Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
POLITIKA
Milan Kujundžić u Šibeniku 2014. kao predsjednički kandidat  (Foto: Tris/H. Pavić)

Milan Kujundžić, ministar zdravstva koji prezire hrvatske liječnike, a kritičarima prijeti profesionalnom egzekucijom

Milan Kujundžić u Šibeniku 2014. kao predsjednički kandidat (Foto: Tris/H. Pavić)

Nakon obdukcijskog nalaza koji je pokazao da je nesretni 22-godišnji mladić Matteo Ružić, preminuo na ulici u Zaprešiću prije tjedan dana, bolovao ne samo od bronhijalne astme nego i “neprepoznate srčane mane”, ministar zdravstva Milan Kujundžić krenuo je u pravi “križarski rat” protiv svojih kritičara. I to kolega liječnika koji su smatrali da ministar mora snositi odgovornost , makar moralnu, za Matteovu smrt, zbog nefunkcionalnog sustava. Ohrabren obdukcijskim nalazom ministar je, u znak odmazde, zaprijetio profesionalnom egzekucijom kolegama Ines Strenji Linić, Boži Petrovu i Željku Jovanoviću, najavljujući da će tražiti da im se doživotno oduzme liječnička licencija. Zar je taj čovjek sišao s uma?!

Ministar, kojemu je postala navada vrijeđati kolege liječnike, najnovijim ispadom bahatosti, očigledno potaknute podrškom premijera Plenkovića ( “neću dopustiti hajku na ljude, u ovom slučaju na ministra Kujundžića…” ), a potom i nalazom obdukcije, potvrdio je apsolutnu nedoraslost dužnosti koju obnaša. Ali i punu opravdanost zahtjeva za njegovom ostavkom. Jer, liječnik koji se “igrom politike” našao na funkciji ministra , dakle, na političkoj poziciji, a na svaku kritiku odgovara bujicom uvreda i prijetnji, naprosto je politički nezrela , narcisoidna osoba, nedostojna predstavljati tako težak i osjetljiv zdravstveni resor. Kakav je to čovjek, kakav je to liječnik koji svoje kolege, samo zato što mu oponiraju, diskreditira na najnižoj, najprizemnijoj osnovi? Što taj radi u zdravstvu u kojem nitko ne valja, i naposljetku, kako hrvatsko zdravstvo može biti dobro ako su svi u njemu neznalice i nesposobnjakovići, osim ministra koji je politiku pretpostavio medicini?

Kad je riječka zastupnica Mosta, liječnica po struci, Ines Strenja Linić kritizirala ministra, dakle političara Kujundžića, nije propustila kazati da je on vjerojatno jako dobar liječnik, ali je loš ministar ( političar ). Šef Mosta, zastupnik Božo Petrov, također liječnik po struci, najavio je, potaknut istim slučajem, pokretanje opoziva ministra. A Kujundžić na oporbene kritike, nimalo obazrivo uzvratio kako “Petrov i Strenja Linić u medicini vrijede koliko on u poljoprivredi.”

SDP-ov zastupnik Željko Jovanović našao se na udaru ministrovog verbalnog šaketanja jer je Kujundžića prijavio stegovnom sudu Hrvatske liječničke komore zbog vrijeđanja kolega i dezavuiranja liječničke struke.
Zanimljivo je da se ministar Milan Kujundžić već jednom morao braniti pred sudom časti Hrvatske liječničke komore kada je istom bahatošću nasrnuo na cijelu struku, nazivajući svoje hrvatske kolege an gro “nesposobnim neznalicama koje ne zaslužuju plaće”. Sada je, pak, izdvojio samo oponente kojima, da se njega pita, ne bi vjerojatno dao ni ovcu na čuvanje kamoli pacijenta na liječenje.

I takvog ministra premijer ohrabruje svojom javnom podrškom, solidarizira se s njim i štiti ga od navodne hajke. Umjesto da ga pozove na red, ako već ne zbog stanja u zdravstvu kojemu je Kujundžić na čelu, a ono zbog apsolutno neprimjerenog odnosa prema liječnicima i struci u cjelini, što je nezabilježeni paradoks, Plenković kritiku ministra i oporbenu kritiku zdravstvene politike proglašava hajkom. Pa gdje toga ima?!

Unatoč ministrovom treniranju strogoće na opozicijskim zastupnicima kojima bi ekspresno oduzeo licenciju za rad u medicini i, vjerojatno, ih poput kakvog škarta bacio na ulicu, liječnik i zastupnik Željko Jovanović nije odustao. Kujundžića je prijavio Liječničkoj komori jer, kako je napisao na FB-u, “svoje ponašanje i djelovanje još od predizborne kampanje nije usmjerio na čuvanje ugleda liječništva, već je, naprotiv, kontinuirano vrijeđao kolege liječnike i svojim neutemeljenim paušalnim ocjenama i izjavama omalovažavao njihov rad, znanje i časne namjere u skrbi za pacijente”. Jovanović drži da je ministar svojim recentnim eskapadama nanio nemjerljivu štetu ne samo njemu, dr. Strenji Linić i dr. Petrovu, “nego kompletnom liječničkom korpusu i narušio ugled liječnika u društvu, te ugrozio povjerenje pacijenata prema svim liječnicima u Hrvatskoj”. Time je, ne prvi put, povrijedio Kodeks medicinske etike i deontologije, i ne samo da nije časno postupio prema svojim kolegama, nego im još i prijeti oduzimanjem, i to doživotnim, licenci.  Jovanović smatra da takva osoba ne može biti ministar zdravstva, a dvojbeno je i kako donosi odluke netko tko tako olako i učestalo dezavuira kolege i struku koju bi trebao zastupati i za njezin dignitet se boriti i profesionalno i politički.

Nije li svojedobno ovaj kontroverzni ministar izjavio i kako jedan svećenik vrijedi više od 20 liječnika ?! Pa kako takav uopće može stajati na čelu hrvatskog zdravstva u koje nimalo ne vjeruje i čije liječnike drži neznalicama i nesposobnjakovićima kojima bi najrađe uskratio plaće?

Milan Kujundžić je loš ministar i loš političar. Očigledno narcisoidni autokrat po naravi, isključivi diskvalifikator, arogantni, umišljeni moćnik koji šteti i zdravstvu i politici. A Andrej Plenković je u velikoj zabludi ako misli da štiteći Kujundžića štiti stabilnost vlastite pozicije. Ministrova “Zora” davno je, neslavno prošla, ali nema smisla da hrvatskim građanima zbog njega stalno pada mrak na oči…

Predsjednički kandidat Milan Kujundžić u Šibeniku (Foto TRIS/H. Pavić

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI