Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Knin osvanuo s novim grafitom mržnje i šovinizma – “Ubij Srbina Knin”

Knin osvanuo s novim grafitom mržnje i šovinizma – “Ubij Srbina Knin”

Usred Knina, kako javja lokalni portal Huknet, na zgradi koju Kninjani poznaju pod imenom S13, u ulici VII Gardijske brigade, osvanuo je eksplicitni grafit koji poziva na mržnji i ubijanje. Na bijelom zidu zgrade šepuri se natpis “Ubij Srbina Knin” u punoj i skraćenoj verziji – USK, pri čemu je početno “U” s otvorenom aluzijom na ustaško, ušato “U”.

“Junaka” koji se napajaju mržnjom kao svojim pogonskim gorivom, svugdje ima, dakako i u Kninu, gdje se takvi još i legitimiraju. Doduše, potpisujući se nadimkom, ali očito priželjkujući da se znade tko je autor ove primitivne, šovinističke crtarije koja poziva na likvidiranje pripadnika druge nacionalnosti . Zanimljivo je da je Knin zadnjih godina grad u kojem nema međunacionalnih sukoba i incidenata, grad koji se postupno navikava ponovo na svoju multietičnost i multikulturalnost kao temelj zajedničkog života.

Treba se nadati da će policija ući u trag počinitelju, s obzirom da se nije trudio prikriti tragove svoje profašističke rabote na koju je, reklo bi se, kao prava “junačina”, ponosan.

Gradonačelnik Knina, Marko Jelić, u kratkom razgovoru nam je kazao kako će komunalne redare odmah poslati da prebojaju tu sramotnu poruku mržnje čijim autorima, citirajući biskupa Matu Uzinića, poručuje: Tko ne zna oprostiti, najveće zlo čini sebi.
Ali, dodat će Jelić, čini ga i drugima, jer u mržnji koju sije i ne misli koliko to vrijeđa sve njegove sugrađane, a pogotovo one srpske nacionalnosti, koji su Hrvatsku izabrali za svoju domovinu. Vjerujem, kaže Jelić, da je riječ o mlađoj osobi ili osobama, koje nisu svjesne težine svoga anticivilizacijskog postupka, kojim, svjedoče vlastiti nedostatak kulture i primjerenog kućnog odgoja.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI