Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
MEDIJI / POLITIKA
HRT, javni servis, kao revizionističko-propagandna platforma desnice

HRT, javni servis, kao revizionističko-propagandna platforma desnice

Hrvatska javna televizija, dotakla je dno. Niže ne može. Čast izuzecima, ali to definitivno nije javni servis. To je javna tribina za promociju radikalno desnih, neoustaških i revizionističkih tendencija u Hrvatskoj. Plus propagandna, apologetska platforma vlasti. S tim nam sadržajima žele i dobro jutro i laku noć. Na prosvjede neistomišljenika se ne obaziru, koriste svaki trenutak za masovni preodgoj nacije svjesni značaja i utjecaja masovnog medija. Nažalost, kod nas se još nije pojavio neki naš Waldemar Sadowski…

koji bi, poput tog hrabrog Poljaka, podigao tužbu protiv nacionalne televizije kao javnog servisa građana zato što ne obavlja svoju društvenu ulogu nego eklatantno propagandnim djelovanjem služi isključivo interesima vladajuće nomenklature koja bezočno revidira povijest i masovnom indoktrinacijom drži u neznanju i pokornosti dobar dio naroda, poigravajući se s njihovim dostojanstvom.

Kako piše Antifašistički vjesnik, “više nije vijest da HRT promovira negatore Holokausta, slavi Hitlera, vikitimizira ustaše i sotonizira partizane. Nije vijest ni da to rade od ranog jutra do kasne večeri”. No, treba ukazati na najnoviji biser iz tog “kreativnog laboratorija” koji je ” jutros promovirao festival na kojem će se negirati ustaški zločini, izmišljati komunistički te promovirati dokazani falsifikator izbačen iz Društva hrvatskih redatelja, Jakov Sedlar“.
Na HTV-u je danas, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, uz najavu Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer, besramno reklamirana revizionistička knjiga Mit o Jasenovcu i film Jakova Sedlara “Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj 1918.-2018.”
U studiju je gostovao autor festivala Marijan Capek koji je ponosno izredao naslove ovog filmskog trasha, koji govore o kakvim se sadržajima radi: Štafeta smrti, D. Franjo Tuđman- junak Domovinskog rata, Krvava berba grožđa, Ovčara neispričana priča, Jazovka, Broj 55 …
Voditeljica Ljiljana Vinković nije ni mogla ni htjela prikriti svoju počašćenost prilikom da posebno naglasi kako će u festivalskom programu biti prikazan i film proskiribiranog Romana Leljaka, prokazanog kao falsifikatora, koji je, kako piše Antifašistički vjesnik, radio film u suradnji s pronalazačima kostiju Draže Mihailovića za koje se ispostavilo da su-pseće! Leljakov film naišao je na brojne osude od povjesničara, ali i od institucije Javna ustanova Spomen park Jasenovac. Za HRT i njihove uredničke i voditeljske perjanice to, međutim, ne znači baš ništa.

Egzaltirana voditeljica jedva je dočekala skrenuti pozornost na film Jakova Sedlara Sto godina srbijanskog terora kojim će sudjelovati na spomenutom festivalu “paradnog domoljublja”, a posebno je nestrpljivo čekala trenutak da pokaže grafičko rješenje kojim se film reklamira, očito silno impresionirana njime. Valjda stoga što slika pokazuje hrpu lubanja iznad kojih stoje Aleksandar Karađorđević, Svetozar Pribićević, Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić, kao “đelati hrvatskih žrtava kroz stoljeće”.

Dobro je znati da emisiju Dobro jutro Hrvatska uređuje Ana Milić, majka vladinog glasnogovornika, nove nade HDZ-a, Marka Milića, a voditeljica emisije Ljiljana Vinković iako diplomirana muzikologinja, studirala je i novinarstvo na FPZ-u te nakon četiri godine u diplomaciji ( konzulica u Americi i Kanadi ), skrasila na HRT-u gdje se uglavnom okušala u zabavnim i glazbenim projektima tipa Korak u život ili Svirci moji. Svirati znade, to je dokazala…
Nakon gostovanja Igora Vukića i promoviranja njegovog egzemplarno revizionističkog uratka kojim negira povijesne činjenice o Jasenovcu kao koncentracijskom logoru, i predstavlja ga kao radni logor u kojem se nisu događale nikakve strahote, na javnoj televiziji tek su se blago posuli pepelom i svoju revizionističku kampanju, kako vidimo, smjerno nastavili.
HRT ustrajno prekraja i retušira povijest skandaloznim prikazivanjem dječjeg koncentracijskog logora u Jastrebarskom kao doma za nezbrinutu djecu, sustavnim, svakodnevnim, ranojutarnjim bombardiranjem zdravog razuma podužom reklamom Vukićeve revizionističke knjige, i serijom sličnih anticivilizacijskih eskapada. A kod svega toga, svaki pretplatnik HRT-a koji smatra takve ispade neoustaštva na “kratkovidnici katedralnog bezumlja” skandaloznim, ima sasvim opravdane razloge odbiti plaćati javni servis koji to odavno suštinski nije. Tko razuman, uz potpuno neslaganje s takvom ideologizacijom javnog servisa, može pristati biti saučesnik u HRT-ovoj kampanji rehabilitacije NDH? I tko ima pravo bilo koga prisiljavati da financijski podupire revizionistički primitivizam? HRT nije javni servis, nego stranački, HDZ-ov, pa je red da ga HDZ i financira. A bar njima novac nikad nije bio problem…

Ilustracija: Zgrada HRT-a

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI