički događaj sezone, koji je okupio u publici gotovo pola Plenkovićeve vlade, zapravo je bio sajam političke hipokrizije.

Andrej Plenković i ministri (Marija Pejčinović Burić, Oleg Butković, Damir Krstičević, Darko Horvat), pa Branko Bačić, šef saborskog kluba HDZ-a, zastupnik Ivan Šuker, savjetnik premijera Vladimir Šeks, itd., Škegro, Tedeschi, i ini, svi su se sjatili u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu čuti što im Martina Dalić ima za reći. Ona ista koja je bila prisiljena od Vlade na ostavku. Da se čovjek pita tko je tu lud!? Zašto se ova Vlada odrekla usluga svoje potpredsjednice i ministrice gospodarstva, da bi joj ovako, kolektivno, demonstrirala poštovanje i podršku? Gledajući ministarski niz u publici i slušajući autoričine opservacije o premijeru, kao da se nikad nisu ni razišli, nekmoli u neprijateljstvu. Dobro su se međusobno počastili komplimentima, doktori licemjerja…

Namještaljka (čija?)

Nije bilo tajnih skupina ni u Vladi ni izvan nje, nije bilo grupe Borg, nije postojala nikakva urota, nije bilo korupcije. Bila je to jedna vrlo dobro vođena i organizirana namještaljka, ali ipak namještaljka, onih koji nisu željeli uspjeh procesa izvanredne uprave u Agrokoru. Tim riječima je Martina Dalić, navodna žrtva političkih kontroverzi oko Lex Agrokora, sažela poantu svoga estradiziranog uratka kojemu je prvi i osnovni cilj bio njezina obrana. S obzirom na sve viđeno i na promociji izrečeno, bivša potpredsjednica vlade, može biti zadovoljna. Proces rehabilitacije, kako neki vele, gotovo beatifikacije, Martine Dalić, uspješno je obavljen. A i premijer Plenković je mogao napokon odahnuti: nikakve tajne, ne daj bože kompromitirajuće informacije nisu u knjizi napisane niti uživo izgovorene. Naprotiv, Martina Dalić, iako navodna žrtva procesa spašavanja Agrokora, objavila je bivšem šefu primirje.

– Sve ovo ne bi bilo moguće da nije bilo političke hrabrosti i političke volje. A imao je Andrej Plenković- kazala je u uvodnom slovu bivša premijerova prva suradnica. E to je, valjda, Plenković došao na promociju čuti… Iako, onima koji su malo pažljivije slušali, nije promaklo ni kad je rekla “znali su svi koji su trebali znati”. Čime svakako nije eskulpiran premijer koji se često znao braniti neznanjem i neinformiranošću…

Panelisti i laude

Nakon dobro promišljenog i precizno odmjerenog govora autorice, održan je i panel združenih medijsko- političkih i poduzetničkih snaga. Panel je moderirala novinarka i urednica Hrvatskog radija Elijana Čandrlić, a govorili su prof.Mladen Vedriš, guverner HNB-a Boris Vujčić, ekonomski analitičar Željko Perić , novinar i urednik Gojko Drljača. Bilo je to zborno pjevanje lauda Martini Dalić na čast i slavu. A potop novinarske profesije. Nitko nije ni pomislio baviti se “trivijalijama” poput odgovora na pitanje koje se sustavno ponavlja- kako je moguće da jedna skupina odvjetnika i menadžera bude angažirana na izradi zakona, a kasnije, u provedbi zakona, upravo ta ista skupina masno profitira.

Guverner HNB-a čije je sudjelovanje na promociji u najboljem slučaju neprimjereno, gotovo nepristojno, s obzirom na istrage koje su u tijeku, ne dvoji oko pozitivnih učinaka procesa restrukturiranja Agrokora, a autoricu naziva Martina, ne krijući bliskost. Uostalom, za promotore obično pozivate one s kojima njegujete vrlo dobre i prijateljske odnose, pa je svako guvernerovo hinjeno distanciranje od Martine Dalić uoči samog događaja, potpuno suvišno i jeftino.

Mladen Vedriš je upravo promovirano štivo nazvao “vrhunskim pedagoškim uratkom”. Željko Perić, pak, državni intervencionizam u restrukturiranju Agrokora najvećim događajem nakon Domovinskog rata, čestitajući svima koji su sudjelovali u tom procesu, kojega Perić ničim ne dovodi u pitanje.

– Doživio sam Martininu knjigu kao poziv svima da doprinesemo u borbi protiv rastućeg populizma, u borbi za istinu i za promjene. Trebamo promjene prije nego se počnemo gušiti u vlastitom smradu-  gotovo će euforično Perić, uvjeren kako bi baš ova knjiga mogla biti mobilizacijski okidač za sve pozitivne snage u društvu na reformskom putu.

Gojko Drljača knjigu je čak okarakterizirao kao iznimno zabavnu publicistiku koja se čita u dahu, i ali i koja će ostati za rasprave na fakultetima, poslužiti za izradu case studya. A njezinom najvećom vrijednošću smatra što očajničkim vapajem upozorava na nužnost promjena (sic!)

Politički sadržaj

Na kraju ovog licemjernog pranja savjesti raznoraznih “ortaka” , autorica prvijenca o hrvatskom “ortakluku” za N1 televiziju pokušala je objasniti zašto je tako dugo odbijala odgovoriti na pitanja medija o autorima Lex Agrokora.

– Niti u jednom trenutku navođenje tih imena nisam izbjegavala da bi nešto skrila. Propitivanje tko su osobe koje su pisale zakon, kod nas se nikad prije nije postavljalo, autor zakona je uvijek vlada. Na neki način to moje iskustvo državnog dužnosnika odradilo je protiv mene. Bilo je to jedno interesno motivirano pitanje. Osim toga, neki od ljudi koji su konzultirani na ovom zakonu su molili da se njihovo ime nikad ne dovodi u vezu s ovim procesom. Smatram da ja jesam glavni autor zakona jer sam u svih 12 verzija donijela sve vrste odluka kako, u kom smjeru i na koji način – kazala je.

Nije izravno odgovorila ni na pitanje hoće li od Plenkovića, ako doista i misli što govori, biti duboko politički neodgovorno ako joj sada, nakon svega, ne ponudi povratak u Vladu. Tek je kazala: Pitanje političkog angažmana za mene je bilo pitanje sadržaja. Ja sam se u politici pokušavala natjecati na sadržaju, a ne na neke druge načine. Gledajući našu politčku scenu, nisam sigurna da velike potražnje za sadržajem ima. Nema to veze s premijerom, to su obilježja naše političke scene-ocijenila je Dalić.

A što mi možemo ocijeniti poslije ovakve promocije knjige jedne političke “otpadnice”? Samo jedno: baš kao što je ova država laž i prevara, kao što je ukupna politička ponuda i kvazielita farsa, tako je i ovaj skup političkih farizeja prvorazredni igrokaz, samo su glumci i na sceni i u publici. I nikad ne znate sa sigurnošću kad se predstava odvija na sceni, a kad je sama publika izvođač…

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI