Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
UMJETNOSTI
Danijel Žeželj, knjiga: ‘Kao pas’

Danijel Žeželj, knjiga:
‘Kao pas’

Promocija knjige Kao pas (Bodoni) poznatog slikara, ilustratora i autora grafičkih romana, te brojnih Frakturinih naslovnica Danijela Žeželja, koja će se održati 6. srpnja 2023. u 19 sati u Knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17, Zagreb).

Pogovor knjige napisala je spisateljica i kolumnistica Olja Savičević Ivančević, a na tribini će, uz autora, govoriti Frano Dulibić, profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Razgovor će moderirati Roman Simić, Frakturin urednik i pisac.

-Čovjek koji je pročitao Kafku zove se Danijel Žeželj. Danijel Žeželj slavan je kao autor stripova i grafika, ali nekima je već jasno da to nisu posve čista posla: on je i krotitelj demona, (n)i dobrih (n)i loših, demona svjetla i demona sjene. U svoju tintarnicu uhvatio je mnoge misteriozne tonove, pa i sjenovitu Kafkinu dušu, satkanu od mrke pseće dlake. Oslobodio je kafkijanskog demona (onoga kojega već desetljećima po školama predstavljaju kao kafkijansku atmosferu), a potom mu sagradio neuhvatljivi grad koji se izdiže i iščezava dok ga opčinjeno gledamo, popalio je sve zasljepljujuće neonke bezvremenog polisa s tvrđavama na čija vrata stoljećima kucamo – uzalud. — piše Olja Savičević Ivančević.

A evo još jednog citata o knjizi:

-Postapokaliptični Žeželjev (i Kafkin) svijet sličan je našemu: urbani prostor u kojem je čovjek izgubljen i sam, u kojem su prava umjetnost i ljudskost iznimno rijetka pojava, a ljudi ih teško prepoznaju i radije se “lijepe” na pomodnost, senzacionalizam i spektakle. Paradoksalno, grafička novela Kao pas o (možda posljednjem) umjetniku koji je toliko iskren i fanatično posvećen svojoj umjetnosti da zbog nje umire, zapravo ponovo rađa ideju prave, iskrene umjetnosti i otvara nove horizonte za neka buduća vremena. — kaže Frano Dulibić.

O iznimnom stvaralaštvu Danijela Žeželja često smo izvještavali na stranicama ovog portala. 

Danijel Žeželj slika

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI