Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
POLITIKA
Milan i Milanka na platformi “rada i solidarnosti”? Zašto ne,on svima daje, nekmoli staroj drugarici…

Milan i Milanka na platformi “rada i solidarnosti”? Zašto ne,on svima daje, nekmoli staroj drugarici…

Ima li imalo iznenađenja u vijesti da će Milanka Opačić, bivša SDP-ova saborska zastupnica i Milanovićeva ministrica “socijale”, uskoro možebitno sjediti u zastupničkom klubu što su ga Bandićevi “solidaristi” i Čačićevi “reformisti” zajedno osnovali? Zaboga, ne, jer to društvo na Markovom trgu zapravo ima samo jednu ideologiju- osobni probitak , novac, materijalni interes. S kim će to ostvariti s vremenom je postalo posve irelevantno.

Pa se ne treba čuditi ni ako se Milanka Opačić, navodno posvećena borbi za ravnopravnost spolova i ženska prava, zbrine pod krovom bivšeg stranačkog kolege i prijatelja, makar tipičnog muškog šovinista, jer što je i tko je ova profesionalna političarka bez stranke i sinekure?

Član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić i član Predsjedništva Branko Grčić u foajeu Šibenskog kazališta (Foto: Hrvoslav pavić)

Nema HDZ-u podrške do SDP-ovske podrške !

Vijest, ili možda ipak preciznije, spekulacija da će Opačićka dodatno pojačati klub Milana Bandića koji je na izborima za Sabor osvojio tek jedno jedino zastupničko mjesto, a danas se hvali s njih 10, koincidira s velikom zagrebačkim koncertom Zdravka Ćolića. Navodno su Milanka i naš Miki viđeni zajedno na Ćolinom happeningu, a u ugodnom ćaskanju, pisao je Jutarnji list, zatečeni su i u jednom zagrebačkom restoranu gdje su im se pridružili Ivan Lovrić i Duško Ljuština. A bio je i sam Ćola. Kažu, dogovor je vjerojatno tu pao.

Nevažno. Bitno je da je takav pakt moguć, izgledan, nimalo začudan, ponajmanje skaredan. Milanki, pretpostavlja se, neće smetati klupsko podupiranje HDZ-ove vladajuće većine, iako dolazi iz redova najljuće Plenkovićeve oporbe. Tako je to kod nas. Ako je mogao Saucha, desna ruka Zorana Milanovića tijekom njegova premijerskog manadata i šefovanja SDP-om, zašto bi problem bila Milanka Opačić? Uostalom, kao nezavisni, HDZ u parlamentu podupire i SDP-ov bivši reprezentativac Zdravko Ronko, a ima ih još…

Bandićevi štovatelji i suborci rado bi Milanku Opačić vidjeli u svojim redovima, ne samo iz praktičnih, matematičkih razloga, jer time nastavljaju brojčano rasti što im daje za pravo od Plenkovića i više iskati, nego i zbog činjenice da je riječ o bivšoj ministrici s kojom je, nota bene, Milan Bandić svojevremeno gradio istu Partiju. Dakle, dobro se razumiju, a čini se da su našli i zajedničke prijatelje i neprijatelje.

Bivša Milanovićeva bliska suradnica zasad se nije očitovala o ovim spekulacijama, ali na to neće trebati dugo čekati. Možda već na prvom glasanju u Saboru bude posve jasno tko s kim tikve sadi…

 Holding stranka rada i solidarnosti

A biti dio Bandićeva tima iznimno je isplativo. Evo, pogledajmo samo kako je HNS-ova Marija Puh prošla u tom transferu, od Vrdoljaka do “delaveca Miće”. Nije još stigla ni legitimirati svoju pripadnost i “solidarnost” s političkim trgovcima bez premca, a brat joj je već zaposlen u ZET-u. U znak motivacijskog podstreha pridošloj Puh. Bolje je da odmah spozna velikodušnost zagrebačkog gradonačelnika. Koji Grad percipira kao svoje privatno imanje.

Pridruži li mu se, Bandić će znati nagraditi i Milanku. Njihove stare “ratove”, otvorene za Zokijevog mandata, odavno je zaboravio, i učinit će sve da se zastupnica Opačić u njegovom društvu osjeća kao kod kuće. Sasvim je sigurno da, pogotovo Milanku, kao svoju staru drugaricu iz nekih boljih vremena, neće zanemariti niti zakinuti.

Zašto se Milanka Opačić nije pridružila svom kolegi Mirandu Mrsiću koji je svojedobno izbačen iz SDP-a, nakon što su oboje bili sankcionirani opomenama pred isključenje, zbog javnih kritičkih opservacija na račun stanja u SDP-u i predsjednika stranke Davora Bernardića? Činilo se da se slična sudbina sprema i bivšoj ministrici socijalne skrbi, no, ona je mudro eventualnu odluku o isključenju preduhitrila svojevoljnim istupanjem iz članstva SDP-a. Ali, s Mrsićem nije ušla u deal, mada je na osnivačku skupštinu Demokrata stigla, kao gošća. Mrsićeva nova stranka nije joj bila dovoljno jak jamac sigurne političke budućnosti. Holding Stranka rada i solidarnosti, kako bi rekao Mrsić, vjerojatno je veći mamac za one koji nisu ostvarili svoje životne ciljeve ili im ne smeta lov u mutnom…

Vjerodostojnost na vjetru zapisana

Milanka Opačić nije osoba kojoj je vjerodostojnost ključna karakterna osobina. Naprotiv. Kada je Milanović izbacivao Aleksandru Kolarić iz stranke, Milanka je tu političku egzekuciju bezrezervno podržala. Poslije će govoriti kako je to bila pogrešna odluka, ali je nije trebalo ispravljati povratkom Aleksandre u SDP ( ?)

Odluku da zatraži brisanje iz evidencije SDP-a donijela je shvaćajući, kako je izjavila, da nijedna strana u sukobu zapravo nema volje izvući stranku iz krize, nego se vode svojim parcijalnim interesima i rastaču stranku, a ona u tome suučesnik ne želi biti. Ocijenila je također, da je SDP danas marginalna stranka koja zaostaje za drugima. I što bi onda u toj marginalnoj skupini radila političarka od formata koja je bila i ministrica ( socijalne politike i mladih ) i potpredsjendica vlade i stranke, saborska zastupnica u nekoliko mandata, nezaobilazna činjenica u SDP-u kad je stranka bila na svom vrhuncu?

Milanka sebi, izgleda, nije spremna priuštiti marginalizaciju na koju je trenutno osuđena njezina sad već bivša stranka. Pa je krenula u “mirenje” s Bandićem, čovjekom koji raspolaže s golemim budžetom i utjecajem, što ga čini bezmalo najmoćnijim u državi. Baš će biti zanimljivo vidjeti, priključi li se Milanka Opačić Bandiću, kakvu će joj ulogu namijeniti, kakvu sinekuru osigurati. Jer, ona ipak ima svoje standarde ispod kojih ne može…

 

U mirovinu s 50? Taman posla!

Politologinja po struci, Milanka nema nijednog radnog dana izvan politike. Od 1990. kad se upisala u SDP, neprekidno se uspinjala. Za potpredsjednicu stranke je izabrana 2004. i tu je dužnost obnašala od 2008. Na saborsku klupu je bila gotovo preplaćena. Prvi zastupnički mandat je dobila sa samo 24 godine ( 1992. ) i od tada je parlament napustila tek kada je imenovana ministricom u Milanovićevoj vladi. Milanoviću je bila apsolutno lojalna , dok je trajao, a Bernardiću je okrenula leđa zajedno s potpisnicima čuvenog pisma kojeg su u ljeto ove godine nezadovoljni esdepeovci uputili svome šefu, nadajući se njegovom otriježnjenju. No, otrijeznio je on njih, suočavajući ih nekoliko puta s činjenicom da su u manjini, što bi ih trebalo ušutkati do kraja Berinog mandata, makar stranka pala i na 5 posto potpore…

Milanka je pod Bernardićevom vlašću postala posve nevažan lik u stranci, što je činilo sve glasnijim kritičarom, a naposljetku i dovelo do konačnog razlaza sa SDP-om. Otišla je kako, navondo, ne bi sudjelovala u konačnoj demontaži stranke, a zapravo realnije je reći da je to učinila kako bi se na vrijeme zbrinula. Jer, ” u ideale vjeruju budale”, a Milanka to zasigurno nije, što je dokazala i svojedobno kad je bez kompleksa bila spremna poduprijeti ministra financija Zdravka Marića, jer se bojala , ako mu se izglasa nepovjerenje, da to ne dovede do pada Plenkovićeve vlade i izvanrednih izbora na kojima gotovo izvjesno ne bi bila kandidat svoje stranke za još jedan saborski mandat. A što bi tada? Zar u mirovinu ( saborsku) s 50 godina? E, to Bandić ne bi dopustio, jer da je on žena, bio bi najbolja žena, on svima daje…

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI