Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
DJEČICA / GRAĐANI
Foto: izvor FB profil Dejan Nemčić

Humanitarna akcija:
Prikupljaju se donacije za djecu radnika Uljanika

Foto: izvor FB profil Dejan Nemčić

U moru loših vijesti o ogorčenim radnicima Uljanika koji već osmi dan štrajkom i prosvjednim šetnjama traže svoje zarađene plaće, evo i jedne dobre. Aktivirali su se građani Pule i svi ostali koji su voljni pomoći brodograditeljima da prebrode tešku materijalnu situaciju. Prikupljaju se donacije za školske knjige i školski pribor za djecu radnika Uljanika koja u ponedjeljak sjedaju u školske klupe.

Veliku humanitarnu akciju pokrenula je pulska humanitarna udruga Pokloni mi budućnost. Javljaju im se dobri ljudi i uplaćuju donacije za djecu Uljanikovaca koji su kaparili knjige i nemaju ih sada kako platiti. Uljanikovaca je oko 2.700 i mnogi od njih imaju djecu školske dobi. Prema posljednjim informacijama do sada je prikupljeno 17.771 kuna i 54 lipe, što je iznos dovoljan za kupnju knjiga za dvadeset djece.

Broj žiro računa na koji se novac može uplatiti i sve ostale transparentne informacije o uplatama i korištenju uplaćenih sredstava su na FB stranici humanitarne udruge Pokloni mi budućnost.

Osim novčanim donacijama, u akciji možete sudjelovati i doniranjem rabljenih školskih knjiga i školskoga pribora, a iz udruge pozivaju i Uljanikovce koji to još nisu učinili da im se slobodno jave. Kažu im da neće izlaziti u javnost sa njihovim imenima i fotografijama te da ih ne treba biti sram, jer nije sramota tražiti pomoć, kao što nije sramota pružiti pomoć drugome.

Foto: Humanitarna udruga Pokloni mi budućnost

U akciji prikupljanja školskih knjiga i pribora za djecu radnika Uljanika sudjeluju i djeca iz Afrike. Profesor geografije Dejan Nemčić, koji već dvije godine oprema školskom opremom afričke škole i educira tamošnju djecu, pakete sa školskim torbama i školskim priborom koji su bili namijenjeni djeci iz Tanzanije dobiti će već danas djeca radnika Uljanika.

-Moji mali suradnici i ja smo zajedničkim snagama odlučili pomoći njihovim vršnjacima, djeci radnika Uljanika u ovim teškim vremenima. Iako skromni u nemoguće teškim uvjetima života u Africi, a mnogi nisu nikada ni vidjeli školski pribor, spremno su se odrekli mojih paketa koje sam im mislio poslati. Te pakete ćemo proslijediti za djecu radnika Uljanika i time im pomoći u početku nove školske godine. Obrazovanje je temelj svake države, to znaju i djeca u Africi. Mi smo mali kotačić pomoći – napisao je na svom FB profilu humanitarac Dejan Nemčić.

Foto: izvor FB profil Dejan Nemčić

Odluku o subvencioniranju nabavke školskih udžbenika i školskog pribora za djecu Uljanikovaca donio je Grad Pula. Pomaže se učenicima osnovnih škola čija su oba roditelja, skrbnika ili udomitelja radnici Uljanika ili samo jedan dok je drugi nezaposlen, kao i onima samohranima. Uvjet je i da imaju prebivalište na području grada Pule, a iznos subvencije je od 600 do 1000 kuna, ovisno o razredu osnovne škole koji učenik pohađa.

Radnici Uljanika u štrajku su osmi dan. Obećano im je da će plaću dobiti danas, a do ovoga trenutka nema informacije da se to i dogodilo. Isplata plaća ne znači i kraj agonije. Za one koji žele znati više zbog čega je do agonije došlo i zašto je Uljanik važan, pisali smo o tome jučer.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI