Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
ZASEBNA SAMOSTALNA INTERVENTNA RUBRIKA ZA VOJNE VIJESTI
Ispaljenje (foto MORH)

Military show program:
Vrhunski uspješno lansirana raketa RB-15B i pogođen cilj na turističkom Dugom otoku

Ispaljenje (foto MORH)

Uspješno lansirana raketa RB-15B i pogođen cilj na Dugom otoku, naslovili su u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske svoje priopćenje za javnost koje u jutros odaslali medijima. Ratne igrice, kojima su dali službeni naziv:  Združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga 18, nastavljene su i danas na plavom Jadranu. Vježbice ispaljivanja raketa provedene su danas na Dugom otoku, na kojem još uvijek ima turista, te u akvatoriju koji je zbog mirnog i lijepog vremena i toplog mora i dalje prepun nautičara.

-Ova vježba pokazuje visoke sposobnosti Hrvatske vojske. Činjenica da je u vježbu uključeno 5500 pripadnika pokazuje odličnu pripremu i jako dobru organiziranost te spremnost i snagu, visoko domoljublje i privrženost ostvarenju ciljeva Hrvatske vojske – ispalio je Andrej Plenković, premijer, na ovoj vježbi, kako prenosi MORH.

Dakako, bio je tu i aktualni ministar obrane Damir Krstičević, a koji standardno u svakoj i sve češćoj prigodi u javnosti repetira slične izjave o spremnosti vojske, domoljublju itd.

– Ponosan sam na sposobnosti koje je ovdje u Zapovjedništvu Jug pokazala Hrvatska ratna mornarica ispaljivanjem raketa RB-15B. U ovoj pomorskoj operaciji vidjeli smo spremnost, snagu i moć Hrvatske ratne mornarice i vrhunsko lansiranje rakete i pogodak ciljane mete s 30 kilometara – izjavio je ministar Krstičević poručivši: „Ovo je najsloženija vježba nakon Domovinskog rata”.

Hm, čini se kako je prema ovoj izjavi D. Krstičevića za njega Domovinski rat u kojemu smo se obranili od velikosrpske agresije u naravi bila – složena vježba.

S vježbice (foto MORH)

U militarističkim igrokazima s puškama, bombama, polovnim avionima i zrakomlatima, a koji su u Hrvatskoj sve učestaliji, jedan od glavnih likova je i ex-NATO dužnosnica i ujedno predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. K. Grabar Kitarović (50) često se fotografira u maskirnim uniformama s raznim puškama i topovima, a jučer je nazočila početku 72-satnog military show programa u Udbini.

-Black Hawk helikopteri nisu milostinja Sjedinjenih Američkih Država i američkog Kongresa Hrvatskoj već jasno priznanje da su nas saveznici prepoznali kao odgovornu članicu NATO-a koja daje više nego primjeren doprinos zajedničkim nastojanjima u suočavanju s globalnim izazovima i prijetnjama sigurnosti, poput terorizma – reče jučer Kolinda G.K., predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske odgovorna za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

Do sljedećeg military show programa: Na mjestu – ODMOR! 

Inače, za one koji ne znaju, prema Pravilniku o vježbovnim postupcima u Oružanim snagama Republike Hrvatske ‘vojna osoba na zapovijed Na mjestu – ODMOR! pomiče lijevu nogu ulijevo u širinu ramena, a istodobno stavlja ruke na leđa u visini opasača’.

Ispaljenje (foto MORH)

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI