Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Točka na tjedan N1 televizije: Žestoki duel prof. Koprića i župana Pauka

Točka na tjedan N1 televizije:
Žestoki duel prof. Koprića i župana Pauka

Trebaju li nam županije ili ne trebaju, tema je oko koje su danas u “Točki na tjedan” N1 televizije koplja ukrstili profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Koprić i šibensko-kninski župan Goran Pauk. Prof. Koprić sustav bi rekonstruirao i decentralizirao, ali nije baš uvjeren da bi u tome županije preživjele. Za Pauka, međutim, nema sumnje: županije su se dokazale kao regionalne zajednice i trebalo bi ih samo dodatno ovlastima ojačati, a nikako ukinuti. Bio je to duel kojemu je na trenutke nedostajalo i argumenata i pravila dobrog ponašanja…

Tko je vidio da jedan župan zagovara ukidanje županija? Nema toga! Pa je tako i Pauk čvrsto branio opstojnost regionalnih zajednica, nerijetko oponirajući prof. Kopriću tako što ga je onemogućavao da misao izrazi do kraja.
Županije su politički konstrukt proizašao iz namjere da se fragmentacijom zemlje strukturno onemogući srpsku zajednicu da osvoji prevlast u jednom dijelu zemlje, smatra Koprić, tvrdeći da su županije kao kontrolori lokalnih jedinica samouprave vratile u život jednostranački sustav, jer je gotovo 70 posto lokalnih vlasti držala jedna politička stranka. Županije su financijski jačale na štetu gradova i općina, drži profesor, što je gotovo izazvalo bijes župana Pauka. Zaboravlja se, kaže Pauk, da su županije bile zakinute jer je najveći dio njihova prihoda dolazio od poreza na dohodak, što im je Milanovićeva vlada reducirala. Za njega je ključni problem u činjenici da je Hrvatska daleko najcentraliziranija država u Europi. Treba, dakle, provesti decentralizaciju i redistribuirati ovlasti i spustiti ih s više na niže razine. A nema sumnje, tvrdi Pauk, da županije bolje od države skrbe i za zdravstvo, i školstvo, legalizacije, izdavanje dokumenata itd.
Prof. Koprić je podsjetio na pokušaj decentralizacije države iz 1999. što je pokazalo gdje su problemi, a vidjelo se jasno i da dobar dio lokalnih jedinica nije bio sposoban za funkcije koje su im bile prepuštene. Glavni problem kod nas je što politika i struka ne surađuju, naglasio je prof. Koprić, ne komuniciraju, nema kulture dijaloga, nema respekta prema struci.
Glavni prijepor nastao je oko Koprićeve tvrdnje da su gradovi i općine povukli više novca iz EU fondova od županija, što je po Pauku stvar interpretacije, jer ne mogu se te tri grane vlasti, lokalne i regionalne, gledati odvojeno, nego kao cjelina. A ako se stvar tako promatra, tada su županije bile učinkovitije, dokazivao je Goran Pauk, čelnik Zajednice županija i jedan od najstrastvenijih zagovornika regionalne ( područne) samouprave.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI