Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
GRAĐANI / HRVATSKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Zadar: Počast osloboditeljima u svim ratovima i spomen na povratak Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici Hrvatskoj

Zadar:
Počast osloboditeljima u svim ratovima i spomen na povratak Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici Hrvatskoj

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra u suradnji Gradom Zadrom pozivaju građane na svečani skup povodom obilježavanja 75. godišnjice donošenja Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj, koju je dana 20.rujna 1943. godine donijelo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske. Kako najavljuju, svečanost će se održati u koncertnoj dvorani Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3 u Zadru, 25. rujna 2018. godine s početkom u 12,00 sati.

Nakon pozdravnih govora i podsjetnika na značaj donošenja Odluke ZAVNOH-a slijedi kulturno-umjetnički program u kojem sudjeluju Hrvatsko pjevačko društvo Zoranić Zadar, kazališna glumica Tamara Šoletić, KUD Zadarski Tanac i Zbor umirovljenica „Marineta“ iz Makarske.

Prije toga će u 8.30 sati uz svečanost povodom obilježavanja 75. godišnjice donošenja Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj po pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske na gradskom groblju u Zadru iti položeni vijenci na spomenik svim borcima zaslobodu grada Zadra i na spomen-obilježje poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

‘Breakingnews’ u ondašnjoj Slobodnoj Dalmaciji

U 10 sati slijedi Otkrivanje spomen ploče hrvatskom narodu na zgradi u ulici Bartola Kašića 3 u Zadru, kako najavljuju organizatoru.

Ova zadarska događanja zanimljiva su i stoga što se odaje počast svim osloboditeljima Hrvatske, te se ne prave besmislene razlike između žrtava branitelja i osloboditelja u 2. svjetskom ratu i posljednjem Domovinskom ratu.

Inače, podsjetimo kako su prije 75 godina, točnije 20. rujna 1943. godine, nakon što je pala, kapiturala i priznala ratni poraz ondašnja fašistička Italija (vidi Tris), tadašnje hrvatske vlasti (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske – ZAVNOH), donijele  odluku o povratku, odnosno ponovnom priključenju Istre, Rijeke i okupiranih dijelova Dalmacije, Zadra, jadranskih otoka itd. matičnoj Hrvatskoj.

Vraćena Istra, Dalmacija…

Za sve one koji još ne znaju ili se pak svim silama trude iskriviti i krivotvoriti povijest, dobar dio današnje Hrvatske je tadašnjoj Italiji potezom pera poklonio Ante Pavelić, ustaški čelnik zloglasne ondašnje Nezavisne države Hrvatske kojega i koju neoustaše u Hrvatskoj i dalje slave kao povijesne veličine.

O tom sramotnom dijelu hrvatske povijesti koju neki i dan danas grčevito i van zdrave pameti pokušavaju pretvoriti u pozitivno razdoblje, umjesto da se ograde od nesretne suradnje ustaškog pokreta s nacistima i fašistima, više možete doznati i u ovome tekstu: Lekcija za budale: Na jučerašnji dan je ‘domoljub’ Pavelić Talijanima poklonio Dalmaciju, otoke, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Boku kotorsku.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI