Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
književno / KULTURA
Fraktura: Festival svjetske književnosti u Zagrebu i Splitu – Tokarczuk, Grossman, Flanagan, Hassen Khemiri, Beigbeder…

Fraktura:
Festival svjetske književnosti u Zagrebu i Splitu – Tokarczuk, Grossman, Flanagan, Hassen Khemiri, Beigbeder…

Šesti Festival svjetske književnosti, koji je u Zagrebu i Splitu istodobno započeo u nedjelju navečer, ove godine donosi bogat program koji će trajati do 8. rujna. FSK je pokrenula nakladnička kuća Fraktura u misiji dovođenja u Hrvatsku renomiranih i nagrađivanih svjetskih književnika, te stvaranja dobre platforme u promociji važnosti čitanja i važnosti književnosti.

Festival nije samo mjesto na kojem se predstavljaju novi književni naslovi već pozornica direktnog susreta s piscima i mjesto za razgovor o aktualnim temama na okruglim stolovima: Kako književne kuće mijenjaju scenu?; Pravo na priču – Kultura, moć i #metoo; #sloboda, satira, cenzura, posvećeno Predragu Luciću; Zašto iznova prevoditi klasike?, te mjesto filmskih projekcija, izložbi,radionica…
Festival svjetske književnosti (FSK) i ove godine ugošćuje pisce nagrađene brojnim nagradama, a među ostalima i tri dobitnika nagrade Man Booker. Prvog dana festivala zagrebačka publika imala je priliku upoznati Olgu Tokarczuk, poljsku književnicu, scenaristicu, feljtonisticu, psihologinju, sveučilišnu nastavnicu i društvenu aktivisticu koja je najcjenjenije i najprevođenije ime suvremene poljske književnosti. Tokarczuk je ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker International za roman “Bieguni”, a na FSK-u je predstavila roman Knjige Jakubove koji je u Hrvatskoj objavljen prije mjesec dana.

Na slici Olga Tokarczuk/Foto: FSK

Izraelac David Grossman prošlogodišnji je dobitnik Man Booker Internationala koji je predstavio nagrađeni roman Ušao konj u bar, a  australac Richard Flanagan roman Uskim putem duboko na sjever koji mu je Bookera priskrbio 2014.
To su samo neka od najzvučnijih imena ovogodišnjeg FSK-a, koji u Zagrebu i Splitu traje do 8. rujna, i koji ugošćava stotinjak autora: i pisaca i ilustratora i filmaša i prevoditelja kroz 60-ak programa.
Među gostima je i jedan od najpopularnijih pisaca skandinavske književnosti i u nas prevođeni Šveđanin Jonas Hassen Khemiri (Zovem svoju braću, Sve čega se ne sjećam). Roman Sve čega se ne sjećam preveden je na više od dvadeset jezika i nagrađen najvažnijom švedskom književnom nagradom August, a Khemirija učinio je pravom književnom zvijezdom. Ovaj mladi pisac, koji na FSK-u gostuje sutra, autor je otvorenog pisma švedskoj ministrici pravosuđa u vezi s imigrantskom politikom.
To je pismo postalo najviše dijeljeni tekst na društvenim mrežama u Švedskoj ikad.

Zadnjeg dana festivala, 8. rujna, na festivalu gostuje francuski pisac Frédéric Beigbeder kojem je nedavno objavljen roman Život bez kraja koji govori o pokušaju produljenja života – do besmrtnosti.
Od inozemnih gostiju valja tu su još i portugalski autor srednje generacije José Luís Peixoto  koji će govoriti će o svojim iskustvima u posjetima Sjevernoj Koreji;Meksikanac Antonio Ortuño (Spaljeni), bugarski autor Georgi Gospodinov (Fizika tuge) te Nigerijac Chigozie Obioma –najmlađi finalista Man Booker nagrade s romanom Ribari.
Tu su i regionalni autori, Faruk Šehić iz BiH, Mitko Madžunkov i Lidija Dimkovska iz Makedonije, Polona Glavan iz Slovenije. Domaći autori koji sudjeluju na FSK-u su Slavenka Drakulić, Ivica Đikić, Damir Karakaš, Tea Tulić,,Korana Serdarević, Julijana Matanović, Alojz Majetić,…
Filmski dio FSK-a donosi retrospektivu filmova koje je filmski redatelj Lordan Zafranović snimio u suradnji s Mirkom Kovačem, čime će Festival obilježiti i osamdesetogodišnjicu Kovačeva rođenja.
Još je puno toga u zaista bogatom programu FSK-a, pa umjesto da mi prepisujemo, vi radije kliknite na stranicu FESTIVALA

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI