Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
POLITIKA
Kako izaći iz kuće preko 'pune crte'? (foto TRIS)

Varoška buna (2):
‘Gradska uprava nastoji  stvoriti preduvjete za propisnu prometnu komunikaciju da bi se održavao red na terenu’

Kako izaći iz kuće preko 'pune crte'? (foto TRIS)

U jutrošnjem tekstu na Trisu (Varoška buna: Koga su pitali? Čujemo da žele nacrtati crte i zabraniti ljudima parkiranje… Ma odakle im pravo, pitam ja vas?) izvjestili smo o nezadovoljstvu građana za danas poslijepodne najavljenim radovima  ‘na postavljanju horizontalne prometne signalizacije u Ulici Nikole Tesle, Težačkoj ulici i u Ulici Paška Zjačića.’ Podsjetimo, žitelji Varoši se pribojavaju kako će im nakon tih radova biti zabranjeno parkiranje na način kako se to čini posljednjih pola stoljeća, pa prikupljaju potpise za peticiju protiv takve odluke.

Šibenskoj gradskoj upravi smo postavili tri pitanja, na koje su nam odgovorili, pa pitanja i odgovore prenosimo u cijelosti.

1.Koja je svrha i opseg navedenih radova u Ulici Nikole Tesle, Težačkoj ulici i u Ulici Paška Zjačića?

Prije nekoliko mjeseci u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti održan je sastanak na kojemu su bili predstavnici  GČ Varoš, zajedno s građanima    koji stanuju u toj četvrti. Iznijeli su probleme oko čestog zakrčenja prometa u ulicama P. Zjačića i N. Tesle, otežan je pristup vozilima Čistoće do spremnika za otpad, nemogućnost pristupa Hitne pomoći i drugih službi u slučaju potrebe. Naglasili su da bi nemoguće bilo proći vatrogascima u slučaju požara. Uzrok tog stanja su parkirana vozila u  ulicama. Brojni stanari  parkiraju  na ulici iako imaju vlastita dvorišta, neki su garaže prenamijenili u apartmane. Slijedećih dana su djelatnici ovoga odjela sve navedeno konstatirali  na terenu.

2. Je li točno da se tim radovima namjerava zabraniti ili znatno ograničiti parkiranje u slijepoj Ulici Paške Zjačića i Teslinoj ulici?

Jedino rješenje je, sukladno važećim prometnim propisima postaviti horizontalnu i vertikalnu signalizaciju temeljem koje će građani, poštujući istu, omogućiti nesmetano prometovanje navedenim ulicama. Ulice su snimljene geodetski, a  ovlašteni projektni ured je napravio projekt na koji je PU dala suglasnost. Ovim projektom će se postići prohodnost vozilima i sigurno će biti manje parkiranih vozila  koji su onemogućavali prolaz drugima.

3.Zbog čega se eventualna nova prometna regulacija u tim ulicama namjerava provesti bez prethodne konzultacije s onima koje se ona najviše tiče, tj. građanima?

Razgovori su vođeni s  predstavnicima  gradske četvrti i stanarima, oni su svjesni problema i tražili su da se nešto napravi. Naravno, brojni  stanari žele parkirati svoja vozila i vozila svojih gostiju što bliže kući, besplatno i na javnoj prometnici.  Gradska uprava nastoji  stvoriti preduvjete za propisnu prometnu komunikaciju da bi se održavao red na terenu.

‘Puna crta’ ispred dvorišta (foto Tris)

Kako izaći iz kuće preko ‘pune crte’? (foto TRIS)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI