Neovisni novinarski portal
5.5.2021.
KULTURA
Prva monografija o Tomislavu Gotovcu na engleskom jeziku

Prva monografija o Tomislavu Gotovcu na engleskom jeziku

Jedan od najbližih prijatelja Tomislava Gotovca, filmski redatelj i autor Slobodan Šijan, monografijom “Tomislav Gotovac – Life as a Film Experiment” odao je počast Gotovcu i njegovom jedinstvenom razumijevanju filmske umjetnosti. Šijanova knjiga je prva cjelovita monografija o Gotovcu na engleskom jeziku.

Izvornik je objavljen 2012. kao Kino Tom – Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac između Zagreba i Beograda, Muzej savremene umetnosti Beograd & Hrvatski filmski savez. Prijevod na engleski potpisuju Greg de Cuir i Žarko Cvejić, oblikovanje Dejan Kršić i Slobodan Šijan, a izdavači su Institut Tomislav Gotovac, Hrvatski filmski savez i Multimedijalni institut.
Tomislav Gotovac jedan je od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih umjetnika druge polovice dvadesetog stoljeća, koji je obilježio filmsku, likovnu i izvođačku praksu, te je ostavio neizbrisiv trag na generacije umjetnika. Posljednjih petnaestak godina njegovi su radovi sve prisutniji na internacionalnoj umjetničkoj sceni na brojnim izložbama i u muzejima, a sve veći je interes za istraživanje njegovog pionirskog opusa.

Na gotovo 400 stranica 48 poglavlja funkcionira kao 48 ‘kadrova’ analiza, citata, krokija i komentara, ali i kao pokušaj razumijevanja nekih od procesa koji su utjecali na nastanak Gotovčevih filmova i na formiranje njegovih umjetničkih postupaka. Izdašno koristeći i miješajući osobna sjećanja, naraciju, svjedočanstva i arhivski materijal Slobodan Šijan donosi knjigu o umjetniku od umjetnika na specifično umjetnički način.

Zbog mnoštva vizualnih materijala i grafičkog oblikovanja, knjiga, koja je rađena montažno-kolažnom logikom, čita se poput filma. Takav pristup rekonstrukcija je interakcije Gotovca sa stvarnošću, filmom i umjetnošću pa osim kao monografija o autoru, knjiga funkcionira i kao osobna kontekstualizacija burnog umjetničkog razdoblja, i kao kulturološka i sociološka studija o području nekadašnje Jugoslavije od 1960-ih naovamo.
Tomislav Gotovac, za kojega su stvarnost i film bili sinonimi, ovim izdanjem dobiva prvu cjelovitu i dosljednu monografiju na engleskom jeziku. Knjiga se može kupiti u knjižarama u Hrvatskoj, a uskoro će biti dostupna i u europskim online trgovinama.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI