Neovisni novinarski portal
5.6.2023.
POLITIKA
Idila  (foto TRIS/G. Šimac)

TEF:
Vlada RH prihvatila ‘Razvojni projekt Batižele’, 20 godina nakon velebnog projekta tzv. Mediteranskog grada za 21. stoljeće

Idila (foto TRIS/G. Šimac)

Vlada Republike Hrvatske na danas održanoj 110. sjednici donijela je Odluku o prihvaćanju Razvojnog projekta „Batižele“ na način kako je to predložilo Gradsko vijeće Grada Šibenika u lipnju 2018. godine, kako javljaju iz Grda Šibenika.

„Ponosan sam na to što se itekako isplatio naš vrijedan rad u proteklih pet godina na rješavanju pravno-imovinsko-financijskih problema koje smo zatekli oko TEF-a. Zahvaljujem ministru državne imovine Goranu Mariću na njegovom angažmanu u rješenju ovog za razvoj grada Šibenika iznimno važnog projekta. Riječ je o jednom od najatraktivnijih zemljišta na Jadranu čije će stavljanje u funkciju označiti novu budućnost grada Šibenika i njegovih građana. Gradu Šibeniku sada predstoje izuzetno dinamični poslovi na provedbi Odluke Vlade Republike Hrvatske i Odluke Gradskog vijeća.“,veli gradonačelnik Željko Burić.

Odluka o prihvaćanju Razvojnog projekta „Batižele“ podrazumijeva, kako kažu, podjelu s osnivanjem društva TEF – Tvornica elektroda i ferolegura d.d. Šibenik te povećanje temeljnog kapitala pretvaranjem državnih i gradskih potraživanja u udjele u novom društvu. Šta sve zapravo piše u toj Odluci pogledajte OVDJE. 

Zabranjen pristup (ne)zaposlenima (foto TRIS/G. Šimac)

Kako nadalje obrazlažu iz Grada Šibenika, pitanje zemljišta TEF-a bio je dugogodišnji problem svih gradskih vlasti u Šibeniku jer se radi o prostoru veličine 28 hektara koji se nalazi u središtu Šibenika, udaljen samo 500 metara zračne linije od gradske jezgre i katedrale sv. Jakova.

– Prema GUP-u Grada Šibenika na prostoru bivše tvornice predviđena je prenamjena u mješovitu namjenu gdje bi investitori na zemljištu vrijednom 350 milijuna kuna izgradili novo naselje, stambeno-poslovni, smještajni, kulturni i obrazovni kapacitet, a predviđeni su i novi ugostiteljsko-turistički kapaciteti s dvije tisuće kreveta. Prometna povezanost i infrastrukturna opremljenost ovog prostora omogućuje razvoj i izgradnju visokokvalitetnih hotelskih, sportskih i nautičkih sadržaja zbog kojih se očekuje da TEF ponovno bude nositelj poduzetničkog i turističkog potencijala Grada Šibenika – kako ističu.

Prostor bivšeg TEF-a, gotovo tri desetljeća nakon što je tamnošnja tvornica završila s postojanjem,  je i dalje zapušten, neiskorišten, na njemu se još nalaze brda crnog otpada preostalog od tvorničke proizvodnje. Mjestimično se koristi i kao deponij krupnog otpada. Projekt tzv. Mediteranskog grada za 21. stoljeće na prostoru TEF-a promoviran je još davne 1998. godine.

Od tada je prošlo 20 godina, a TEF i dalje izgleda slično kao i onda.

Panorama (foto TRIS/G. Šimac)

Idila (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI