Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
DOMOVINSKI RAT
Izložba za 25. obljetnicu spomendana Rujanskog rata " 17 sati 57 minuta 16.rujna 1991./Foto:J.Krnić

Šibenik:
Spomen na hrabre rujanske dane i podsjetnik na besmisao ratova i nacionalizama

Izložba za 25. obljetnicu spomendana Rujanskog rata " 17 sati 57 minuta 16.rujna 1991./Foto:J.Krnić

Ove godine se obilježava 27. obljetnica od Rujanskog rata, dramatičnog tjedna iz rujna 1991. kada su postrojbe četnika i bivše JNA s topništvom, ratnim zrakoplovima i tenkovima napali Šibenik i okolicu, u namjeri da ga osvoje, a Hrvatsku ‘prepolove’. Taj će se tjedan, naročito u Šibeniku, pamtiti zbog vrlo hrabre, srčane i mudre obrane malobrojnih branitelja koji su uspjeli zaustaviti napad i spriječiti tragične posljedice (okupiranje Šibenika i većeg dijela Dalmacije). Ujedno, ti se događaji smatraju svojevrsnom prijelomnicom na samom početku Domovinskog rata, a koja je imala veliki značaj u podizanju morala branitelja u cijeloj Hrvatskoj, kao i u ohrabrivanju građana koji su u skloništima strepili za živote.

Stoga se svake godine oko 16. rujna priređuju ceremnonije kojima je cilj podsjetiti na te dane, te na žrtvu i hrabrost žrtvu branitelja i građana Šibenika, Vodica i drugih okolnih mjesta. Ove godine se u povodu obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata u nedjelju, 16. rujna 2018. godine u Vodicama održava središnja svečanost u sklopu koje će, u 18:45 sati kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, na Trgu hrvatskih mučenika, biti položeni vijenci i zapaljene svijeće, javljaju iz Šibensko-kninske županije. Tamo će se, kao i obično, glavnu riječ voditi političarke i političari koji će na taj način prikupljati tzv. političke poene.  

Arhiva: Izložba za 25. obljetnicu spomendana Rujanskog rata ” 17 sati 57 minuta 16.rujna 1991./Foto:J.Krnić – Program središnje svečanosti započinje u 16:00 sati rekreativnom biciklističkom vožnjom „Srcem protiv čelika“. U 18:30 organiziran je mimohod branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika gdje će u 20.00 sati biti prikazan film Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92 nakon čega slijedi prigodni kulturno-zabavni program – ističe Senka Bilač, pročelnica Ureda župana u ŠKŽ. 

O rujanskim danima 1991. godine na našem portalu smo proteklih godijna obavili niz tekstova, a jedan od njih je i razgovor s istaknutim zapovjednikom iz tog vremena, Nikolom Vukušićem, kojega možete pročitati na sljedećoj poveznici: Nikola Vukošić, jedan od ključnih ljudi obrane Šibenika: Mladić je bio osoran i drzak, držao se k’o punjeni puran.

Treba naglasiti kako je sa šibenskog područja u čitavom Domovinskom ratu, prema dostupnim podacima, smrtno stradalo ili nestalo 269 branitelja. Tome se pridružuje veliki broj ranjenih koji i danas žive s posljedicama ratnih stradavanja.

S tim u vezi, napomenimo i kako je na adrese branitelja u Šibeniku jučer stiglo pismo koje potpisuje Tomo Medved, aktualni ministar hrvatskih branitelja. Tamo se branitelji pozivaju na sistemsteke zdravstvene preglede ‘potaknuto činjenicom da populacije hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata postaje sve starija…’, kako je oštroumno zaključeno. U pismu Medved šalje i popis 21 hrvatske područne jedinice za psihosocijalnu pomoć. U Šibeniku je to na adresi: Trg Andrije Hebranga 2. 

Na žalost, opće je poznato, među današnjom braniteljskom populacijom, koja je brojnija od one koja je zbilja sudjelovala u ratu,  ima i onih koji su rat gledali samo na TV dnevnicima ili u izvještajima njemačke ili talijanske televizije, no na neki način su sebi priskrbili status ‘branitelja Domovinskog rata’, uglavnom radi nekih privilegija koje su s tim statusom dobivali u društvu. Mnogi od takvih su danas i najglasniji u samoafirmaciji i po društvo štetnom politikantstvu, za razliku od onih istinskih i časnih, a koje se u javnom prostoru rijetko može čuti.

No bez obzira na te negativnosti, dramatične i časne rujanske šibenske dane i dalje treba isticati i spominjati,  sve kako bi bili novim generacijama bile putokaz i podsjetnik na besmisao svih nacionalizama i  ratnih sukoba, te kako se takvo što više ne smije ponavljati, unatoč kontinuiranim nacionalističkim i huškačim istupima političara u državama Balkana.

Evo i službenog višednevnog programa:

Izložba za 25. obljetnicu spomendana Rujanskog rata ” 17 sati 57 minuta 16.rujna 1991./Foto:J.Krnić

Nedjelja, 16. rujna 2018.

16:00 Rekreativna biciklistička vožnja „Srcem protiv čelika“, BBK „Orlov krug“

18:30 Mimohod branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika

18:45 Komemoracija i polaganje vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu

20:00 Prikazivanje filma Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“

20:45 Prigodni kulturno – zabavni program uz nastup klapa Bunari, Oršulice i Bonaca

Ponedjeljak, 17. rujna 2018.

09:30 Polaganje vijenaca kod kapelice Marinku Kardumu na šibenskom mostu

11:00 Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje koju predvodi biskup šibenski msgr. Tomislav Rogić u katedrali sv. Jakova u Šibeniku

15:00 Obilježavanje osvajanja vojarni „Oba dva – sve tri su pale“, Zečevo – Rogoznica

16:00 Polaganje vijenaca na mjesnom groblju u Rogoznici

Srijeda, 19. rujna 2018.

18:00 Tribina „Ratni put 113. šibenske brigade“ – aktiv povijesti Gimnazije Antuna Vrančića, Gradska knjižnica Jurja Šižgorića Šibenik

Izložba za 25. obljetnicu spomendana Rujanskog rata ” 17 sati 57 minuta 16.rujna 1991./Foto:J.Krnić

Petak, 21. rujna 2018.

9:00 Komemoracija kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim

braniteljima iz Domovinskog rata, Trg. Andrije Hebranga, Šibenik

10:00 Polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj

Polaganje vijenaca duž crte bojišnice:

11:00 Unešić

11:45 Pakovo Selo

12:35 Dragišići

Izložba za 25. obljetnicu spomendana Rujanskog rata ” 17 sati 57 minuta 16.rujna 1991./Foto:J.Krnić

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI