Neovisni novinarski portal
10.12.2022.
EKOLOGIJA
Boranka: 3000 novih stabala na zgarištu ispod Zvjezdanog sela na Mosoru

Boranka:
3000 novih stabala na zgarištu ispod Zvjezdanog sela na Mosoru

Započela je prva u nizu akcija pošumljavanja u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvane „Boranka“. Pošumljava se područje Zvjezdanog sela Mosor (ispod Zvjezdarnice). Organizatori akcije ovu subotu su Savez izviđača Hrvatske i Splitski skautski zbor, a osim izviđača i građana iz Splita i okolice, akciji će se pridružiti izviđači iz Vinkovaca, Đakovačke satnice, Otoka, Bjelovara, Varaždina i Čakovca te volonteri Greenpeace-a i Hrvatske lutrije.

Akcije sadnje odvijat će se svake subote u naredna dva mjeseca, a već sada je prijavljeno više od 2500 volontera iz svih krajeva Hrvatske. Na području koje će se pošumljavalo ove subote, Hrvatske šume odredile su vrste koje će se saditi, a to su čempres, pinija, crni i primorski bor i crni jasen. Alepski bor, sukladno mišljenju struke, neće se koristiti u pošumljavanju.

U sklopu projekta „Boranka“, od ovog tjedna provodi se i edukacija po osnovnim školama. Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatske gorske službe spašavanja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasaca educirat će osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštite šuma i prirode i prevenciji požara.

-Školarci će po završenoj edukaciji isto moći sudjelovati u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja. U sklopu kampanje, od stabala u požarima izgorenih borova napravljene su bojice – simbolično nazvane boralice. 100,000 paketića boralica već je podijeljeno građanima širom Hrvatske. Koristeći boralice, građani se mogu sami uključiti u kampanju tako da nacrtaju svoje stablo, daju mu ime i putem posebne aplikacije na adresi www.boranka.hr smjeste ga u virtualnu šumu. Za svako stablo posađeno u virtualnoj šumi, volonteri Boranke posadit će pravu sadnicu u prirodu. Kako će rasti virtualna šuma, tako će se povećavati i broj živih sadnica. Simbolički, iz spaljenog drveta nastajat će novi život. Boranka je jedina bojanka koja vraća život iz pepela – kaže Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Glavni partneri izviđačima na projektu su Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Državna upravaza zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske šume, Američka gospodarska komora (AmCham), Veleposlanstvo Kanade i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR).

Volonteri Greenpeacea iz 5 zemalja također su se pridružili dosad najvećoj akciji pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji u kojoj je posađeno oko 3000 novih sadnica u okolici Splita.
-Klimatske promjene ne događaju se daleko od nas ili negdje u budućnosti. Samo u zadnjih nekoliko dana u Hrvatskoj je izgorjelo stotine hektara površine na barem 5 lokacija. Od lipnja je u priobalju gorjelo preko 2000 puta. Šumski požari prijetnja su za stanovništvo, ugrožavaju naseljena područja i uzrokuju neprocjenjivu štetu na opožarenim područjima. U zadnjih 10 godina, 8 je bilo najtoplijih u povijesti mjerenja. Temperaturni rekordi nastavljaju se rušiti rastom emisija CO2 – izjavila je Petra Andrić, predstavnica Greenpeacea.

Boranka se nastavlja, no treba upozoriti kako se uporedno sa sadnjom stabala treba poraditi i na preventivnom protupožarnom djelovanju. Prmjerice, stalnim održavanjem protupožarnih puteva, ulaganjem u vatrogasnu opremu koja je mahom zastarjela itd.

fotografije: Greenpeace

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI