Neovisni novinarski portal
1.8.2021.
POLITIKA
Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i Fondova EU : Za povlačenje više novca iz EU fondova nedostaje nam 2700 stručnjaka

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i Fondova EU :
Za povlačenje više novca iz EU fondova nedostaje nam 2700 stručnjaka

Dani regionalnog razvoja i EU fondova, okupili su danas u Solarisu više od 700 sudionika u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova Europske unije kako bi se raspravilo o mogućnostima financiranja regionalnog razvoja sredstvima Europske unije.

Konferencija je, shodno temi, okupila brojne župane, gradonačelnike i načelnike ali i ministre, čak njih 6 te  premijera Andreja Plenkovića koji je i otvorio Dane regionalnog razvoja u EU fondova. Na konferenciji se kroz panel rasprave, radionice i predavanja predstavilo aktualne politike i razvojni programi čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Hrvatske kao i mogućnosti financiranja regionalnog razvoja sredstvima fondova i programa Europske unije

– Europski fondovi imaju dva temeljna značaja s aspekta Hrvatske. Prvi je da smanjimo unutarnje nejednakosti u pogledu razvijenosti naših županija i naših krajeva, a drugi je da u što kraćem roku dosegnemo razvoj onih drugih članica EU čije su regije ili iz drugih razloga gospodarski razvijenije ili su kroz više godina koristile benefite kohezijske politike EU-a, kazao je otvarajući konferenciju premijer Andrej Plenković.
Konkurentnost, inovacije, digitalizacija i investicije, četiri su ključne riječi koje se spominju na gospodarskim forumima i ono što poduzimamo na nacionalnoj razini uvijek treba biti u okviru onoga što se događa na globalnoj, nastavio je Plenković.
– Za uspjeh u tomu potrebne su nam zdrave javne financije, a mi smo to uspjeli prošle godine. Suficit opće države bio je 2,7 milijarde kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine 1,6 milijarda kuna. To je plod našega gospodarskog rasta i investiranja ovim što vi svi skupa radite, a to je korištenje europskih sredstava koja predstavljaju 80 posto javnih investicija u Hrvatskoj u ovom trenutku. Možda čak i previše, ali mi jesmo zadnja članica EU kojoj upravo ta injekcija treba danas i sad, naglasio je Plenković.

Andrej Plenković/ Foto:Tris/J.Krnić

Od početka mandata aktualne Vlade, kako je istaknula ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, iskoristivost fondova EU-a  je značajno narasla.
– Mi smo zatekli 9 % ugovorenosti, a sada smo na 54%. Kad je riječ o isplatama krajnjim korisnicima tu smo se popeli za 14,5% . Ovjerena sredstva su 9,5%, a do kraja godine ćemo sigurno ovjeriti sve ono što je odrađeno.
Ministrica je zacrtala cilj do kraja godine ugovoriti 60 ili više posto aktualne financijske omotnice, koja iznosi 10,7 milijardi eura.
– Novim zakonskim okvirima, mjerama, strateškim okvirima i instrumentima izvršili smo snažan zamah u sustavu korištenja fondova Europske unije, a regionalnom razvoju osigurali ravnomjernost i održivost. Nastavit ćemo s koordinacijom aktivnosti državnog i javnog sektora radi pravovremene i kvalitetne pripreme velikih i strateških projekata u sektorima prometa, zaštite okoliša, gospodarenja vodama, znanosti, obrazovanja, zdravstva i informacijskih i komunikacijskih tehnologija, rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Ministrica Gabrijela Žalac/Foto:Tris

– Ubrzali smo iskorištavanje sredstava iz EU fondova, a više od 75 posto ukupne alokacije smo stavili na raspolaganje kroz natječaje. Još kasnimo, ali trčećim koracima stižemo druge zemlje članice. Ako govorimo u postotnoj vrijednosti, 450 posto minimalno u svakom operativnom programu raste ugovaranje u odnosu na protekle dvije godine, tvrdi Žalac.
Ministrica ima odgovor i na problem što četvrtina gradova u proteklih pet godina nije povukla nikakva sredstva iz fondova EU.  Izmjenama zakona o regionalnom razvoju ojačati će administrativne kapacitete jedinica lokalne samouprave tako da u svakoj bude bar jedan pripremljeni europski projekt.
– Po nekim istraživanjima, nedostaje nam 2700 stručnjaka za te poslove na terenu, a Vlada je donijela odluku o zapošljavanju, jer ako želimo deset puta veća sredstva za to nam trebaju i ljudi, kazala je Žalac.

Šibensko kninski župan Goran Pauk izdvojio je pozitivne pomake na olakšavanju povlačenja novca iz EU fondova pogotovo kad je riječ o velikim strateškim projektima koji su razvojno vrlo važni na regionalnoj razini. No istaknuo je kako treba povećati iznos u okviru fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.
– Raspoloživi iznos sredstava nije dostatan za sve projekte kojima bismo pokrenuli gospodarski rast i razvoj i već početkom rujna zatraženi iznos je dosegnuo onaj planirani iznos subvencija za 2018. godinu. Ukazujem i na potrebu rješenja problema osiguranja predfinanciranja i sufinanciranja EU projekata općinama, gradovima i županijama, a što uključujući određene limite sufinanciranja koji postoje, predstavlja određeni teret i prepreku za prijavu i za realizaciju novih projekata. Rješenje ovog pitanja smatram ključnim ukoliko do 2020. želimo povući preostali novac iz Eu fondova, zaključio je Pauk.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI