Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
(NE)RED / POLITIKA / PRIOPĆENJE / RASKOPAVANJE
Ul. Horazzija Fortezze u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Mario Marin (ŽZ):
Devastacija i kulturocid u srcu Šibenika – odnijeli kamene ploče i zabetonirali

Ul. Horazzija Fortezze u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Na slučaj nedavnih radova u najstrožoj jezgri Šibenika, u jednom od njegovih najslikovitijih kamenitih dijelova, u uličici Horacija Fortezze već se upozoravalo. Ponajprije, mnogi su se čudili i šokirali kada su uočili male bagere usred ljeta  i usred grada. Pretpostavljalo se valjda kako je posrijedi popravak nekog hitnog kvara, jer su se tamo motale osobe iz komunalne tvrtke ‘Vodovod i odvodnja’.  No rezultat tih radova još je šokantniji, umjesto iščupanih kamenih ploča koje su odnešene tko zna gdje i kome (!?) i koje su karakteristične za čitavu jezgru, uličica je – betonirana.

Još je žalosnije kako nitko iz gradskih vlasti nije primjereno objasnio o čemu se radi. Je li posrijedi neki popravak, ili postavljanje boljih vodovodnih cijevi za nekog ‘investitora’? I,  je li nekim dobrim slučajem ovo možda samo privremeno rješenje? Na koncu, s obzirom da nije bilo službene reakcije ni politike ni tzv. zaštitara kulturne baštine ni tzv. oporbe, o ovom problemu se ipak nekim čudom očitovala stranka Živi zid, odnosno njezin član Mario Marin. Nije poznato da li ta stranka ima još članova u Šibeniku, no svejedno njihovo ostrašćeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ul. Horacija Fortezze u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

PRIOPĆENJE

Devastacija velikih razmjera dogodila se u srcu starog Šibenika, u ulici Horacija Fortezze veći dio koji je betoniran, a stare kamene ploče su uklonjene. To tako stoji već mjesecima i nitko nije reagirao. Kamene ploče ostale su još na početku i na kraju te uličice koja vodi od ulice Fausta Vrančića prema Gorici.

Stanari kažu da je poduzeće Vodovod i odvodnja u dogovoru s Gradom Šibenikom u toj ulici postavio nove vodovodne cijevi nakon čega su stare kamene ploče zamijenili betonom što je nedopustivo. Pitanje je i kamo su nestale kamene ploče. Živi zid, smatra da je stara gradska jezgra presudni element turisticke destinacije grada Sibenika i stoga treba odgovarati za ovaj kulturocid. Kulturocid je zločin koji se ogleda u sustavnom uništenju kulturnih spomenika. Pa prozivamo gradonacelnika Burića da prokaze odgovornog krivca i pobrine se da odgovara, da se pronadu orginalne kamene ploće i da se sanira šteta povratom istih gdje im je i mjesto.

Ciljano uništavanje baštine građana Šibenika pretpostavlja stanovito razumijevanje značenja, dosega, mehanizama i zakonitosti funkcioniranja baštine i njezine uloge u kolektivnom pamćenju, a to vidiš ako toga nisu sudionici svjesni sve do gradonacelnika. Bez toga bismo njezino uništavanje mnogo jednostavnije mogli protumačiti kao običan čin bezumlja i ignorancije kojemu je okidač postao nataloženi višak frustracije, agresije i ludila. Uništavatelji baštine bezumnici su i ignoranti koji identitet doživljavaju kao separatorski, a ne integrirajući činitelj, no i oni su morali spoznati snagu baštine da bi je mogli zloupotrijebiti. Sama intencija ugroze i zatiranja baštine podrazumijeva shvaćanje baštine (njezina strukturnoga i funkcionalnog identiteta) kao sređenoga i svrsishodnog sustava koji uvelike operira na jednoj finijoj, tananijoj, nematerijalnoj, podsvjesnoj, duhovnoj, simboličkoj razini. Stoga devastacija navedene ceste s moguće i u ukradenim kamenim pločama pamćenja neke zajednice nije puki mehanički čin.

Ul. Horacija Fortezze u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

 

Ona najčešće obuhvaća određeni predumišljaj a još gore ako nisu svjesni s obzirom na bahatost (dolus praemeditatus), ne nužno izravnog počinitelja (ako je riječ o rušenju koje dolazi odozdo), ali zasigurno predumišljaj onoga tko idejno, ideološki i misaono orkestrira baštinsko razaranje. Mjesta pamćenja su svaki značajan entitet, bio materijalan, bio nematerijalan po svom sastavu, a koji snagom ljudi ili radom vremena, postaje simbolički element spomeničkog nasljeđa svake zajednice.

Živi zid Šibenik, očekuje od gradonačelnika da javnosti prezenira kako je došlo do ovog kulturocida, da izloži način sanacije štete, a potom i donese i provede odluke koje će u budućnosti srednjovjekovnu jezgru zaštititi od devastacije ili da odstupi.

Živi Zid Šibenik

Ul. Horacija Fortezze u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Ul. Horacija Fortezze u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI