Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
EKOLOGIJA / KULTURA / VODA
Foto: Mare modul project

“Mare modul”:
Sinergija umjetnosti i znanosti u obnovi morskih staništa 

Foto: Mare modul project

Izložba keramike “Mare modul – keramička staništa za podmorje” ima zadatak ukazati na važnost morskih staništa za ljude te potrebu njihove zaštite zbog rastuće degradacije i devastacije i to čini pokazujući moguća rješenja za njihov oporavak.

Nakon Zagreba i Rijeke, izložba “Mare modul”, s prvim danom rujna, na svojoj posljednjoj izložbenoj postaji u Kraljevici počinje odbrojavati svoje dane “na suhom”. Dolaskom jeseni svi eksponati bit će prepušteni moru s očekivanjem kako će se u njih nastaniti život. Upravo s tom svrhom su i nastali-da postanu dio mora i da ožive jedno morsko stanište.
Naime deset umjetnica i umjetnika okupljenih u projekt “Mare modul” izradilo je umjetničke objekte od keramike koji će, postavljeni u more, činiti staništa za morske organizme. Ovakav model u kojem umjetnost služi u obnovi morskih staništa nastao je kroz suradnju umjetničkog projekta Mare Modul i međunarodnog znanstvenog projekta MERCES:”Obnova morskih ekosustava u promjenjivim EU morima” u kojem sudjeluje zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet.
Umjetnici koji sudjeluju u projektu su Lidia Boševski , Danijela Pičuljan, Snješka Pokos Vujec, Marina Mijatović, Karla Rakuljić, Martina Franić, Nada Benc Štuka, Lauren Moreira, Maddalena Boero, Boris Roce.

Foto: Mare modul project

Promocija nužnosti brige o okolišu spojila je umjetnost i znanost, a izložba keramike “Mare modul – keramička staništa za podmorje” ima zadatak ukazati na važnost morskih staništa za ljude te potrebu njihove zaštite zbog rastuće degradacije i devastacije, a to čini pokazujući moguća rješenja za njihov oporavak.
– Vođeni željom za pozitivnom promjenom i nenametljivim načinom ulaska u podmorsku zajednicu, umjetnici u području keramike oblikovali su niz staništa. Prirodni materijal – glina, podvrgnut visokim temperaturama, ‘ohladit’ će more, ne doslovno, već simbolički, omogućujući da se u sitne stvorene strukture ugnijezdi niz mikroorganizama koji zatim pokreću krug života. Ciklus koji je bio prekinut zbog ljudske nepažnje i nerazumijevanja bit će obnovljen, riječi su kustosice izložbe Sandre Križić Roban.
Dvorac Frankopan u Kraljevici posljednja je nadmorska postaja izložbe “Mare modul” koja će krajem rujna biti potopljena u podmorje ispred Kluba podvodnih aktivnosti Adria u Kraljevici, na dubini od 15 do 20 metara.
Potom na red dolazi znanost. Kroz razdoblje od tri godine biolozi će bilježiti proces razvoja života na novooblikovanim staništima, a očekuje se da će obrastanje keramičkih struktura organizmima potaknuti dolazak i trajni boravak drugih organizama, koji su na tom području znatno prorijeđeni ljudskim aktivnostima.

Foto: Mare modul project

Foto: Mare modul project

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI